Met Hemelvaart en Pinksteren er lekker opuit? Dit zijn enkele toffe tips!

Geschreven op 24 april, 2023
Door
  Geplaatst in Nederland, Tips & uitjes

Hemelvaartsdag (18 mei 2023) en Pinksteren (28 en 29 mei 2023) komen er weer aan en dat betekent maar één ding: extra vrije dagen! Met een beetje geluk is het stralend mooi weer op deze dagen waardoor je er lekker tussenuit kunt. In dit blog lees je toffe tips over wat je kunt doen tijdens Hemelvaart en Pinksteren.

Hemelvaart

In Nederland kennen we de traditie om op Hemelvaartsdag te gaan dauwtrappen, oftewel: voor dag en dauw opstaan om te gaan wandelen of te gaan fietsen. Een mooie wandeltocht is de Margratentocht, deze wordt altijd gelopen op Hemelvaartsdag. De Margratentocht is ontstaan in 1946 om de Amerikaanse bevrijders uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De streek rondom Margraten bestaat uit diverse prachtige plekken zoals het Savelsbos, het Eiland van Banholt, Termaarder Grub en American Cemetery. Ook de nabijgelegen Belgische Voerstreek vormt een prachtig decor.

Ben je meer van het fietsen en wil je de ‘noaberschap’ in de Twentse buitenlucht ervaren? Dan is de fietsroute ‘Buitengewoon Noaberschap’ echt iets voor jou. De fietstocht is iets meer dan 45 kilometer lang en duurt ongeveer drie uur, maar voert je dan wel onder meer door het pittoreske Borne en het kleine Hertme. Je kunt daarnaast kiezen voor diverse afstapmomenten, zoals bij Buitenplaats De Houtmaat, het Zoutmuseum en Openluchttheater Hertme. Op zoek naar andere wandel- of fietsroutes? Staatsbosbeheer heeft enkele leuke tips om te dauwtrappen met de boswachters van Staatsbosbeheer.

Er zijn natuurlijk nog andere dingen die je kunt doen tijdens Hemelvaart. Zo is er op Hemelvaartsdag het Zeepkistenfestival in Apeldoorn. Tijdens dit familievriendelijke evenement zijn er diverse dingen te ondernemen, zoals je eigen vogelhuisje timmeren, shows bezoeken en een grappig insectenpad volgen, dat midden in het bos gelegen is. Tevens zijn er diverse food festivals verspreid over het hele land. Zo wordt het Stadspark in Maastricht in het Hemelvaartsweekend omgetoverd tot één groot restaurant tijdens ‘Festival Trek’. In Amsterdam start op 17 mei ‘Het Weekend van de Rollende Keukens’ in het Amsterdamse Westerpark. Hier kun je genieten van hapjes, drankjes en livemuziek. Weten welke food(truck) festivals er nog meer tijdens Hemelvaart gehouden worden? Check het hier!

Pinksteren

Liefhebbers van pretparken kunnen tijdens het pinksterweekend een lekkere adrenalineboost halen. Alle pretparken zijn inmiddels weer uit hun winterslaap ontwaakt en staan te popelen om je te ontvangen. Wordt het de Wereld vol Wonderen in de Efteling, het Wilde Westen in Slagharen, Avonturenpark Hellendoorn of toch het spectaculaire Walibi? Al zijn er natuurlijk ook parken die wat minder bekend zijn en die uiterst geschikt zijn voor de allerkleinsten. Denk hierbij aan De Waarbeek in Hengelo, Kinderpretpark Julianatoren in Apeldoorn en Toverland in Sevenum. Bovendien is een gezinsuitje naar de dierentuin leuk om te doen tijdens Pinksteren. Ga bijvoorbeeld op safari in eigen land bij Safaripark Beekse Bergen of maak een wereldreis in één dag bij WILDLANDS Adventure Zoo in Emmen. Al kun je ook naar de Apenheul in Apeldoorn of het Dolfinarium in Harderwijk.

hemelvaart - hemelvaartpinksterenblog - voordeeluitjesblog

Wil je iets heel anders? Bezoek dan een kasteel op Tweede Pinksterdag! Ook dit jaar staat de Dag van het Kasteel op de agenda tijdens Pinksteren. Het thema van deze editie is Upstairs/Downstairs en dit thema staat in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen. Dit omdat een kasteel vroeger niet kon bestaan zonder zijn personeel. Iets wat anno nu tevens het geval is, want kastelen en buitenplaatsen zijn bijna onmogelijk te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Op Tweede Pinksterdag kun je dus eens een kijkje nemen bij een van de deelnemende kastelen en buitenplaatsen. Het kiezen wordt niet makkelijk, want er zijn ruim 100 kastelen die hun poorten openen op deze speciale dag. Dus wordt het een kijkje nemen bij Paleis Het Loo in Apeldoorn, Kasteel Loenersloot in Loenersloot, Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid of een van de vele andere kastelen of buitenplaatsen?

Drenthe en de Veluwe

Wil je liever helemaal wat anders tijdens Hemelvaart en/of Pinksteren? Trek je dan lekker terug in Drenthe of kom tot rust op de Veluwe. Drenthe staat bekend om haar rust, ruimte en natuur en is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers. Zo kun je naar Nationaal Park Dwingelderveld gaan. Dit nationaal park is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa en biedt volop mogelijkheden om te wandelen of fietsen. Geniet hier van de uitgestrekte heidevelden, vennen en bossen en spot de vele vogels die hier leven! Drenthe staat bovendien bekend om de hunebedden, de oudste monumenten van Nederland. Als je naar Drenthe gaat, mag een bezoek aan een van de vele hunebedden in de regio niet ontbreken. Je leert hier meer over de prehistorie en de mysterieuze geschiedenis van deze bouwwerken.

De Veluwe is een prachtig gebied in Gelderland dat je eindeloos kunt blijven ontdekken. Het hoogtepunt van de Veluwe is natuurlijk Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit nationale park is een walhalla voor fiets- en wandelliefhebbers. Zo zijn er vele routes die je leiden door de prachtige natuur en langs de pittoreske dorpjes. In het hart van het park ligt het Kröller-Müller Museum, waarin je kunt genieten van een prachtige collectie van Van Gogh en een indrukwekkende beeldentuin.

Midden op de Veluwe ligt ook een van de meest markante gebouwen die Nederland heeft: het voormalige zendstation Radio Kootwijk. Hoewel je tijdens Hemelvaartsdag geen excursie met de gids kunt boeken (dit kan wel op de zaterdag en de zondag in het Hemelvaartweekend), zijn er op Tweede Pinksterdag wel mogelijkheden tot een excursie onder leiding van een gids. Je loopt langs de monumentale pomphuisjes naar het hoofdgebouw en krijgt vervolgens een inkijkje in de boeiende historie en het leven in het dorp Radio Kootwijk.

Wil je dus een lekker lang weekendje weg tijdens een van deze feestdagen? Bekijk dan onze hotelaanbiedingen met Hemelvaart en Pinksteren. Liever verblijven bij een vakantiepark? Check dan de vakantieparkaanbiedingen tijdens Hemelvaart of Pinksteren!

  • Naam
  • Email