Van de grootste boekwinkel in Nederland tot de mooiste: hier vind je jouw leesvoer!

Geschreven op 22 september, 2021
Door

De nachten worden langer, de dagen worden kouder en in de supermarkt liggen de pepernoten al in de schappen: de herfst lijkt te zijn begonnen! En dat nieuwe seizoen brengt natuurlijk zoals ieder jaar een compleet nieuwe sfeer met zich mee. Zwoele zomeravonden worden omgeruild voor filmavondjes op de bank en dat heerlijke, koude biertje maakt plaats voor een lekker glas rode wijn. Terwijl de regen naar beneden klettert en de takken tegen de ramen slaan zit jij te genieten onder een dekentje met de verwarming op standje Sahara. En wat is er dan lekkerder dan je verliezen in de wereld van een goed boek? Wij hebben de meest bijzondere boekhandels in Nederland voor je op een rijtje gezet zodat jij jouw boekenkast tijdens die leuke stedentrip in de herfstvakantie klaar kan maken voor de wintermaanden! 

Boekenwinkel Maastricht: Dominicanen

We beginnen met toch wel een hele bijzondere boekwinkel, namelijk boekhandel Dominicanen in Maastricht. Deze enorme kerk werd al 200 jaar geleden afgeschreven als heilig oord en heeft sindsdien meerdere functies gehad voordat de kerk in 2006 werd omgedoopt tot boekhandel. De meeste Maastrichtenaren zullen de Dominicanenkerk vooral kennen als carnavalstempel. Ja, je hoort het goed, waar ooit tot in de late uurtjes met bier werd gegooid, waar werd gezongen, gedanst en gesjanst, is het nu vaak muisstil. De rijke historie en natuurlijk de prachtige locatie geven boekhandel Dominicanen een unieke, karakteristieke uitstraling. En je nieuwe favoriete boek vind je hier zeker; het aanbod is enorm! 

Boekwinkel Zwolle: Waanders in de Broeren

Niet alleen de Maastrichtenaren hebben een kerk omgedoopt tot boekhandel, ook de Zwollenaren vonden dat een goed idee. De Broerenkerk kent een roerige geschiedenis vol beeldenstormen en plunderingen, maar sinds 2013 is de rust definitief wedergekeerd. Waanders in de Broeren opende zijn deuren om bezoekers uit alle windstreken te laten genieten van al wat deze bijzondere kerk te bieden heeft. Zo valt je oog bij binnenkomst direct op het enorme orgel en wordt je blik langs de drie verdiepingen vol boeken vanzelf naar de kunstige gewelven op het plafond geleid. De Broerenkerk in Zwolle heeft echter ook een grimmige kant. In een crypte op de begane grond ligt namelijk een skelet uit de veertiende eeuw. Niemand weet nog hoe hij aan zijn einde is gekomen. Wel kan je zijn skelet en een levensechte reconstructie in Waanders in de Broeren bewonderen.

Boekwinkel Zutphen: Van Someren en Ten Bosch

Een van de oudste boekhandels van Nederland staat in Zutphen. Van Someren en Ten Bosch opende in 1844 al zijn deuren. Albert Evert Carel van Someren trouwde met juffrouw Thieme, wiens familie actief was in de drukkers- en uitgeverswereld. Niet gek dat zij op Van Someren viel, die zelf ook menig zelf vertaalde romans en gedichten op zijn naam uitbracht. De rijke historie van de winkel is nog steeds goed voelbaar wanneer je het pand aan de Turfstraat binnenwandelt. Zo vind je er nog de Russische en de Spaanse bibliotheek evenals de Perpetua-reeks. De kasten vol literatuur, kunst, muziek en filosofische hoogstandjes nodigen uit om uren rond te neuzen.

Boekwinkel Ermelo: Riemer en Walinga

Al bijna 77 jaar is Riemer en Walinga een begrip in Ermelo en omstreken. Bij dit knusse familiebedrijf staan boeken voorop, maar de inmiddels derde generatie van eigenaren houdt er ook erg van om met nieuwe ideeën te komen. Zo zijn er nu ook cadeau-artikelen te verkrijgen en worden er regelmatig lezingen gehouden en leuke activiteiten georganiseerd. En dat allemaal zonder de historische uitstraling van het bedrijf in de weg te zitten. Zo geven de open haard en de piano nog een unieke, rustgevende sfeer. Je krijg meteen zin om voor het vuur plaats te nemen met een goed boek en een lekker kopje koffie. Hmmm…

  • Naam
  • Email

1 REACTIE

  1. Paul Steenbergen@home.nl schreef:

    Waar kan ik boekenzaak vinden die specialisatie sport heeft?