24 uur in…Deventer, de mooie Hanzestad aan de IJssel

Stedentrip Deventer - Voordeeluitjes.nl - Vakantieblog

Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools, en meestal ook iets bourgondisch: het leven is er goed. En zo ook in Deventer! Wij van Voordeeluitjes.nl nemen je voor 24 uur mee naar deze prachtige Hanzestad aan de IJssel.

Nog niet in Deventer geweest? Dan is het dit jaar wellicht hoog tijd voor jou om deze Hanzestad eens te bezoeken. De populariteit van deze plaats aan de IJssel groeit en groeit. En dat is niet gek met een hoop bezienswaardigheden, een pittoresk centrum, tal van leuke eettentjes en diverse unieke winkels. Tel daar een prachtige omgeving bij op en je hebt het perfecte weekend weg!

OCHTEND: 

(Ver)dwalen door de pittoreske straatjes

In de oude binnenstad ademt iedere straat en steeg geschiedenis. Geen enkele straat is recht en overal zijn kruip-door-sluip-door-steegjes. Een heerlijke stad om in te (ver)dwalen dus! Leuke en eveneens prachtige straten zijn de Walstraat, Grote en Kleine Overstraat. En vergeet het prachtige Bergkwartier – grenzend aan de Brink – niet. Hier ga je letterlijk terug in de tijd!

Deventer is andere koek

De koek van Deventer móét je geproefd hebben. En dat kan onder andere bij de Deventer Koekwinkel op de Brink. De bekendste koek van Nederland komt hier vers uit de oven en kan ter plekke geproefd worden, bijvoorbeeld de warme Jacobskoek of de kandijkoek. Dit Charles-Dickens-achtige winkeltje heeft daarnaast andere lekkernijen uit grootmoederstijd, zoals oud-Hollands snoepgoed, chocolade en fudge. Het pand waarin de koekwinkel is gevestigd, dateert uit 1850. Dus bezichtig ook zeker de prachtige eeuwenoude details van de winkel.

MIDDAG:

Bagels met cream cheese of huisgemaakte quiches?

Tijd voor een lunch! Liefhebbers van warme bagels en smeuïge cream cheese of heerlijke salades zitten goed bij A Taste of Honey. Dit leuke eettentje zit verstopt in de Spijkerboorsteeg. Maar als je goed let op een rijtje pumps op de grond en een prachtige roze parasol, dan weet je dat je bent gearriveerd! Bij mooi weer kun je heerlijk in de ommuurde stadstuin zitten. Binnen tref je een excentrieke mix van (tweedehands) meubilair aan. Een ander leuk adresje is Yvon Bakt in de Kleine Overstraat. Hier staan huisgemaakte quiches, taarten en meer op het menu!

Winkelen, winkelen & winkelen

Deventer kent tal van unieke winkeltjes, boetieks en conceptstores. Je hebt uiteraard de grote winkelketens, zoals H&M, Hema en WE, in de Lange en Korte Bisschopsstraat. Maar in de pittoreske straatjes, zoals de Walstraat, Kleine en Grote Overstraat, zitten zoveel bijzondere winkeltjes dat je zeker weten thuiskomt met een uniek item voor in de woonkamer/kledingkast/tuin. Bezoek bijvoorbeeld de Holy Cow Shop in de Grote Overstraat. Deze winkel staat vol met leuke woonaccessoires, unieke kledingstukken en originele cadeaus. De snoepliefhebbers moeten even langsgaan bij Het Snoeppotje in de Spijkerboorsteeg. Dit winkeltje, met onder andere 100 soorten schepsnoep, is gespecialiseerd in allergievrij snoep.

NAMIDDAG:

Tea-time!

De Wallstreet Tearose is gelegen in het prachtige Bergkwartier. Bij dit theehuisje geniet je van een uitgebreide high tea in Engelse stijl. De theekaart is enorm. Probeer eens de India Special met kaneel, peper, kruidnagel en kardemom.

Terug naar de kindertijd

In het Speelgoedmuseum op de Brink kun je je jeugd weer even herbeleven. Met 13.000 speelobjecten heeft het museum de grootste openbare speelgoedcollectie van Nederland. Bijzondere poppen, prachtige poppenhuizen, mooie treinen, ouderwetse bordspellen, hippe games en meer. Je vindt het hier allemaal! Dit museum is zeker leuk voor jong én oud.

AVOND:

Aan tafel! Lekker eten op de Brink

Heb je zin in Mexicaans, Frans, Cubaans of Aziatisch? Op de gezellige Brink kun je alle kanten op. Na het diner plof je neer op het terras met een borrel en geniet je van de relaxte sfeer op de Brink. Ben je nog wel in voor iets actiefs? Maak dan een heerlijke wandeling langs de IJsselkade!

Nog nooit in Deventer geweest, maar nu toch wel de nodige kriebels gekregen?
Voordeeluitjes.nl heeft een aantal leuke aanbiedingen voor je klaarstaan. 

  • Naam
  • Email