Ontdek West-Brabant: 5 hotspots die je niet mag missen!

Wat is er allemaal te doen in Brabant? De welbekende highlights zoals lichtstad Eindhoven, Den Bosch en de Efteling kennen we natuurlijk wel. Maar er zijn nog tal van wonderschone pareltjes te vinden in deze keigezellige provincie! In dit blog schijnen we licht op West-Brabant: een regio met verrassende steden en een boeiende geschiedenis. En, zoals we van de bourgondische provincie gewend zijn, op vrijwel iedere hoek een gezellig café. Dat wordt dus genieten… met een zachte g

#1 – Ontdek de eetcultuur van West-Brabant

West-Brabant heeft een bijzonder gevarieerd landschap, met rijke rivierklei- en natuurgebieden en een uniek zoetwatergebied. Deze variatie is terug te proeven in de lokale lekkernijen. Denk bijvoorbeeld aan de Brabantse Wal Asperges, Hollandse aardbeien, kreeft uit de Oosterschelde en verse ansjovis. Ook de aardappel is niet weg te denken uit het landschap én de Brabantse cultuur. En wat te denken van al die lekkere lokaal gebrouwen bieren en wijnen? Zilt, Zoet, Zalig West-Brabant neemt je mee op culinaire ontdekkingstocht door de regio. Tijdens speciaal samengestelde wandel- en fietsroutes leer je bijzondere verhalen over de eetcultuur en kom je langs de smakelijkste locaties.

#2 – Vincent’s homeland

Over de aardappel gesproken: een ander West-Brabants ‘product’ is Vincent van Gogh. Op deze grond groeide hij uit tot de wereldberoemde schilder die dagelijks nog miljoenen mensen inspireert. Een leuke manier om de Van Gogh locaties in Noord-Brabant te bezoeken is door middel van de Van Gogh fietsroute. De route telt in totaal 435 kilometer en is in tien unieke etappes verdeeld. Het leidt je door het Brabantse landschap dat de schilder zo geïnspireerd heeft. Zo staat in Zundert op de plek van zijn geboortehuis het Vincent van Gogh Huis. En de Van Gogh Kerk in Etten-Leur vertelt in een vaste tentoonstelling het verhaal en het belang van Vincents periode in “Etten”.

#3 – Fietsen en wandelen door Halderberge

De gemeente Halderberge ligt midden in West-Brabant, tussen polders, bossen en rivieren. Het hele jaar door zijn hier tal van evenementen en de combinatie met het erfgoed maakt het de ideale uitvalsbasis voor prachtige fietstochten en wandelingen. Bewonder in Oudenbosch de Basiliek, het Jongensinternaat St. Louis en Sterrenwacht Tivoli. Dit is de oudste sterrenwacht van Nederland! In Hoeven is het imposante Klooster Bovendonk zeker een bezoekje waard. Voor de kinderen is het Waterspeelpark Splesj een leuk uitje. Maar duik ook zeker in de geschiedenis van het Mastboomhuis of zoek de rust op in de botanische tuin Arboretum.

Seizoenstip: Tijdens het Hoevens bierfestival op 3 augustus strijk je neer in de binnentuin van Klooster Bovendonk. Met het speciale festivalglas kan je bij verschillende brouwerijen genieten van de meest bijzondere bieren die in Brabant gebrouwen worden. Tel daarbij op de bijzondere entourage van de voormalige seminarie en het plaatje is compleet!

#4 – Ontdek de West Brabantse Waterlinie

Muren, wallen, kanonnen en water: daarmee beschermden de Brabantse vestingsteden zich tegen indringers. Samen vormen deze steden langs de Zuiderwaterlinie een snoer van 11 prachtige parels. Het oudste deel ligt in West-Brabant, rond Bergen op Zoom en Steenbergen. Wat er nog van over is? Verrassend veel! Stap op de fiets of wandel de Zuiderwaterlinie en ontdek het militaire verleden van West-Brabant. Het Ravelijn en de Waterschans in Bergen op Zoom, Fort Henricus in Steenbergen en Fort de Roovere in Halsteren gelden als de voornaamste (bewaarde) verdedigingswerken.

#5 – Op stedentrip in West-Brabant

West-Brabant kenmerkt zich door een aantal bruisende steden. Zo vind je daar waar Noord-Brabant Zeeland kust de eeuwenoude parel Bergen op Zoom. Mooie plekken om te bezoeken in de stad zijn o.a. de Grote Markt, Sint-Gertrudiskerk, het Markiezenhof, de Gevangenpoort en het het oude stadhuis. Voor stadse gezelligheid is ook Breda een goede optie. Stap de poorten van het Begijnhof binnen of maak een boottocht over de singels. Voor een goede dosis avontuur moet je zijn in Roosendaal. Hier vind je het enige Indoor Skydive Centrum van de Benelux, kun je eindeloos shoppen bij Designer Outlet Roosendaal, en ligt er het hele jaar door sneeuw bij Skidome Rucphen.

Overnachten in een van deze steden? Bekijk hier onze overnachtingstips in Breda en Bergen op Zoom en ga eropuit in Brabant!

  • Naam
  • Email