Eropuit naar het prachtige Duitsland? Deze regio’s zijn absoluut de moeite waard!

Geschreven op 29 maart, 2024
Door
  Geplaatst in Duitsland, Tips & uitjes

Na Frankrijk blijft Duitsland een topfavoriet onder Nederlandse vakantiegangers. En dat is niet zo vreemd, want ons buurland kent een enorm rijke geschiedenis en telt zowel zeer diverse landschappen als prachtige steden. Van wijngaarden tot imposante bergketens en idyllische valleien, je vindt in Duitsland voor ieder wat wils. Ben je op zoek naar een boeiende regio? De Eifel, de Moezel, de Rijn, het Sauerland, de Harz en het grensgebied staan zeker in ons lijstje van mooiste streken. Laat je inspireren door dit blog en ontdek de geheimen van deze prachtige Duitse regio’s.

Geniet van de natuurpracht in de Eifel

Ben je op zoek naar een sprookjesachtige bestemming? Dan ben je echt goed op je plek in de Eifel! Het landschap weerspiegelt de geologische ontwikkeling van miljoenen jaren: door rivieren gevormde dalen, gedoofde vulkaankegels, tot veen geworden droge maren, bizarre rotsformaties en gelaagde hoogtes. In Nationaal Park Eifel wandel of fiets je langs idyllische beekjes, geurende bloemenweiden en door diepe bossen. Onderweg spot je wilde katten, herten en zwarte ooievaars. Verblijf je in de Eifel, dan ontkom je niet aan een bezoek aan Monschau, ‘de parel van de Eifel’. Deze typisch Duitse stad is gelegen in een diepe kloof, waar rivier de Roer doorheen stroomt. Struin door het historische centrum en passeer prachtige vakwerkhuisjes, diverse musea en leuke winkels.

De Moezel-regio: een van Duitslands mooiste rivieren

Rivier de Moezel baant zich een weg tussen Trier en Koblenz, door een van de mooiste rivierdalen van Duitsland. Dit gebied wordt al meer dan 2.000 jaar door de mens gecultiveerd, sinds de Romeinen het voor het eerst bebouwd hebben. Veel van de bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd zijn te zien in Trier, de oudste stad van Duitsland. Bewonder de stadspoort Porta Nigra, het Amfitheater, de Keizerlijke Thermen, de Dom van Trier en de bekende Romeinse brug. Van de middeleeuwse gebouwen in het stadscentrum kunnen we zeggen, dat ze na de oorlog prachtig heropgebouwd zijn. Neem het stadstreintje, want dan zie je alle hoogtepunten van Trier in één rit!

De Moezel-regio staat natuurlijk ook bekend om de wijngaarden. In sommige plaatsen lijken deze terrasvormige wijnhellingen bijna tot aan de hemel te rijzen. Een wijnproeverij in deze streek mag dan ook niet ontbreken. Wandelliefhebbers komen eveneens goed aan hun trekken in de regio. Bewandel je een etappe van het 375 kilometer lange Moselsteig-wandelpad, verheug je dan op panoramische uitzichten op de Moezel, de wijn- en boomgaarden en de charmante wijndorpjes. De mooiste gedeelten, die trouwens ook veel steile stukken bevatten, zijn de etappes tussen Neef en Cochem.

Reisje langs de Rijn

We kennen allemaal wel het liedje van Willy en Willeke Alberti: “’t is zo deftig, ’t is zo fijn, fijn, fijn. Zo’n reisje langs de Rijn.” Nog steeds is het stroomgebied van de Rijn, ook wel bekend als het ‘Toscane van Duitsland’, een prima vakantiebestemming. Het is een van de warmste delen van Duitsland, met een zacht glooiend landschap vol wijngaarden, en vele pittoreske dorpen en steden. Aan de hand van de 85 kilometer lange route Deutsche Weinstrasse leer je dé wijnregio van Duitsland goed kennen. Deze voert je langs wel 130 wijndorpen. Trek de wandelschoenen aan of stap op de fiets en maak onder meer kennis met de Riesling-druif, die de basis vormt voor ‘de koning van de witte wijnen’. Ben je nog niet bekend met de legende ‘Maagd van de Lorelei’? Bezoek dan het plaatsje Sankt Goarhausen en leer meer over dit beroemde verhaal. Beklim ook de 132 meter hoge rots om te genieten van het fantastische uitzicht.

Het land van de duizend bergen

Het Sauerland is bij jou misschien vooral bekend door het wintersportparadijs Winterberg, maar dit stukje Duitsland heeft veel meer te bieden. Het Sauerland wordt niet voor niets het ‘land van de duizend bergen’ genoemd. In de omgeving kun je prachtige wandelingen en fietstochten maken door het glooiende landschap. Onderweg kom je vele pittoreske plaatsen vol vakwerkhuizen en historische burchten tegen. In de fraaie natuur van het Sauerland, die uit stuwmeren, heuvels, valleien, grotten en bossen bestaat, kun je leuke tripjes maken. Bezoek bijvoorbeeld een van de heilzame bronnen, bewonder de druipsteengrotten van Attendorn of begeef je richting het middeleeuwse Soest.

De Harz: het noordelijkste middelgebergte van Duitsland

Dit is een van de meest fascinerende vakantiebestemmingen op betrekkelijk korte afstand van de Nederlandse grens. In dit middelgebergte vind je naast veel natuurschoon ook leuke historische stadjes en bijzondere monumenten. Of je nu een natuur- of cultuurliefhebber bent: je kunt je hart ophalen in de Harz. Bezoek bijvoorbeeld het pittoreske Quedlinburg, aan de voet van het noordelijke Harzgebergte, met een prachtige binnenstad die een plekje op de Unesco-Werelderfgoedlijst heeft. Een absolute blikvanger is de 1.141 meter hoge berg Brocken, de hoogste in de Harz. Doordat de berg niet wordt beschermd door andere bergtoppen, heerst hier een ruig klimaat waardoor je er allerlei bijzondere planten tegenkomt zoals de Brocken-anemoon. Met de stoomtrein van de Harzer Schamlspurbahnen kun je de berg op.

Eropuit vlak bij de grens

Wil je nog dichter bij huis genieten? Kies dan voor een uitje in de grensregio. Zo betekent een weekendje Bad Bentheim pure romantiek. De rust, het landschap en het prachtige kasteel geven je een nostalgisch gevoel. Zo is Kasteel Bentheim een echte blikvanger in deze stad. Maar in het heuvelachtige Bad Bentheim kun je ook prima wandelen en fietsen. Onderweg kun je een stop maken bij diverse restaurants en cafés in Bad Bentheim en Gildehaus om even rustig bij te komen. Fietsers kunnen de omgeving verkennen met de Gildehaus-Dinkelroute. Ligt het sfeervolle Gronau op je route, stap dan even af bij het rock’n’popmuseum, ontdek een stukje turfmijn-historie of zoek een picknickplekje langs rivier de Dinkel.

Naast deze zes regio’s heeft Duitsland natuurlijk nog veel meer mooie vakantiebestemmingen. Bekijk al onze hotels en vakantieparken in Duitsland voor meer inspiratie!

  • Naam
  • Email