De lekkerste pepernoten – waar ga jij ze dit jaar proeven?

Geschreven op 29 oktober, 2019
Door
  Geplaatst in Nederland, Tips & uitjes, Winter

 

De tijd van pepernoten is al lang aangebroken! Al in week 36 van elk jaar worden de schappen in de supermarkt door hoofdfabrikant Van Delft voorzien van peper- en kruidnoten. Wij Nederlanders omarmen massaal de pepernoot. Hoe verklaren we anders de meer dan 40 tijdelijke pepernotenwinkels verspreid over het land? Als je toch een leuke stedentrip wilt maken in de aanloop naar Sinterklaas, en je bent toevallig verzot op ons kleinste gekruide koekje, doe dan hier je inspiratie op!

Pepernoot of kruidnoot

De pepernoten die wij in Nederland het meest consumeren, zijn eigenlijk ‘kruidnoten’. Deze zijn halfrond, vrij donker en hebben die typische speculaassmaak. Pepernoten zijn bijna vierkant, taai, en gemaakt van roggemeel. ‘Pepernoot’ is een verzamelnaam volgens de directeur van grootste pepernotenfabrikant Van Delft. Bovendien is het het meest ingeburgerde woord. Zeggen we pepernoot, dan bedoelen we dus vaak kruidnoot.

De pepernoot – booming business

De Van Delft Pepernotenwinkels zijn tijdelijke speciaalzaken of pop-up stores, die hun deuren grofweg van begin september tot begin of eind december openen. Het gaat hierbij om zo’n 40 vestigingen in Nederland. We blijken elk seizoen met zijn allen 7 miljard pepernoten ‘weg te werken’, waarvan Van Delft er ruim 5,5 miljard verkoopt. De pepernoot is dus (nog steeds) hot en booming!

Pop-up stores

In eigen land staan er tijdelijke winkels in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Den Bosch, Utrecht, Arnhem, Groningen en Maastricht. In sommige steden zelfs meer dan één. Vele soorten pepernoten zijn er te verkrijgen, in de meest bijzondere smaken. Favoriete smaken zijn zure matten, drop en karamel-zeezout. In 2019 zullen nieuwe smaken als karamel macchiato, liquor mirabillis, white choc meloen en unicorn in de bakken liggen. In al deze grote steden kun je bovendien goed terecht voor de leukste Sint-inkopen.

 

Elke dag pepernoten?

Zou je het hele jaar door wel pepernoten willen eten? Dan kun je op één plek terecht: de Pepernotenwinkel in Amsterdam. Deze shop verkoopt 365 dagen per jaar de lekkerste varianten, aan de Van Woustraat 101: van chocoladepepernoten met caramel-, framboos- of tiramisusmaak tot kruidnoten van speltmeel en pepernoten met steranijs, gember of kaneel. De tijdelijke winkels in de hoofdstad bevinden zich in de Kalverstraat, aan de Singel en aan het Rokin.

 

Brugge – het lekkerste jasje om de noot

Sinds 7 september 2019 is er ook in België een pepernotenwinkel van Van Delft  gevestigd, en niet in het minste stadje: in Brugge! Midden in het centrum, aan de Steenstraat 35, vind je het kleinste (en volgens velen ook lekkerste) koekje van Nederland gecombineerd met de béste chocolade van België eromheen. En dát in de stad waar chocolade zowat uitgevonden is! Ben je toevallig een weekendje in Brugge, neem dan zeker even de proef op de som. Want sfeer én pepernoten proeven gaan hier hand in hand! Er is een gezellige proeftafel in de winkel aanwezig.

 

Intocht en pepernotenfeest

Zoek je een leuk evenement, waarbij de pepernoot – zoals elk jaar weer – schittert? Neem dan je kids mee naar de landelijke intocht van Sinterklaas en zijn Roetveegpieten. Deze vindt dit jaar plaats in Apeldoorn, en wel op zaterdag 16 november van 12.00 tot 13.15 uur. De goedheiligman wisselt dit jaar de stoomboot voor de stoomtrein in. De Veluwse Stoomtrein zal namelijk de Sint en zijn gevolg naar Apeldoorn vervoeren. Na zijn aankomst op het station gaat de Sint via de Hoofdstraat richting het Raadhuisplein, waar een waar Pepernotenfeest gehouden zal worden.

 

  • Naam
  • Email