7x wandelen in Nederland: de mooiste wandelroutes op een rij

wandelen-in-nederland-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

Wandelen is niet voor niets zo populair: je wordt fit én je komt tot rust. Wandelen is bijna net zo effectief als flink sporten. Na twintig minuten lopen voel je de dagelijkse beslommeringen al van je afglijden. Ons kikkerlandje mag dan wel klein zijn, de wandelmogelijkheden zijn eindeloos! In dit blog zetten we een paar van onze favoriete wandeltochten op een rij, geschikt voor zowel beginnende als fanatieke wandelaars.

1. NS-wandeling Blauwe Kamer Rhenen

NS-wandelingen zijn in de afgelopen jaren erg populair geworden. De serie bestaat uit 46 wandeltochten, waaronder een aantal tweedaagse wandelingen. Je loopt van treinstation naar treinstation: lekker duurzaam wandelen dus! De NS-wandeling Blauwe Kamer Rhenen kent een aaneenschakeling van hoogtepunten. De weidse uiterwaarden van de Nederrijn, natuurgebied de Blauwe Kamer en de Grebbeberg passeren de revue.

2. Struinen in de Schoorlse Duinen

De duinen van Schoorl zijn in alle seizoenen een paradijs voor natuurliefhebbers. Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. In de Schoorlse Duinen ligt een uitgebreid netwerk van wandelroutes. Wat het extra leuk en avontuurlijk maakt is dat je op een hoop plekken van de paden af mag. Daarnaast is er ook een blotevoetenpad.

schoorlse-duinen-wandelroutes-nederland-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

3. Moeder aller wandelpaden: het Pieterpad

Misschien minder avontuurlijk, maar wel het bekendste en langste wandelpad van ons land: het 498 kilometer lange Pieterpad! Deze wandelroute loopt van het Groningse Pieterburen tot de St. Pietersberg in Maastricht. Wat het Pieterpad vooral zo populair maakt zijn de afwisselende landschappen en natuurgebieden. Loop je de gehele route, dan wandel je door de rijke Groningse klei, de lege Drentse zandgronden, de groene Sallandse Heuvelrug en de lommerrijke Achterhoek. Tot slot kom je in het heuvelachtige Montferland en eindig je in de hoge heuvels van Limburg.

pieterpad-wandelroutes-nederland-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

4. Wandelroutes op de Veluwe: De Leuvenumse bossen

De Veluwe als wandelwalhalla kan natuurlijk niet in dit lijstje ontbreken. Neem bijvoorbeeld De Leuvenumse bossen bij Ermelo. Deze staan bekend om de grote variatie: dichte loof- en dennenbossen worden afgewisseld met uitgestrekte heidevelden en stuifzandvlakten. Wandelroute Leuvenumse Bossen van Natuurmonumenten is 5,5 kilometer lang en daardoor heel geschikt om met kinderen te lopen. Deze wandelroute maakt deel uit van de 165 kilometer lange LAW (Lange Afstands Wandelroute) ‘Dwars door Gelderland’.

Leuvenumse-bos-wandelroutes-nederland-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

5. Wandelen in Friesland: wadlopen

Ga je wandelen in Friesland of op een van de Waddeneilanden? Dan is Waddenwandelen een goed idee! Dit betekent ruim 1200 kilometer wandelplezier aan weerszijde van Werelderfgoed de Waddenzee. Je stelt helemaal zelf de route samen. Dus of je nu van een ommetje houdt, graag lange afstanden wandelt of voor meerdaagse tochten gaat; er is voor iedereen wat wils. Voel de wind door je haren, proef het zout op je lippen, hoor de zeemeeuwen krijsen en geniet van het uitzicht over het droogvallende wad.

wadden-wandelroutes-nederland-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

6. Heuvels bedwingen in Zuid-Limburg

Een helling hier, een glibberige weg daar. Houd je wel van een pittige, avontuurlijke wandeling? Reis dan af naar het zuiden van Limburg en volg de 10,8 kilometer lange Wandelroute Noordal. Je wandelt dwars door het Zuid-Limburgse heuvellandschap, langs vakwerkhuizen en een imposant 14e-eeuws kasteel. Weet je wel zeker dat je in Nederland bent?

7. Groene Wissel Mariëndaal & Warnsborn

Groene Wissels zijn rondwandelingen van 10 of 20 kilometer. Je wandeltocht begint en eindigt altijd bij hetzelfde station of dezelfde bushalte. Lekker makkelijk dus, want je stapt zo weer op de trein of bus naar huis. De Groene Wissel Mariëndaal & Warnsborn is van begin tot eind een echte belevenis. Onderweg kom je langs tekenen die herinneren aan de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog, langs de uiterwaarden van de Rijn, passeer je het oudste kerkje van Nederland en struin je door de uitgestrekte bossen van de landgoederen Mariëndaal en Warnsborn.

Zin gekregen in een wandelvakantie in Nederland? Wanneer je een wandel-arrangement boekt krijg je er gratis wandelroutes bij!

  • Naam
  • Email