Wat te doen op Vlieland? 5x de leukste activiteiten

Op vakantie naar Vlieland? Dit autoluwe Waddeneiland is een combinatie van mooie natuur, uitgestrekte stranden en charmante dorpjes. Vlieland is maar 1,5 uur varen met de boot vanaf Harlingen, maar je hebt het gevoel dat je heel ver van huis bent. Vanwege de relaxte hippie-achtige sfeer die er hangt, wordt het eiland ook wel Vliebiza genoemd en met deze leuke activiteiten in de unieke natuur van Vlieland maak jij jouw weekendje weg nog leuker.

De oneindige stranden van Vlieland

Zodra je Vlieland nadert, zie je de brede zandstranden. Niet voor niets sieren de stranden van Vlieland menig lijstje van mooiste stranden van Nederland. Mensen die Vlieland bezoeken, komen dan ook vooral voor de uitgestrekte stranden en de duinen. Met de zee om je heen komt de uitdrukking ‘even uitwaaien’ hier helemaal tot zijn recht. Ook op mooie zomerdagen is het hier een stuk rustiger dan op de stranden van het vasteland. De meest toegankelijke stranden vind je in het noordoostelijke deel van het eiland. Vanuit Oost-Vlieland liggen de stranden Badhuys, Stortemelk, Paal 53 en het Havenstrand allemaal op loopafstand. Wil je het ‘empty beach-gevoel’? Fiets dan 4 kilometer richting het zuidwesten door de duinen naar de strandovergang Pad van Twintig.

Vuurtoren beklimmen

Als je dan een weekendje weg bent op Vlieland, ga dan zeker de vuurtoren beklimmen. Vanwege de ligging op het hoogste duin van het eiland is de wandeling omhoog naar de vuurtoren meer dan de moeite waard. Het uitzicht vanaf deze 16,8 meter hoge vuurtoren is dan ook betoverend mooi! Bij helder weer zijn behalve de buureilanden Texel en Terschelling ook de Friese en Noord-Hollandse kust te zien.

Voordeeluitjes - Vakantieblog - Vlieland

 De Vliehors Express

Een van de leukste dingen om te doen op Vlieland is een ritje met de Vliehors Expres. Deze knalgele truck brengt je naar het uiterste westelijke puntje van het eiland: natuurgebied De Vliehors. Deze zandvlakte wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Vanaf hier kun je Texel goed zien liggen en met een beetje geluk spot je ook nog eens zeehonden. Onderweg stap je ook uit bij het drenkelingenhuisje dat nu omgetoverd is tot een juttersmuseum. Het meer dan 100 jaar oude huisje diende oorspronkelijk als reddingshuisje voor gestrande schipbreukelingen, maar is tegenwoordig tot de nok toe gevuld met allerlei spullen die in de loop der jaren op het strand zijn aangespoeld.

Wadexcursie

Hou je van wandelen en wil je iets unieks? Ga dan wadlopen op Vlieland! Met de Wadexcursie van waddencentrum De Noordwester loop je over de zeebodem in het UNESCO-Werelderfgoed De Waddenzee! Een ervaren gids laat je ontdekken welke dieren en planten er op en in de bodem van dit bijzondere natuurgebied leven. Trek je laarzen aan en ga mee! Het waddencentrum organiseert nog meer leuke excursies zoals, Strunedeurdedune, volle maan-tochten en korrenexcursies.

Voordeeluitjes - Vakantieblog - Vlieland

Zeehondentocht Vlieland

Een bezoek aan Vlieland is niet compleet zonder een zeehondentocht op het wad. Op Vlieland zijn verschillende excursies te boeken die vertrekken vanuit de haven in Oost-Vlieland. Met supersnelle rubberboten maak je kennis met de verschillende elementen van de Waddenzee en vaar je richting de zandplaat De Richel of Engelschhoek bij Terschelling. Op deze zandplaten liggen grote zeehondenkolonies lekker te zonnen. De schipper zal proberen zo dicht mogelijk bij de zeehonden te komen. Zodat jij deze grootste roofdieren van Nederland optimaal kunt bewonderen.

  • Naam
  • Email

2 REACTIES

  1. K.Schiebaan schreef:

    Svp een paar adressen met mogelijkheden voor overnachten , voor bv 5 nachten. Hotel of huisje of tent.