6x de leukste musea om te bezoeken in de kerstvakantie

Musea-Header-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Op zoek naar een leuk uitje tijdens de kerstvakantie? Denk dan eens aan een museumbezoek. Nederland heeft tal van leuke en interessante musea, waarvan je een groot deel waarschijnlijk niet eens kent! Tijd om daar verandering in te brengen, want een bezoekje aan een museum is naast leuk en interessant, ook ontzettend leerzaam. Heb je je altijd al afgevraagd hoe ouderwetse boerenmosterd wordt gemaakt? Wat je tegenkomt als je terug in de tijd reist? Het antwoord op deze vragen vind je in de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek en het Naturalis Biodiversity Center. Combineer een museumbezoek met een luxe hotelovernachting of een paar dagen in een sfeervol vakantiehuis, of maak je keuze uit onze museum-arrangementen. Wij hebben een selectie voor je gemaakt; dit zijn de zes leukste musea!

Naturalis Biodiversity Center

Natuurliefhebbers zijn helemaal op hun plek in Leiden, in het Naturalis Biodiversity Center om precies te zijn. Hier vermaakt jong en oud zich tussen de opgezette dieren, dinosauriërs, ijstijdfossielen en nog véél meer. De collectie van dit museum behoort tot de top 5 van natuurhistorische collecties wereldwijd! Zien, doen en beleven zijn de kernwoorden van dit interactieve museum, dus ook kinderen vermaken zich hier goed. Lees ons blog over kindvriendelijke musea ook eens voor nog meer leuke musea voor kinderen.

Musea-Naturalis-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Museum Beelden aan Zee

Verscholen in de duinen van Scheveningen, staat het enige beeldhouwkunstmuseum van Nederland: Museum Beelden aan Zee. Theo en Lida Scholten kochten in 1966 hun eerste beeldje. Vandaag de dag omvat de collectie bijna 1000 beelden en enkele honderden penningen. Op initiatief van de oprichters is ook SprookjesBeelden aan Zee tot stand gekomen; een gratis, toegankelijk beeldenterras op de boulevard van Scheveningen met drieëntwintig sprookjesbeelden van de beeldhouwer Tom Otterness. Ook fijn: vanwege de prachtige locatie combineer je je museumbezoek moeiteloos met een dagje strand!

Musea-Scheveningen-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Museum MORE

Het grootste Nederlandse museum voor modern realisme bevindt zich in het Gelderse Gorssel en is gevestigd in het voormalige gemeentehuis. Van toonaangevende grote namen als Erwin Olaf en Marlene Dumas tot aanstormende talenten en van een eigen collectie tot wisselende tentoonstellingen; alles omtrent hedendaags realisme is te bewonderen in dit museum. Naast de locatie in Gorssel is er Kasteel Ruurlo, waarin het leven en werk van grootmeester Carel Willink centraal staat.

Musea-KasteelRuurlo-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek

Vraag jij je ook weleens af hoe mosterd gemaakt wordt? In de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek in – jawel – Doesburg kun je zien hoe ouderwetse boerenmosterd gemaakt wordt, heb je de kans om oude molens te bezichtigen en hoor je hoe vroeger thuis mosterd werd gemaakt en waarom het zoveel gegeten werd. Direct naast het museum staat de Doesburgsche Mosterdfabriek, waar vandaag de dag nog steeds de Doesburgsche Mosterd wordt geproduceerd.

TextielMuseum

In de gezellige Brabantse stad Tilburg vind je het TextielMuseum. Ontdek wat textiel kan doen in het TextielLab, bekijk inspirerende tentoonstellingen op het gebied van design, kunst en erfgoed, volg een rondleiding én boek een inspirerende workshop rondom de lopende tentoonstelling, die op elke eerste en derde zondag van de maand gehouden wordt. Uitgekeken? Tilburg is een superleuke stad om lekker doorheen te slenteren. Geniet bovendien van de gezellige sfeer die er hangt.

Musea-TextielMuseum-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Museum de Fundatie

De collectie en tentoonstellingen van Museum de Fundatie zijn te zien op twee locaties: in Hanzestad Zwolle en in Kasteel het Nijenhuis bij Heino. Museum de Fundatie herbergt een collectie beeldende kunst, van de late middeleeuwen tot nu, gebaseerd op de verzameling van Dirk Hannema (voormalig directeur van Museum Boijmans Van Beuningen). Bij Kasteel het Nijenhuis hoort ook een beeldentuin, waar ruim negentig beelden uit de 20ste en 21ste eeuw zijn tentoongesteld.

  • Naam
  • Email