Op koers langs de Zeeuwse kust: de 5 leukste fietsroutes in Zeeland

Geschreven op 28 oktober, 2020
Door

Wandelaars en fietsers vinden in Zeeland hun mekka, want wat is er fijner dan bewegen door bossen en duinen, langs velden en kerkjes, met de zeewind in je haar? De Zeeuwse eilanden stralen bovendien bijna iets on-Nederlands uit. Lees hier over de 5 mooiste fietsroutes in Zeeland, geselecteerd door onze redactie.

1. Oester-fietsroute

Hoewel deze fietsroute, waarbij een overtocht met het pontje deel uitmaakt van het rondje, eigenlijk puur een ‘zomerroute’ is, willen we ‘m je niet onthouden. Deze fietsroute in Zeeland vertrekt uit het gezellige vissersdorp Colijnsplaat en gaat vervolgens langs de noordkust van Noord-Beveland. Daarna steek je de Oosterschelde over via de Stormvloedkering en vaart – in het zomerseizoen – weer terug over dit water met een pontje, naar startpunt Colijnsplaat. In het koudere seizoen zul je de route in omgekeerde richting moeten afleggen om weer bij het vertrekpunt uit te kunnen komen. Route-afstand inclusief pontje is 38 kilometer.

2. Fietsroute Historische polders

Maak eens een fietstocht dwars door het polderlandschap van Zeeuws-Vlaanderen rond het stadje Axel, ten zuidoosten van Terneuzen. Hier tref je een fijne mix aan van prachtige natuur, cultuurhistorische elementen, nieuwe strakke polders en oude kronkelige polders. Opstappunt van deze 33 kilometer lange fietstocht is knooppunt 74 nabij Kinderdijk, Axel.

ZeelandZeelandZeeland

3. Fietsroute Sporen van het water

Zeeland is min of meer ‘opgeklommen uit de golven’. Water heeft veel verwoest maar ook veel betekend in dit eilandenrijk. Ervaar de aanwezigheid en de schoonheid van water en dijken tijdens een tocht van ongeveer 59 kilometer langs de dorpen Nisse, Hoedekenskerke en Borssele. Hierbij doorkruis je een nog vrij ongerept natuurgebied in Zuid-Beveland. Plaatsen als Goes en Heinkenszand liggen in de directe omgeving. Start- en tevens eindpunt van deze fietstocht door Zeeland is knooppunt 92 in Nisse.

TandemZeeland

4. Monumentale dorpen en gehuchten-fietsroute van bijna 50 kilometer

Verken het plattelandshart van Schouwen-Duiveland met zijn kleine dorpjes en grootste herenboerderijen. Startpunt is het gemoedelijke havenstadje Brouwershaven op het eiland Noord-Beveland. Beleef onderweg de historie van de welvarende vissers en rijke boeren tussen de graan- en aardappelvelden. Ook kom je een echte wijnhoeve tegen in Dreischor; na het proeven van een echt Zeeuws wijntje heb je waarschijnlijk vleugels gekregen voor het vervolgen van de tocht (wegens corona is er wellicht sprake van beperkte toegang tot de wijnhoeve en het proeflokaal).

5. Slibben, schorren, slikken-fietsroute

Deze fietsroute voert langs Tholen en Sint Philipsland, ten oosten van Schouwen-Duiveland, niet ver van de plaatsen Ouwerkerk en Bruinisse, waar het land nog altijd in beweging is. Stukken land spoelen hier nog steeds weg en aan de andere kant komt er langzaamaan weer land bij. Fiets langs Zeeuwse kreken, slibben en slikken en spot de vele trekvogels die hier graag leven. Start- en eindpunt is in Tholen.

  • Naam
  • Email