Stedentrip-tip! Wat te doen in Zwolle?

Onder de Peperbus,
is ’t leven glad en knus.
Bekijk mijn vingers maar,
ik ben een Zwollenaar!

Zwolle. De stad van de Blauwvingers, van Thorbecke, van Herman Brood, de Librije, de Nederlandse hiphop en van de gezelligheid! De centraal gelegen Hanzestad is booming en dat is niet voor niets! In het historische centrum van de stad schieten de nieuwe winkels en horecazaken als paddenstoelen uit de grond. Van student tot senior: Zwolle is leuk voor iedereen. Dus, heb je ook wel zin in een weekendje weg? Een stedentrip naar Zwolle is altijd een goed idee. In dit blog leggen we je uit waarom!

Kunst & cultuur

Naar een beetje cultuur hoef je in Zwolle niet lang te zoeken. De rijke historie van de stad is meteen zichtbaar als je door de knusse straatjes van het centrum loopt. Kijk daarom regelmatig even omhoog tijdens het struinen; de ene bijzondere gevel na de andere komt voorbij! Liefhebbers van kunst en cultuur moeten daarnaast zeker even de Blijmarkt bezoeken. Hier vind je niet alleen eyecatcher Museum de Fundatie, maar ook het theater, het filmhuis en het Herman Brood-museum. Een andere must-see is Waanders in de Broeren op het Broerenkerkplein. Deze kerk is omgetoverd tot boekenwinkel met brasserie.

Even opladen

Na al dat cultuur snuiven krijg je vast trek. Gelukkig is er in de stad meer dan genoeg aandacht voor lekker eten. Zo zit er in het enorme, historische pand achter Waanders in de Broeren een gloednieuwe hippe horecazaak met heerlijk Arabisch streetfood op de kaart: Jaffa Jaffa. Voor een meer klassieke lunch moet je bij de Hofvliet Villa zijn. Vanuit dit pand aan de rand van het centrum heb je een mooi uitzicht over de gracht. Ben je een zoetekauw? Bij het knusse tentje De Gillende Keukenmeiden geniet je van heerlijke zelfgemaakte taartjes. 

Op pad

Okay, de buikjes zijn weer rond, tijd om de stad verder te ontdekken! Je hebt uiteraard verschillende opties om te de dag te vullen. Zo kun je kiezen voor een wandeling buiten het centrum, in natuurgebied Het Engelse Werk of langs de IJssel. Of je blijft lekker in het centrum en gaat shoppen in Zwolle. De stad kent veel verschillende speciaalzaakjes en boetiekjes, maar ook bekende modemerken hebben hun weg naar Zwolle weten te vinden. Ben je van plan een weekendje Zwolle te boeken? Dan heb je geluk! Heel de zaterdag lang staat de markt vol lekkernijen, bloemen en overige snuisterijen midden in het centrum.

Proost!

Zo rond een uurtje of vijf ben je wel klaar met struinen waarschijnlijk… tijd voor een borreltje! Waar je ook van houdt, in het uitgebreide horeca-aanbod van Zwolle vind je zeker iets wat bij je past. 

Bier

Heb je bijvoorbeeld wel zin in een lekker speciaalbiertje? Bij Het Refter heb je keuze uit ruim 200 verschillende biertjes! Funfact: in dit historische pand ging ooit een jonge Herman Brood naar school. 

Als er iemand kan brouwen, dan is het onze zuiderbuur wel. Bij De Belgische Keizer tref je het meest volledige aanbod van Belgische biertjes van de stad aan. De keuze bij deze twee zaken is reuze, maar als al die poespas voor jou niet nodig is, ga dan naar Het Beugeltje. Deze kroeg is gevestigd in een oude toren van de stadsmuur aan de gracht en heeft geen tap, maar wel heel veel Grolsch Beugels!

Wijn

Zwolle kent verschillende horecazaken met een ruim wijnaanbod. Zo is recentelijk Beautanica geopend, achter de Peperbus. Hier vloeit de wijn letterlijk uit de wand. Ook bij Oak weten ze wat goede wijn is. Ga lekker zitten, bestel een goede borrelplank en proef een van de vele lekkere wijntjes van de kaart. Mocht je écht fan zijn geworden van een wijntje, dan kun je hier ook een fles kopen. Handig, aangezien meerdere wijnen speciaal door Oak geïmporteerd worden en dus niet overal te verkrijgen zijn. 

Smakelijk eten

Niet alleen Zwollenaar en sterrenchef Jonnie Boer weet wat koken is, de Blauwvingers zijn echte bourgondiërs. In het centrum vind je verschillende restaurants met een uitstekende kwaliteit en originele concepten. Zo waan je je in Spanje bij tapasbar Las Rosas of in Amerika bij het hippe burgerrestaurant Ingeburgerd. Voor een tripje naar Mexico zit je bij La Cucaracha goed. In het gezellige restaurant geniet je van de lekkerste Mexicaanse specialiteiten geserveerd door de altijd vriendelijke bediening. De innovatieve chef houdt wel van wat experimentjes. Zo worden er niet alleen salsa’s gemaakt van verschillende pittige pepers als Habanero’s en Carolina Reapers, ze worden zelfs gebruikt in de tequila! Let op: pittig is hier ook écht pittig.

De kroeg in!

Zwolle is een echte studentenstad; na het eten is het dus tijd om de kroeg in te duiken! De studenten trekken massaal richting Het Vliegende Paard, dé studentenkroeg van Zwolle. Voor ietwat rustiger vermaak zijn er echter nog genoeg andere leuke opties. Fan van livemuziek? De Kuiperij organiseert regelmatig toffe optredens in huiskamersfeer. Bij Jack’s Music Bar verzamelen de rockliefhebbers zich voor een lekker biertje in de kroeg of een tof concert in de kelder. Als je gewoon gezellig, een lekker biertje wil drinken zonder al teveel jonge feestbeesten, ga dan naar Café Koos of buurman De Hetebrij, hier is de sfeer ongeëvenaard.

Zo de dag zit er weer op. Tijd om terug te keren naar je hotel in Zwolle! Bijvoorbeeld Bilderberg Grand Hotel Wientjes, dicht bij het station. Of Lumen Hotel Events, bij het PEC stadion. Slaap lekker! 

Weten wat er nog meer te doen is in Zwolle? Bekijk de video!

  • Naam
  • Email