4x ontdek de Loonse en Drunense Duinen!

Geschreven op 25 februari, 2021
loonse en drunense duinen - voordeeluitjes - vakantieblog

De Brabantse Sahara, zo wordt Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen ook wel genoemd. En dat is een uitstekende bijnaam voor dit schitterende gebied, waar het stuifzand je om de oren vliegt! Ok, dat is misschien wat overdreven, maar feit is wel dat de wind in dit unieke duinlandschap zorgt voor een telkens wisselend decor. Een prachtig stukje Noord-Brabant om doorheen te struinen, te voet of op de rug van een paard. Of met de fiets! Ga je mee?

Wandelen door de Loonse en Drunense Duinen

Wie dit nationale park wil ontdekken, doet er goed aan om gewoon de wandelschoenen aan te trekken en te starten aan een mooie tocht. Zo kun je fijn, op je gemakje, de unieke omgeving in je opnemen. Door het relatief lage tempo weet je ook nog eens zeker dat je niets mist. Er zijn ontzettend leuke wandelroutes te volgen door het gebied, die je langs de mooiste plekjes van deze 270 hectare grote zandvlakte voeren. Ontdek de ondergestoven bomen, dwaal door de bossen en klim via het zand omhoog om van het uitzicht te genieten. Je kunt ervoor kiezen een van de uitgezette routes te volgen, maar het leuke aan wandelen in de Loonse en Drunense Duinen is, dat je hier letterlijk buiten de gebaande paden op ontdekkingstocht kunt gaan: je mag hier vrij rondlopen. Trek gerust je eigen plan!

Fietsroute Loonse en Drunense Duinen

Het is niet alleen heerlijk wandelen in de Loonse en Drunense Duinen, ook voor een mooie fietstocht zit je in dit nationale park goed! Omdat het gebied niet heel verschrikkelijk groot is, biedt zo’n route je ook nog eens de kans om de omgeving van de zandvlakte te ontdekken. Kies bijvoorbeeld voor de Fietsroute door de Loonse en Drunense Duinen van Natuurmonumenten en toer langs boerderijen waar smakelijke streekproducten verkocht worden. Een goede reden om zo nu en dan eens af te stappen! Je kunt er ook voor kiezen om na een rondje Loonse Duinen en Drunense Duinen koers te zetten richting het vijftien kilometer verderop gelegen natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen om daar je tocht te vervolgen. Hier fiets je langs ruim tachtig vennen, mooie bossen en bijzondere dieren als herten en reeën.

Actief op mountainbike of met paard

Mag het van jou wel wat sneller en ben je gek op actie? Pak dan je mountainbike! Het vele zand en de mooie bossen van de Loonse en Drunense Duinen weten voor genoeg uitdaging te zorgen tijdens jouw MTB-tocht. En vlak de hoogtemeters in combinatie met mul zand niet uit, natuurlijk. Korte en steile klimmetjes, afgewisseld met die altijd welkome afdalingen: voor de doorgewinterde sportieve mountainbiker is het op en top genieten tijdens het volgen van de ruim zesentwintig kilometer lange zwarte route van Natuurmonumenten. Zwarte route; klinkt spannend, hè? Geen zorgen: ook minder geoefende mountainbikers kunnen de duinen bedwingen; je kunt eventueel de zwaarste stukken omzeilen door de route wat in te korten. Of ga je liever voor een iets minder uitdagende tocht? Kies dan voor de groene route van zestien kilometer, die je door het oosten van het gebied voert. De uitgestrekte duinen, de schitterende heide en de mooie bossen lenen zich ook perfect voor een mooie rit te paard!

Ontdek de bewoners van de Loonse en Drunense Duinen

Tijdens jouw tocht door de Loonse en Drunense Duinen is het zaak je ogen goed open te houden. Er zijn namelijk genoeg bijzondere dieren te spotten in het gebied. Wat dacht je van vogels als de nachtzwaluw, de boomleeuwerik, de roodborsttapuit, de duinpieper, de draaihals en de veldleeuwerik? Dat wordt flink omhoog turen! Hoewel, kijk ook goed waar je loopt, want het kan maar zo zijn dat er een hagedis voor je voeten langs schiet. Verder zijn in de Loonse Duinen en de Drunense Duinen heivlinders, graafwespen en -bijen, zandloopkevers, spinnen en sprinkhanen te zien. Als je oplet. Kijk dus goed om je heen, tijden jouw ontdekkingstocht door de Loonse en Drunense Duinen!

  • Naam
  • Email