Minivakantie Sauerland; dichtbij en toch het echte buitenlandgevoel

Geschreven op 2 juli, 2015
Door

Voor veel Nederlanders is het Sauerland, een stukje Duitsland net over de grens, een gewilde vakantiebestemming, met stuwmeren, naaldwouden, heel veel wandel- en fietspaden en een gastvrije cultuur. Om nog maar te zwijgen over de wintersportmogelijkheden zo dicht bij huis.

Er zijn verschillende leuke plaatsen die een bezoek waard zijn tijdens een minivakantie Sauerland.

Soest is een van de grotere steden in het Sauerland en ligt in het noorden van deze regio. Ondanks vele verwoestingen heeft Soest steeds zijn middeleeuws karakter weten te behouden, zoals de restanten van de oude stadsmuren. Het is gezellig vertoeven in het historische hart van deze stad met mooie gebouwen, zoals de vakwerkhuizen in de Severinstrasse. In het noorden ligt ook Arnsberg, een van de parels van Sauerland, met de oude markt, houtgesneden gevelversieringen, het Rathaus en de Maximilianbrunnen.

In West-Sauerland vind je plaatsen als Attendorn, Schnellenberg en Olpe. Even voorbij Olpe kun je heerlijk recreëren aan de Bigge-Stausee of aan de Lister-Stausee, die zich beide hebben gevormd nadat er een gigantische stuwdam werd aangelegd. Samen vormen de meren het grootste stuwmerencomplex van Westfalen. Dit prachtige natuurgebied leent zich prima voor hengelen, zwemmen, roeien en zeilen.

Hochsauerland is de meest geliefde en bezochte streek in het Sauerland, althans door ons Nederlanders. Met stip op één staat Winterberg, het ideale verblijfsoord voor een zomer- en wintervakantie. Dit hart van het Sauerland wordt ook wel als kuuroord bezocht.

Op een “smalle berg” aan de rand van het Rothaargebergte ligt het veelzijdige, oude stadje Schmallenberg in het dal van de Lenne, waar je wel negen musea kunt bezoeken, waaronder het Leisteengroeve- en erfgoedmuseum van Holthausen.

Je kunt in Ramsbeck met een treintje de oude ertsmijnen in voor een rondleiding en in Attenhorn vind je het grootste grottenstelsel van Duitsland, dat in 1907 per toeval werd ontdekt, de Druipsteengrotten Attahöhle.

Wat mag je niet missen tijdens een minivakantie Sauerland?

5 x Zauberhaft Sauerland

 1. Beklim de Kahle Asten; deze hoogste bergtop van het Sauerland meet 841 meter en de uitzichtstoren die zich daar bevindt biedt grandioze uitzichten.
 2. Wil je iets speciaals beleven? Ga naar de “Panorama Erlebnis Brücke”; dit bijzondere bouwwerk garandeert een unieke belevenis door een combinatie te bieden van panorama, natuur en vermaakelementen. Deze attractie vind je op de Winterberger Kappe.
 3. Rothaarsteig is een wandelroute van maar liefst 154 km lang. Het is een ware toeristische trekpleister voor wandelliefhebbers. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten, mooie wouden en wateren als de Ruhr, Lenne, Eder, Sieg en Lahn. Verkorte routes zijn uiteraard ook mogelijk.
 4. Wanneer je met je kinderen naar het Sauerland gaat, moet je echt naar Fort Fun toe. Dit is een veelzijdig park waar veel avontuur te beleven is.
 5. Bezichtig vanbinnen en vanbuiten de Burcht van Altena, waar je je echt in de Middeleeuwen waant. In het kasteel bevindt zich ook nog een museum over de geschiedenis van dit prachtige historische slot.
 • Naam
 • Email

2 REACTIES

 1. Dick Schouten schreef:

  Is een korter verblijf ook mogelijk? Zo’n 3of 4 nachten?

  • Marloes Beltman schreef:

   Beste Dick,

   Via onze zoekbox op de homepage kan je zoeken naar alle arrangementen van Sauerland. Wanneer je kiest voor de optie ‘uitgebreide lijst’ staat de arrangementsduur erbij.
   Dit doe je door in het zoekveld ‘Sauerland’ in te vullen en bij aantal dagen bijvoorbeeld de optie ‘4’ kiezen. Uiteindelijk zal het geschikte aanbod moeten worden getoond.

   Marloes,
   namens blogredactie Voordeeluitjes.nl