Fietsen en wandelen in Limburg: de leukste routes op een rij

Geschreven op 7 augustus, 2018
Door

Tips -Fietsen en Wandelen-Limburg- Voordeeluitjes-Vakantieblog

Limburg heeft een groot netwerk aan bewegwijzerde fiets- en wandelpaden langs de mooiste plekjes van de provincie, waaronder de karakteristieke holle wegen in het uiterste Zuiden. Over de leukste plekken om te fietsen en wandelen in Limburg lees je hieronder meer…

Wie wil, kan een stuk Pieterpad lopen, de LAW-route die eindigt op de Sint Pietersberg bij Maastricht. Fietsers kunnen de uitdaging aangaan op de bekende Cauberg. Maar Limburg heeft nog veel meer steile heuvels en vlakke routes die een veel mooiere fietstocht beloven dan de drukke Cauberg. Toer bijvoorbeeld langs rozentuinen, kastelen, bierbrouwerijen of de Maas.

De beste wandelroutes in Limburg

De bekendste wandelroute in Limburg is natuurlijk het Pieterpad, dat van Pieterburen in Groningen tot op de Sint Pietersberg in Maastricht loopt. Deze LAW (Lange Afstands Wandel)-route gaat door verschillende Limburgse landschappen. Het is leuk hier eventueel een etappe van te volgen.

In Noord-Limburg mag je vooral de nationale parken Maasduinen en de Groote Peel niet overslaan. De Peel is een uitgestrekt gebied vol heide en bossen in de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Stadswandeling Sittard

Een van de leukste routes in Limburg is de route Pruifke & Zuuver Zitterd. Dé manier om kennis te maken met de Limburgse en vooral Sittardse culinaire producten en gewoonten. Onder leiding van een ervaren VVV-gids wandelt u circa 1,5 uur door de historische binnenstad van Sittard. Tijdens het wandelen stopt u bij gezellige locaties, waar u kunt genieten van lokale hapjes en drankjes. Tijdens de wandeling hoort u alles over de Sittardse tradities, het ontstaan van de nonnevot, het krombroodje, de Limburgse vlaai en de ziepesprenger.

Een leuke tip is om je eigen wandelroute of fietsroute door Limburg samen te stellen. Via de site Liefde voor Limburg kun je met een routeplanner zelf een wandelroute door Noord-Limburg samenstellen. Loods jezelf dus langs allerlei interessante locaties!

Tips -Fietsen en Wandelen-Limburg- Voordeeluitjes-Vakantieblog

De beste fietsroutes in Limburg

De Cauberg is de bekendste fietsberg van Nederland, maar zeker niet de steilste of de mooiste. Meestal wel een van de drukste! Dus we adviseren je om een van andere mooie fietsroutes in Limburg te kiezen. Wielerliefhebbers die dat echt willen, kunnen natuurlijk in Valkenburg de Amstel Gold Race Xperience volgen.

#1 – Route Rondje met het pontje

De route van dit leuke kleine rondje van 12 kilometer is vrij vlak, waardoor je niet per se een fiets met versnellingen nodig hebt. De route leidt je vanaf het vertrekpunt in Kessel over de Maas met een pontje. Verder kom je langs akkervelden, door schitterende natuurgebieden en langs een fruitboomgaard. Je passeert onderweg diverse leuke bezienswaardigheden, terwijl je rivier de Maas bijna de hele tijd aan je zijde hebt. De tweede oversteek met het fietspontje bij buurtschap Rijkel is overigens alleen in de zomerperiode te maken. Wees daar wel op bedacht! De route verloopt via de fietsknooppunten 53, 3,4,5 en 76, en eindigt weer bij het beginknooppunt 53. Een leuk tochtje voor de hele familie!

#2 – Kastelenroute Valkenburg

Zuid-Limburg heeft door zijn roerige verleden waarschijnlijk de grootste kastelendichtheid van Nederland. Deze pittige route voert langs de mooiste kastelen in Limburg (Nederland en België) met als startpunt het toeristenplaatsje Valkenburg. Het traject is behoorlijk heuvelachtig; een fiets met minimaal zeven versnellingen is dan ook wel echt een aanrader. Startplaats is het toeristenplaatsje Valkenburg. De te volgen knooppunten zijn: 60, 59, 58, 85, 86, 90, 92, 427, 428, 84, 83, 82, 71, 70, 68 en 60. Aanhaken vanaf een ander knooppunt onderweg kan natuurlijk ook.

#3 – Route Proeven van Gerstenat

Volg deze pittige fietsroute dwars door het Zuid-Limburgse Heuvelland en de Belgische Voerstreek, met allerlei leuke tips rondom het thema ‘bier’. Prachtige vergezichten als beloning voor uitdagende beklimmingen! Deze leuke route in Limburg begint bij knooppunt 85 en gaat via de knooppunten 83, 84, 429, 424, 429, 422, 426, 427, 428, 84, 85, 86, en knooppunt 87 weer terug naar de start van de route, bij knooppunt 85.

De leukste routes van Limburg uitproberen en voordelig overnachten in Limburg? Boek dan een hotel in Limburg, bijvoorbeeld een hotel in Valkenburg of een voordelig hotel in Zuid-Limburg.

  • Naam
  • Email

1 REACTIE

  1. Jitze G.H. van der Vinne schreef:

    Wij vinden dit een hele leuke site. We komen vaak in Limburg en hebben al veel gezien, maar we willen graag met jullie informatie onze kinderen (die ook veel in Limburg komen en vrienden blij maken. Hartelijk dank!