Dit mag je niet missen op de Utrechtse Heuvelrug!

Geschreven op 22 oktober, 2020

Midden in Nederland, net buiten de Randstad, en toch een oase van rust bomvol schitterende natuur; dat is de Utrechtse Heuvelrug. Mooie bossen om doorheen te wandelen, indrukwekkende landgoederen en gezellige dorpen en steden in de buurt: hier valt van alles te beleven. Ga jij wandelen op de Utrechtse Heuvelrug, of kies je voor een fijne fietstocht? Sla dan deze bezienswaardigheden niet over!

Geschiedenis Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Laten we eerst de geschiedenis induiken. Voor het ontstaan van deze natuurrijke plek midden in Nederland moeten we zo’n 150.000 jaar terug in de tijd. IJs en water stuwden aarde en stenen op tot een indrukwekkende heuvelrug. Eén waar het tegenwoordig genieten is van natuur, rust, ruimte en, op sommige plekken, échte stilte. En toch valt hier ook genoeg te zien, terwijl u een van de fiets- of wandelroutes over de Utrechtse Heuvelrug volgt of in de buurt geniet van een korte vakantie. 

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Een van de populairste activiteiten is wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Dat is ook niet zo gek: in dit prachtige natuurgebied, een Nationaal Park nota bene, is het fantastisch rondstruinen door prachtige bossen. Een feestje in elk seizoen: in de zomer zorgen de vele bomen voor een verkoelende schaduw, in de lente zie je hoe de natuur langzaam tot leven komt na de koude winter, waarin de Utrechtse Heuvelrug een van de mooiere plekken is om een frisse neus te halen. Vooral in het najaar valt er veel te ontdekken in de natuur: denk aan paddenstoelen en verkleurend blad! Je kunt natuurlijk een uitgebreide route kiezen, bijvoorbeeld met een thema, maar wandelen over een van de Klompenpaden is ook een leuke en eenvoudige manier om een deel van het gebied te leren kennen. Terwijl je de klompen volgt zie je van alles aan je voorbijtrekken: van landgoederen tot boerenerven en mooie lanen.

Militaire historie

De Utrechtse Heuvelrug is bij uitstek een natuurgebied waar veel militaire historie te ontdekken valt. Zo vind je hier, op het hoogste punt, de Pyramide van Austerlitz. Deze piramide is in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Beklim de 93 treden naar de top van dit indrukwekkende hoogtepunt voor een prachtig uitzicht op de omgeving. Zoals je in de video hieronder ziet ging Oskar je al een keer voor! Ook de bekende Grebbeberg maakt deel uit van de Heuvelrug, aan de grens bij Rhenen. Hier vond de Slag om de Grebbeberg in 1940 plaats; naast de militaire begraafplaats herinneren meer sporen aan de felle strijd. Meer weten? Dan is het een goed idee om aan te sluiten bij een wandeling met gids. Bij Soest is het Nationaal Militair Museum te bezoeken, op Vliegbasis Soesterberg. Let op: wel even vooraf online reserveren!

Kastelen en landgoederen

Paleis Soestdijk, Slot Zeist en Huis Doorn: op en rond de Utrechtse Heuvelrug zijn verschillende schitterende kastelen en buitenplaatsen te vinden. Nog op zoek naar een leuke fietsroute op de Utrechtse Heuvelrug én dol op deze bijzondere bouwwerken? Dan zijn er genoeg leuke routes te vinden die je langs een aantal van deze locaties voeren. Zoals de route Over de Utrechtse Heuvelrug, die Kasteel Amerongen, Landgoed Maarsbergen en Buitenplaats Sparrendaal aandoet.

Naar een museum op de Utrechtse Heuvelrug

Op en rond het natuurgebied staan tal van musea garant voor een leuk uitje. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Huis Doorn, waar je ziet hoe de kasteelheren  en -dames van weleer hun indrukwekkende paleisjes inrichtten. Het unieke Nationaal Bomenmuseum Gimborn in Doorn is ook een aanrader: ontdek hier de beroemde collectie bomen en struiken uit alle delen van de wereld. Bij Museum Soest, gevestigd in een voormalig klooster, duik je terug in de tijd dankzij het aanwezige schoolklasje, de wagenmakerij en de stijlkamers. Ook maak je kennis met verschillende oude ambachten en de specifieke historie van Soest en Soesterberg. Let op: zonder uitzondering geldt dat vooraf online reserveren verplicht is.

Wil jij méér Utrechtse Heuvelrug? Ga op pad met Oskar!

Wil jij zelf de rust, ruimte, natuur en historie van de Utrechtse Heuvelrug opzoeken? Bekijk dan snel onze hotels op de Utrechtse Heuvelrug! Of verblijf je liever op een vakantiepark?  

  • Naam
  • Email