Zie hier de 5 leukste activiteiten op en aan het water!

Zeilen, surfen, kanoën en suppen zijn voorbeelden van leuke activiteiten op het water. Je kunt natuurlijk ook in een punter door Giethoorn varen, met een sloepje het Veluwemeer op of in een rib boot (een soort lichte, stevige rubberboot) op de Waddenzee stunten. Allemaal héél leuk, moet je ZEKER ook eens doen! Maar dat had je zelf ook al bedacht. Ben je echter op zoek naar iets originelere activiteiten op en aan het water? Lees dan verder, want hier gaan we je een 5-tal bijzondere en spetterende ideeën aan de hand doen. Gooi het deze zomer eens over een andere boeg!

#1 – Lachen bij Brouwersdam Waterjump

Zijn er spectaculaire wateractiviteiten in ons eigen land te vinden? Jazeker! Daarvoor moet je in Ouddorp zijn, aan het Grevelingenmeer, want daar is Zeil- en surfcentrum Brouwersdam gevestigd. Zo is waterjumpen een variatie op het vroegere, hilarische tv-programma ‘Met Glans van de Schans’. Op deze Ouddorpse schans, die 8 meter hoog en 25 meter lang is, maak je je eigen sprong, natuurlijk fris eindigend in het water! Of je nu wilt stunten, glijden of stuntelen, er zijn meerdere manieren om de zwaartekracht te trotseren: met een matje, een band of in een treintje van mensen. Het commentaar van André van Duin moet je helaas missen, maar zonder is het ook al erg vermakelijk. Hou die camera paraat, want het thuisfront wil immers ook smullen van ‘de leukste thuis’.

#2 – Maashoppend door de Maasvallei

Minder spectaculair, maar zeker zo boeiend voor mensen die bijzondere ‘natuurmomenten’ willen ervaren, is een tochtje met fietspendelboot De Maashopper door de Maasvallei! De tocht, waarbij de fiets mee mag aan boord van de catamaran, bestaat uit lekker varen, stukje fietsen, rondje wandelen, kasteeltuinen bekijken (in Arcen) en eventueel pannenkoeken eten tijdens de vaart. Je zou kunnen zeggen: dit is een triathlon, maar dan voor iets minder fanatieke mensen. Je doet en ziet namelijk veel tijdens een van de leukste activiteiten op het water, maar het is tegelijkertijd een rustgevend tochtje. Zo haal je het maximale uit je vakantiedag in Limburg!Liever een cruise op zee? Bekijk dan eens onze leuke minicruises naar Engeland. Kies met Stena Line het ruime sop, om in korte tijd Londen, Cambridge of Norwich te ontdekken!

#3 – Fierljeppen in Friesland

Actief bezig zijn, lachen en tegelijkertijd het immateriële erfgoed van Friesland omarmen? Ga dan zeker eens fierljeppen. Het is de Friese benaming voor polsstokverspringen. Voor deze poldersport moet je echt wel in Friesland zijn, liefst met een vriendengroepje, want je moet natuurlijk heerlijk om en met elkaar kunnen lachen! Een nat pak halen is niet te voorkomen, maar dat is juist het leuke. Vooral als het water een tikkeltje te koud is! Hoe het in zijn werk gaat? Nou, gewoon: je pakt een polsstok, neemt een aanloop, plant de stok in het midden van de sloot, klimt erin omhoog en hoppa… je belandt aan de overkant. Of niet. 

#4 – Fietsen op of aan het strand

Sinds jaar en dag kun je op het strand van Blankenberge een komisch fietsje ter hand nemen. Maak jouw gekke rondjes op de houten piste van De Lustige Velodroom, die op het strand en direct aan de boulevard  te vinden is. Lijkt het je een uitdaging om door de branding of het mulle zandstrand te ploegen met je (strand-)fiets of mountainbike? Dan moet je nog even wachten tot alle zonaanbidders, spelende kids en wandelende badgasten van het zandtoneel verdwenen zijn. Vanaf 1 oktober tot eind april mag je namelijk bij de meeste Nederlandse kustplaatsen op het strand (proberen te) fietsen. Op je eigen fiets is echt geen optie! Strandfietsen is echt nog eens wat anders dan door de bossen of duinen toeren!

#5 – Echt uitwaaien tijdens blo-karten

Lijkt je een iets snellere variant van een activiteit aan het water leuk? Dan moet je eens gaan blokarten! Met ‘blo’ – van wind – en ‘kart’ – van de bekende snelle karretjes – in de naam, is deze activiteit niets meer of minder dan strandzeilen. Krijg de wind eronder en raas over onze eigen onmetelijk brede zandstranden. Blokarten kun je op diverse plekken aan de Nederlandse kust en het is relatief eenvoudig om deze sport onder de knie te krijgen. Met één hand stuur je, met de andere bedien je het zeil dat de wind moet vangen. Onder andere in Ouddorp, op Terschelling, in ’s-Gravenzande nabij Scheveningen, of op Ameland kun je de grote zandvlakten verkennen op drie wielen. Als je flink wordt voortgestuwd door de wind, die er dus wél moet zijn op de door jou gekozen dag, haal je met gemak snelheden van 60 à 70 kilometer per uur!

* Nog enkele uitsmijters voor de echte thrillseeker

Brandingraften is echt iets voor sterke en stoere sensatiezoekers, die de golven van de branding willen trotseren. Voel jij je al aangesproken? Deze wateractiviteit is geknipt voor jou en je vriendengroep, want in de rubberboot is plaats voor 8 personen. Bij deze tak van sport gaat het vooral om doorzetten, werken in teamverband en het tonen van pure kracht. Of ruil als skiër de piste in voor de waterskibaan; bij diverse meren in Nederland, zoals bij Down Under Nieuwegein, Stroombroek Braamt, Watersport Kamperland en Waterski Twente in Enschede, kun je je waterskicapaciteiten testen met behulp van een kabelbaan. Dus niet op de latten achter een boot, maar met hulp van boven! Na een paar keer vallen op de eerste meters, lukt het velen al vrij snel om een hindernis in het water te nemen. Goed voor genoeg uitdaging en hilariteit in ieder geval!

Kom je toevallig nog op de Wadden deze zomer? Dan is deze wateractiviteit misschien wel een cool idee! Bekijk of ons videoteam wadlopen een uitje waard vindt!

 

  • Naam
  • Email