Duurzaam op stap met deze groene uitjes en activiteiten

Geschreven op 10 juni, 2019
  Geplaatst in Nederland, Tips & uitjes

Leef jij je leven zo groen mogelijk? Scheid jij het afval netjes? Kies je niet alleen voor de goedkoopste energieleverancier, maar ook voor de groenste? Koop je net zo graag een tweedehands als een nieuw jurkje? Dan wil jij in je vrije tijd ook vast duurzaam genieten. Zie in dit blog onze top 5 groene uitjes en activiteiten. Kenmerkend voor deze uitjes en activiteiten is, dat ze alle in ons eigen land kunnen worden gevonden. Zo zie je Nederland eens op een andere manier.

#5: Ontdek de mooiste plekjes van Nederland te voet

Nederland is niet groot misschien, maar wel groot genoeg om prachtige natuur en interessante dieren te herbergen. Kies daarom een van onze wandelingen uit en geniet met je gezin van je eigen omgeving. Je hebt tenslotte niet echt iets gezien, als je er niet hebt gewandeld. Uiteraard ga je met openbaar vervoer, de fiets of zorg je dat de auto vol zit om het transport naar het beginpunt zo duurzaam mogelijk te maken. Wil je nog een stapje verder, kies dan voor een blotevoetenpad of ga bijvoorbeeld wadlopen.

#4: Creatieve of culinaire workshop

Ga je met vriendinnen op stap? Of neem je je moeder een keertje mee op een originele trip? Kies voor een creatieve of culinaire workshop, zoals veganistische kaas maken of handlettering. Dit soort workshops wordt vaak door lokale creatievelingen gegeven. Dichtbij huis, niet duur en je stimuleert de lokale ondernemers.

#3: Kamperen op een natuurkampeerterrein of op ‘De Buurtcamping’

Wil je er een weekendje tussenuit? De groenste oplossing voor vakantie vieren is kamperen in je eigen tentje. Vooral als je dit dicht bij huis doet en er met het openbaar vervoer of met de fiets kunt komen. Er is een heel netwerk van natuurkampeerterreinen in Nederland, zodat je in alle rust en stilte kunt genieten van de natuur. Deze kampeerterreinen dragen bij aan natuurbehoud en doen alles om zo duurzaam mogelijk te ondernemen.

‘De Buurtcamping’ is een jaarlijks terugkerend kampeerweekend in een park, dat vooraf bij ‘De Buurtcamping’ is aangemeld. Zo leer je de buren kennen en bovendien is een deel van de opbrengst bestemd voor gezinnen die een vakantie niet kunnen betalen.

#2: Willekeurig dwalen

Pak je rugzak, koop een treinkaartje naar een willekeurige stad en neem vervolgens de bus naar een willekeurig buurt. Dwaal rond, koop broodjes bij de lokale bakker, vraag naar het dichtstbijzijnde park voor een picknick. Maak een praatje. Ontdek Nederland vanuit een heel ander perspectief. Tijdloos ronddwalen zonder doel is bevrijdend en werkt verbindend. Het leven kan zo simpel zijn!

#1: Workshops in de natuur

Wil jij weten hoe je kruidenthee maakt van onkruid? Ben je benieuwd naar de manier waarop je eetbare paddenstoelen kunt herkennen? Heb je altijd al een composthoop willen opzetten, maar weet je niet hoe dat moet? Schrijf je dan in voor een cursus permacultuur, wildplukken of kruidengeneeskunde. Breng een bezoek aan een voedselbos of een eco-woonwijk. Het brengt je dicht bij de natuur.

Je las een gastblog geschreven door Nathaniël Peereboom van Pricewise.  

  • Naam
  • Email