Nog even lekker op wintersport? Ontdek waarom Winterberg de ultieme bestemming is!

Geschreven op 29 januari, 2024
Door
  Geplaatst in Duitsland, Tips & uitjes, Winter

Voor wintersport hoef je echt niet speciaal naar Oostenrijk of Zwitserland. Ook in Duitsland vind je diverse prachtige wintersportgebieden bestaande uit besneeuwde bergen, waar je adrenalinekicks op de pistes beleeft. Hierbij is Winterberg natuurlijk de onmiskenbare trekpleister. Ontdek in dit blog waarom Winterberg the place to be is en maak er een onvergetelijke wintersportvakantie van!

Sneeuwplezier in Duitsland

Wintersportliefhebbers komen uitstekend aan hun trekken bij onze oosterburen. De Beierse Alpen is een van de fraaie wintersportgebieden die je in Duitsland vindt en staat bekend om de uitgestrekte skigebieden. Het Zwarte Woud biedt met zijn schilderachtige landschappen en gevarieerde pistes een unieke ervaring. Een opkomende bestemming voor wintersport in Duitsland is de Harz, met zijn charmante dorpjes en beboste heuvels. In de Harz kun je skiën op perfect geprepareerde hellingen, avontuurlijk snowboarden, rustig langlaufen door besneeuwde bossen en ontspannen sneeuwschoenwandelingen maken. Het Sauerland is bekend als een populaire skibestemming met heuvelachtige landschappen en diverse skigebieden, waarvan Winterberg er een is.

Winterberg: de wintersport hoofdstad

De geschiedenis van wintersport in Winterberg gaat heel ver terug. Zo ontstond in 1907 vanuit de inwoners het idee om zelf een kleine springschans te maken. Met deze schans bereikten ze sprongen tot wel 18 meter ver. In 1928 is er een natuurlijke springschans aangelegd, op de plek waar je nu de St. Georg Springschans vindt. Deze schans overleefde een zware storm niet, waarna er in acht weken tijd een nieuwe schans van gewapend beton is gebouwd: het icoon van Winterberg, de St. Georg Springschans.

Winterberg is een waar begrip voor skiërs. Zo trekt het bekendste wintersportoord van het Sauerland jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers, waaronder vele Nederlanders. Dat heeft vooral te maken met de korte reistijd. Vanuit Enschede is het slechts 208 kilometer rijden en vanuit Utrecht overbrug je 311 kilometer. Bovendien zijn de faciliteiten in deze stad meer dan uitstekend. Zo heeft het bruisende Winterberg een gezellig, en deels autovrij centrum, kun je hier in de winter vrijwel altijd skiën en valt er genoeg te beleven naast de wintersport.

Volop skiplezier in Winterberg

De Skiliftkarussel Winterberg is het belangrijkste skigebied van Winterberg. Dit is veruit het grootste en meest bekende samenhangende skigebied van het Sauerland. Er staat je hier maar liefst 27 kilometer aan pistes te wachten. Verdeeld over zeven deelgebieden, elk met hun eigen karakter en uitdagingen. De deelgebieden zijn Astenstrasse, Bremberg, Herrloh, Kappe, Kahler Asten, Sürenberg en Poppenberg. Elk deelgebied biedt een unieke ervaring en heeft verschillende soorten afdalingen. De stijgingspercentages verschillen enorm in dit gebied. Je vindt er dan ook pistes in diverse moeilijkheidsgraden: van oefenhellingen tot de pittige ‘slalomhang’ bij de Kappe.

Net buiten Winterberg tref je skigebied Postwiese aan, een uitstekend alternatief voor de Skiliftkarussell Winterberg. Het is hier vaak rustiger dan bij de populaire buurman, waardoor je alle ruimte hebt om je bochten te draaien. Verder is het pisteaanbod, met 4,5 kilometer aan pistes, behoorlijk veelzijdig. Ervaren wintersporters zullen zich hier zeker thuis voelen. Voornamelijk in het uitgebreide snowpark, waar kickers, rails, corners en nog veel meer obstakels aanwezig zijn.

Wat is er nog meer te doen?

Het populaire Winterberg heeft naast het alpineskiën nog allerlei andere leuke activiteiten te bieden. Wat dacht je van ruim 100 kilometer aan langlaufloipes? Laat je ski’s eindeloos glijden over de hoogteloipes of door de stille dalen. Voor extra veel plezier zijn er diverse rodelbanen en snowtubing-locaties in Winterberg. Je treft zelfs twee speciale rodelliften aan waarbij je met slee en al omhoog gesleept kunt worden, om vervolgens weer naar beneden te glijden. Dit zijn rodellift Bremberg (nummer 20) en transportband Käppchen (nummer 16). De transportband Kinderland (nummer 21) vervoert ook kinderen kleiner dan 1,25 meter onder begeleiding van een volwassene.

Zeg je wintersport, dan zeg je après-ski. Goed nieuws: Winterberg herbergt voldoende leuke plekken om heerlijk na te genieten van een dagje skiën of snowboarden. De bekendste skihut van Winterberg en omstreken is Skihütte Der Babander. In het winterseizoen kun je hier tot in de laatste uurtjes een mooi feestje bouwen. Er zijn echter nog vele andere skihutten te vinden in en rondom de stad, zoals Alm Salettl, Bei Möppi, Rauher Busch en Brembergklause.

Als je toch in Winterberg bent, struin dan zeker rond door het prachtige centrum van de stad. Bij slecht weer geniet je van een film in de bioscoop, terwijl je als shopliefhebber je slag kunt slaan in de diverse mode- en wintersportzaken en andere winkels. Schuif vervolgens aan in een van de vele restaurants en smul van een heerlijk diner. Wil je even helemaal tot rust komen? Verwen jezelf met een bezoek aan een van de wellnesscentra in de stad en doe hernieuwde energie op.

Ontdek de verblijfsmogelijkheden

Als je op wintersport gaat, wil je graag zo lang mogelijk genieten van de sneeuw. Wat betekent dat je vaak een (mid)week of een weekend eropuit gaat. Of je nu op zoek bent naar een leuk hotel of juist liever gaat voor een accommodatie met een zwembad, dat is in Winterberg allemaal mogelijk. Ga je er met het gezin tussenuit, dan overnacht je het liefst op een vakantiepark met diverse faciliteiten, zoals een sauna, speeltuin en een zwembad. Overnacht in een luxe, vrijstaand huis, een appartement met mooi uitzicht of in een wellnesscottage. In de Duitse stad heb je vakantieparken van Roompot, Landal en UplandParcs. Oftewel: de keuze is reuze!

Praktische tips voor de ultieme wintersportvakantie

Bij het plannen van een wintersportvakantie is een doordachte paklijst essentieel. Dingen die je absoluut niet mag vergeten zijn warme kleding, skikleding, handschoenen, thermische onderkleding, zonnebrandcrème, je skibril en lippenbalsem. Daarnaast zijn skisokken, een EHBO-kit en een waterdichte tas voor waardevolle spullen van belang. Het winterse weer in Winterberg laat zich omschrijven als koud en rijk aan sneeuw. Bereid je dus voor op lage temperaturen en zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de weersvoorspellingen. Een goede planning en geschikte kleding zijn het halve werk voor een geslaagde wintersport in Winterberg.

Ben je niet zo’n wintersportliefhebber, maar wil je er wel graag opuit? Geniet dan extra lang van de voorpret met onze Vroegboekdeals of begin het jaar goed met onze Frisse Startweken en profiteer van kortingen tot wel 25% op deelnemende vakantieparken.

  • Naam
  • Email