De 5 mooiste kunstroutes, in eigen land te volgen!

Geschreven op 26 juli, 2021
Door
  Geplaatst in Fietsen, Nederland, Wandelen, Zomer

Kunstminnend Nederland opgelet. Want blijf jij dit jaar in eigen land en wil je vooral veel moois zien, liefst in de buitenlucht? Denk dan eens aan ‘outdoor kunst’, te beleven terwijl je lekker wandelt of fietst. Het kunnen zowel kunstobjecten in de natuur als leuke galerietjes of huizen van kunstenaars zijn, die langs de route liggen. Met name in het noordoostelijke deel van het land, waar de ultieme wandel- en fietsgebieden liggen, komt kunst vaak het best tot z’n recht. Aan het decor hoef je immers niks meer te doen; dat voldoet prima als wonderschone context! De leukste kunstroutes 2021 van Nederland? Zie hier de top 5!          

1. IJsselbiënnale ‘Tij Tijd en Tijdelijkheid’

Klimaatverandering is een hot topic. Terecht natuurlijk! Het heeft enkele kunstenaars aangezet tot denken, maar vooral tot handelen! Want volg jij de fietsroute van 120 kilometer langs de IJssel, dan zie je onderweg de inspirerende creaties van wel 27 beeldend kunstenaars. Deze objecten geven de impact van klimaatverandering weer door de ogen van onze artistieke medemens. Stap op in Zwolle, volg al toerend de rivier en geniet van kunst op de oevers, heerlijk in de buitenlucht! Nog tot en met 19 september te volgen!

2. Elephant Parade Ootmarsum

Deze gratis kunstroute door Overijssel is een zeer unieke! De titel van deze parade is niet voor niets in het Engels geschreven. Het betreft namelijk een internationale tentoonstelling, die de wereld overtrekt en van 13 september tot 24 oktober het Twentse kunststadje Ootmarsum aandoet. In het centrum van Ootmarsum zullen vele tientallen levensgrote kleurrijke babyolifanten opgesteld staan, waarlangs de speciale Elephant-wandelroute voert. Met deze parade wordt aandacht gevraagd voor de bescherming van de Aziatische olifant. In totaal staan in heel Noordoost-Twente 65 olifanten op vele bijzondere plekken, die aan de hand van diverse fietsroutes te bewonderen zijn!

3. Klei Kunst En Route

Ook gratis te volgen is deze kunstroute, die door Friesland voert. De route met als thema ‘Zomerzucht’ is op eigen houtje te volgen, vanaf diverse opstappunten! Leer alles over hedendaags pottenbakken en keramiek, terwijl je door Dokkum, Bornwird en Raard fietst of wandelt. Zowel in tuinen van particulieren en in die van Museum Dokkum en de Bonifatius-kapel, als in de oude molen exposeren meerdere keramisten. Ook gaat de rit langs drie nog actieve pottenbakkerijen. Op 14 en 15 augustus de hele dag te volgen!

4. Berkellandse Kunstwandelroute

De Achterhoek verkennen en tegelijkertijd genieten van kunst in het al net zo wonderschone landschap? Dan nodigt het stadje Borculo je van harte uit. De 3 kilometer lange route loopt door het gebied rondom het Berkelstadje, waar het Galgenveld (bos) en museumboerderij De Lebbenbrugge te vinden zijn. Het landschap hier doet vervlogen tijden herleven; zo is de weg waaraan het museum staat, nog steeds een zandweg. Tijdens het volgen van Kunstwandelroute Berkelland ontdek je maar liefst 34 kunstwerken, die volgens de kunstenaar nergens anders beter tot hun recht zouden komen. Nog tot en met 12 september te bewandelen!            

5. Folly Art Norg

Een folly? Ja, een folly! In het Drentse Norg bevinden ze zich in groten getale rondom het dorp. Na het lopen van de 7,5 kilometer lange wandelroute zul je nooit meer vergeten wat een folly is. Namelijk: een gek, bijzonder bouwsel, met opzet zonder functie’. En dat is natuurlijk precies de essentie van kunst. Nuttig hoeft kunst geenszins te zijn. Kunst doet je iets, of niets, maar kunst is vooral om je zintuigen te prikkelen. Het verrassende evenement Folly Art Norg geeft je in elk geval iets bijzonders te aanschouwen, in de prachtige omgeving van het Drentse Norg. Misschien is dit wel de origineelste kunstroute die in deze top 5 voorkomt! Van 1 tot en met 29 augustus te volgen…

Cultuurliefhebbers kiezen ook vaak voor de speciale fietsvakanties.

Kijk ook zeker bij de dagjes weg en de weekendjes weg van Voordeeluitjes.nl. Er zijn namelijk nog veel meer leuke kunstroutes en themafietsroutes te volgen in de buurt van jouw favoriete hotel!

  • Naam
  • Email