Zin in een stedentrip in eigen land? Tien redenen om naar Nijmegen te gaan

Geschreven op 14 januari, 2020

Old city, Young vibe! De oudste stad van Nederland bruist van de energie, gezellige terrassen, hippe hotels en toffe nieuwe conceptstores. Maar ook cultuur- en natuurjunkies worden hier op hun wenken bediend en daarmee is Nijmegen een perfecte bestemming voor een stedentrip in eigen land.

#1 – Het historische centrum

Hoewel een groot deel van het oude centrum platgebombardeerd is tijdens de Tweede Wereldoorlog vind je in de Benedenstad en het stadscentrum nog prachtige straatjes en eeuwenoude monumenten. Bewonder het Stadhuis en de Waag. Dwaal door de straatjes rondom de Sint-Stevenskerk, loop langs de oude stadsmuren in het Kronenburgerpark en kijk omhoog naar de gevels van de oude panden in de Lange Hezelstraat. Maak een stadswandeling en ontdek historisch Nijmegen.

#2 – De stad van de terrassen

Nijmegen is dé stad van de terrassen. Je loopt werkelijk van terras naar terras, wat de stad nog een beetje gezelliger maakt. Het geroezemoes op straat, het gerinkel van glazen en bestek, de sfeer… Aan de Waalkade geniet je van het uitzicht op de Waal, bij de Commanderie van Sint Jan waan je je in Frankrijk, de terrassen op de Grote Markt geven je het gevoel bij onze zuiderburen op vakantie te zijn en bovenaan de Hezelstraat kun je je de hele dag vermaken door naar het winkelde publiek te kijken in een van de leukste straten van deze Waalstad.

#3 – (S)hop (S)hop naar Nijmegen

Ook mensen die van shoppen houden, komen helemaal aan hun trekken in Nijmegen. In het centrum tref je meer dan 400 winkels aan, gecentreerd rond de Marikenstraat, de Molenstraat, Moenenstraat, Burchtstraat en Broerstraat. Vermijd je liever de winkelformules en winkel je liever in de kleine winkels, bezoek dan de Lange en Stikke Hezelstraat, de Houtstraat en de Van Welderenstraat. Stap bijvoorbeeld binnen bij conceptstore Made My Day, waar je de fijnste cadeautjes en prachtige kleding vindt. En wat dacht je van het duurzame warenhuis Van Nature, waar je duurzaam, biologisch en fairtrade kunt winkelen.

#4 – Bezoek een museum

Voor een reis naar Afrika hoef je geen vliegticket te kopen! Het Afrika Museum in Berg en Dal toont een grote hedendaagse collectie Afrikaanse kunst, traditionele Afrikaanse objecten en traditionele architectuur. Altijd al willen weten hoe het is om blind of slechtziend te zijn? Bezoek dan het muZIEum en ga op pad met een ervaringsdeskundige in een wereld waarin horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol spelen dan je gewend bent. Of bezoek Museum Het Valkhof, waarin je het mooiste van Romeins Nederland vindt, alles over de roemruchte geschiedenis van Nijmegen te weten komt en hedendaags expressionisme kunt bewonderen.

#5 – Het Honigcomplex

Ongeveer een eeuw lang produceerde het merk Honig in een enorme fabriek aan de Waal producten zoals soep, pasta en mixen. Tegenwoordig is het complex dé creatieve hotspot aan de Waal. Sluit hier je dag af met een lekker etentje in industriële sfeer bij bijvoorbeeld Restaurant de Meesterproef of brewpub STOOM. Drink een biologisch biertje van Brouwerij Oersoep of ga voor de koffie van First Things First, een koffiebar met open branderij. Vergeet vooral niet eerst het werk van jonge kunstenaars te bewonderen bij Galerie Bart.

#7 – Stad & Strand

Nijmegen is gelegen aan de Waal en dat betekent niet alleen dat je vanuit de stad een weids uitzicht hebt over het water en de iconische Waalbrug. Het betekent namelijk ook, dat je bij mooi weer kunt genieten van een van de vele stadsstranden. De Spiegelwaal is een nieuwe zijarm van de Waal, aangelegd om bij hoog water dijkdoorbraken en overstromingen te voorkomen. Een indrukwekkend project met als groot voordeel dat er een geweldig recreatiegebied is ontstaan. Vanuit het centrum van Nijmegen sta je na 5 minuten fietsen op dit heerlijke zandstrand van ruim acht kilometer lang.

#8 – Ooijpolder

Dol op struinen en niet alleen door de stad? Vanuit het centrum wandel je binnen enkele minuten de mooie natuur van de Ooijpolder in. Steek wandelbrug ‘de Ooijpolder’ over en de natuur ligt letterlijk aan je voeten. Wilde paarden, bevers, grote ganzen en gallowayrunderen…je zou ze zomaar tegen kunnen komen tijdens je wandeling in dit natuurgebied langs de Waal.

#9 – De Kaaij

Kom je terug van je struintocht door de Ooijpolder, schuif dan aan voor een hapje en een drankje bij de Kaaij, een cultureel terras onder de Waalbrug. Tijdens de zomermaanden kom je hier een bonte verzameling van foodtrucks, muzikanten, kunstenaars en entertainers tegen. Geen dag is hetzelfde: doe mee aan een yogaworkshop, geniet van kunst, laat je kinderen meedoen met de Circusbus en zoek een plekje in het zand met een drankje in je hand.

#10 – Nijmeegse Vierdaagse

Verreweg de leukste periode om Nijmegen te bezoeken is tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. De stad wordt dan niet alleen overspoeld met wandelaars, maar wordt daarnaast omgetoverd tot één groot festival. Een week vol optredens, volle terrassen, foodtrucks, een kermis: simpelweg heel veel gezelligheid. Vooral in de avond is het een drukte van jewelste, wanneer je uit je dak kunt gaan bij de diverse podia.

  • Naam
  • Email