Lekker toeren: ontdek Zuid-Limburg met de Mergellandroute

Geschreven op 7 januari, 2020

zuid-limburg-mergellandroute-voordeeluitjes-vakantieblog

De Mergellandroute is een van de bekendste recreatieve autoroutes van Nederland, en dat is niet voor niets. Deze route voert je namelijk langs al het moois dat Zuid-Limburg te bieden heeft. Het Drielandenpunt in Vaals, het prachtige Maastricht en verschillende monumenten en pittoreske dorpjes: nu we er even niet opuit mogen voeren we u met deze blog langs een aantal hoogtepunten van de Zuid-Limburgse Mergellandroute!

Hoe en waar start de Mergellandroute?

De Mergellandroute start officieel bij het station van Maastricht. Maar je kunt eigenlijk op elke gewenste plek langs de route inhaken. Hoe je weet hoe je moet rijden? Heel simpel: je volgt gewoon de speciaal voor de route geplaatste zeshoekige bruine borden. Misschien is het tegen de tijd dat je hem gaat rijden ook wel even handig om de route te downloaden. Voor de zekerheid.

Maastricht-Mergellandroute-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Maastricht

Maar die officiële start markeert natuurlijk wel direct al een hoogtepunt langs de Mergellandroute. De stad Maastricht is dankzij onder meer het indrukwekkende Vrijthof en zijn historische monumenten zeker een bezoekje waard. En om bourgondische levensstijl te ervaren natuurlijk.

Het Drielandenpunt in Vaals

Zo’n drielandenpunt blijft bijzonder. Op één plek, en toch in drie landen tegelijk staan: dat moet je een keer meemaken. Rond het hoogste punt van Nederland, waar de grenzen van ons land, Duitsland en België samenkomen, valt ook nog eens van alles te beleven. Probeer bijvoorbeeld eens het labyrint uit te komen! Voor kinderen is er verder een grote speeltuin en de speurtocht “In het spoor van de smokkelaar”, die hen via de geheime oude route van smokkelaars naar de schatkist leidt.

Glasblazerij

In Vaals vind je ook de glasblazerij van Gerardo Cardinale. Een stopje tijdens jouw Mergellandroute is een uitstekende gelegenheid om je eens te verdiepen in dit bijzondere en kunstzinnige ambacht. Verwonder je over het bolletje glas, dat uitgroeit tot een kunstwerkje of vaas!

De Miljoenenlijn

Stap op station Simpelveld in een nostalgische stoomtrein van ruim een eeuw oud of de dieseltrein en volg een stukje van de Miljoenenlijn! In het luxe pluche is het éxtra genieten van de prachtige Zuid-Limburgse vergezichten. Ondertussen maak je een reis terug in de tijd.

Oorlogsbegraafplaats Margraten

Niet helemaal direct langs de route, maar absoluut een omweg waard is de oorlogsbegraafplaats bij Margraten. Je ziet de dertig meter hoge toren al in de verre omgeving. Dit herkenningspunt is al even indrukwekkend als de plek waar hij je naartoe leidt: de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats. Hier liggen ruim 8000 militairen begraven, veelal gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland in de Tweede Wereldoorlog en de opmars door Duitsland.

Klooster Wittem

In het plaatsje Wittem staat het klooster Wittem. Een belangrijke bedevaartsplaats voor veel mensen. Leg hier even aan voor een momentje van bezinning, of het opsteken van een kaarsje. Neem ook zeker even een kijkje in de bijzondere monumentale bibliotheek.

Zuid-Limburg-Mergellandroute-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Kijk vooral om je heen!

Maar het absolute hoogtepunt van de Mergellandroute is misschien niet eens een bepaald punt. Wat te denken van het prachtige golvende heuvellandschap waar je doorheen rijdt terwijl je je van stad naar dorp beweegt? De mooie vergezichten, de beekjes, de boomgaarden en kastelen? Ook tijdens het rijden kijk je je ogen uit!

De Mergellandroute vind je hier. Op zoek naar meer inspiratie? Eerder zetten we al eens de hotspots van Zuid-Limburg en de beste wandel- en fietsroutes door deze regio op een rijtje!

  • Naam
  • Email