Ga bijzondere dieren spotten in Nederland! Lees hier waar je moet zijn!

Geschreven op 3 februari, 2020
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Natuur, Nederland

Echt wilde dieren hebben we in ons land niet, als we een vergelijk maken met de exotische populatie in werelddelen als Afrika of Zuid-Amerika. Of je moet de beesten in de diverse dierenparken meerekenen….. Maar we hebben wel meer unieke en zeldzame diersoorten in het wild rondlopen of -vliegen dan je in eerste instantie denkt! Ga jij binnenkort ook bijzondere dieren spotten in Nederland? Doe hier je inspiratie op!

Onze eigen Big Five en meer

Onze eigen Big Five worden ze ook wel genoemd: het edelhert, het wilde zwijn, de ree, de das en de vos. Deze ‘grote vijf’ zijn onlosmakelijk verbonden met ons grootste natuurgebied de Veluwe. Maar hier is meer te bewonderen aan ‘loslopend wild’. Wat dacht je van de wasbeer? Alleen jammer, dat deze zich nauwelijks laat zien. Drie soorten slangen en allerhande hagedissen hebben eveneens hun leefgebied gevonden in het hart van Nederland. Sinds een klein jaar voelt zelfs een wolvenroedel zich thuis in het noorden van de Veluwe. Het is echter wel de vraag of de wolf op de Veluwe een blijvertje is. Want wat gaan de welpen doen? Blijven ze bij hun ouders of trekken ze weg?

In Nationaal Park De Hoge Veluwe probeert men in ieder geval de wolf buiten de poort te houden, om het dierlijk evenwicht in het beschermde gebied niet te verstoren. Ga eens op (wild)safari met de bevlogen boswachter en ontdek waarom De Hoge Veluwe zo speciaal is! Tijdens dit tochtje ga je echt bijzondere dieren spotten!

Bijzondere-dieren-spotten-wildzwijn-Voordeeluitjes-VakantieblogBijzondere-dieren-spotten-ree-Voordeeluitjes-Vakantieblog 

Exotisch uitziende vogels

De gewone flamingo, oftewel de Europese flamingo, is de enige flamingosoort die in Europa in het wild voorkomt. De vogel is (ten dele) een trekvogel, die vaak in warmere streken overwintert. Soorten die in ons land waargenomen worden, zijn vermoedelijk ooit uit gevangenschap ontsnapt. Je spot ze onder meer in het Lauwersmeergebied, bij het Grevelingenmeer in Zeeland en bij de Veluwerandmeren. Broedende flamingo’s tref je – in het voorjaar – ook aan in het Zwillbrocker Venn in Duitsland, net over de grens bij Groenlo, dus ook een beetje ‘bij ons’. Een uniek fenomeen! Want het is het meest noordelijke broedgebied van deze roze schoonheid op stelten! Volg een van de speciale flamingo-fietsroutes door het Duits-Nederlandse grensgebied.

Bijzondere-dieren-spotten-flamingo-Voordeeluitjes-Vakantieblog

(Roof)vogels, vossen, marters en bevers

Sinds enkele jaren broedt zowel de zeearend als de visarend in Nationaal Park De Biesbosch. Als je met je verrekijker op pad bent, zou je zomaar een nest kunnen zien! Daarnaast zijn er in dit moerasland wel vier vogelkijkhutten te vinden, van waaruit je kunt speuren naar de ijsvogel, de zilverreiger of de fuut. Vogelexcursies worden overigens ook aangeboden.

De bever is ook een vaste inwoner van de Biesbosch gebleken; na het uitzetten van enkele exemplaren in 1988 zijn er inmiddels wel 300 bevers in de Biesbosch woonachtig! Bevers laten zich het meest zien in de maanden april, mei en juni. Onder leiding van een gids bezoek je eventueel het speciale BeverBos. Fluisterend bijzondere dieren spotten blijkt avontuurlijk leuk! Naast de bever zijn ook de vos, de ree, de boommarter en de haas goed te spotten in dit waterrijke gebied.

Bijzondere-dieren-spotten-bever-Voordeeluitjes-VakantieblogBijzondere-dieren-spotten-vuursalamander-Voordeeluitjes-Vakantieblog

De zuidelijke korenwolf en vuursalamander

Echt bijzondere dieren spotten in Nederland? Ga in zuidelijke richting! Uitstervende soorten in Zuid-Limburg zijn de eikelmuis, de korenwolf (Europese hamster) en de vuursalamander. De kans dat je ze in het wild tegenkomt tijdens een wandeling door het heuvellandschap, is erg klein. Gelukkig heeft de zuidelijke provincie dit probleem tijdig gesignaleerd. GaiaZoo heeft recent het LimburgHUIS geopend, waarin vuursalamanders, korenwolven en eikelmuizen te bewonderen zijn, en waar je bovendien leert over het behoud en de bescherming van deze unieke diersoorten.

Bijzondere-dieren-spotten-korenwolf-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Over zeehonden en meer dan 150 vogelsoorten

Zeehonden spot je bij uitstek rondom de Waddeneilanden. Vooral in de buurt van Terschelling zijn de dieren in grote aantallen aanwezig. Mede door de ongerepte natuur, het zuivere water en de rust is de omgeving rond dit Waddeneiland een ideaal leefgebied voor deze roofdieren. Staatsbosbeheer organiseert van begin oktober tot eind december regelmatig zeehondenexcursies vanaf Terschelling. De safari’s zijn geschikt om te maken met het hele gezin!

Wist je trouwens dat nergens in Nederland zoveel vogelsoorten te spotten zijn als op de Wadden? Leuk om te doen als je naar het Waddengebied afreist? Download de gratis app ‘Wadvogels’ en herken zo gemakkelijk alle vogels in dit gebied. De app bevat een vogelgids met wel 190 soorten vogels!

Bijzondere-dieren-spotten-zeehonden-Voordeeluitjes-VakantieblogBijzondere-dieren-spotten-vogels-Voordeeluitjes-Vakantieblog

De zeehond én de bruinvis

De gewone en de grijze zeehond zijn ook waar te nemen in Zeeland, rondom Nationaal Park Oosterschelde. Ook hier kan deelgenomen worden aan een bijzondere zeehondensafari. Maar wist je dat daarnaast de kleinste walvis ter wereld – de bruinvis – hier graag vertoeft? Hotspots voor de bruinvis zijn onder andere het havenpunt van Zierikzee, de haven van Burghsluis, de haven van Kats en de Plompe Toren.

  • Naam
  • Email