Op stap in het oosten: 6x de leukste uitjes in Overijssel

Geschreven op 31 december, 2019

Giethoorn-Uitjes-Overijssel-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Historische Hanzesteden, prachtige natuurgebieden en pittoreske dorpjes: in Overijssel hoef je je niet te vervelen. Maar wat moet je nou echt gezien hebben in deze provincie? Wat zijn de leukste uitjes in Overijssel? Wij hebben een aantal tips op rij gezet, voor elk wat wils!

Voor kunstliefhebbers

Kunstminnend Nederland wordt niet teleurgesteld tijdens een zoektocht naar uitjes in Overijssel. Liefhebbers kunnen onder meer in Enschede terecht, bij Rijksmuseum Twenthe. Hier vind je zo’n 8000 kunstwerken gemaakt in de periode vanaf de 13de eeuw tot het heden. Ook Museum De Fundatie in Zwolle herbergt een ruime internationale collectie die onder meer oude, moderne, hedendaagse en niet-westerse kunst omvat.

Voor waaghalzen (en kinderen)

Wat betreft attractieparken heb je in het oosten ruime keuze. Een van de bekendste pretparken in Overijssel is natuurlijk Avonturenpark Hellendoorn. Verscholen in de bossen vind je ruim dertig attracties. Van een wildwaterbaan en een achtbaan tot aan een glijbanenpark en spectaculaire shows. Ook leuk voor de allerkleinsten! Dat geldt overigens ook voor Attractiepark Slagharen, waar je je in het Wilde Westen waant, en de Waarbeek in Hengelo, waar je ouderwets vertier in de vorm van botsauto’s, een rodelbaan en een zweefmolen vindt.

Zwolle-Uitjes-Overijssel-Voordeeluitjes-Vakantieblog Deventer-Uitjes-Overijssel-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Voor cultuursnuivers

Op zoek naar culturele uitjes in Overijssel, met een historisch tintje? Bezoek dan een Hanzestad! Deze steden vormden in de middeleeuwen belangrijke handelscentra dankzij hun ligging aan het water. Die rijke historie zie je nog altijd in de binnensteden van onder meer Kampen, Zwolle en Deventer. Zo staat in Deventer de Proosdij, het oudste stenen woonhuis van Nederland, uit de twaalfde eeuw. In Zwolle vind je een van de meest bijzondere boekenwinkels van het land: Waanders in de Broeren, gevestigd in een monumentale kerk.

Voor fijnproevers

Natuurlijk zijn er in alle steden en dorpen van Overijssel restaurants te vinden waar je heerlijk kan ontbijten, lunchen en dineren, maar je kunt een hapje eten in de zomer ook combineren met een fijne fietstocht! Zo is er de route van “Verrukkelijk Vechtdal”, die je langs kastelen en havezaten voert en een aantal culinaire stops heeft. Daar is het genieten van wat de streek te bieden heeft. En over de ingenomen calorieën hoef je je dus geen zorgen te maken, die fiets je er zo weer af!

Giethoorn-Uitjes-Overijssel-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Voor wandelaars en fietsers

Liefhebbers van een rustgevende wandeling of stevige fietstocht door de natuur zitten goed in Overijssel. Bedwing de hoogtemeters en bewonder de heide op de Sallandse Heuvelrug, of verdwaal iets verder naar het oosten in het prachtige Twentse coulisselandschap. Door de houtwallen en heggen zie je hier steeds een ander landschapselement. Volg bijvoorbeeld het Twentepad, dat je door de hele streek voert.

Voor waterratten

Punteren, in de kano of aan boord van de rondvaartboot: wanneer je in de buurt bent kan een vaartochtje door Giethoorn natuurlijk niet op het activiteitenlijstje ontbreken! In het “Venetië van het Noorden” vaar je langs ruim 170 bruggetjes, mooie huizen met die karakteristieke rieten daken en prachtige natuur. Een van die uitjes in Overijssel die liefhebbers van varen niet mogen overslaan!

  • Naam
  • Email