Wat te doen in Leiden? 5 tips voor jouw volgende stedentrip!

Leiden staat om veel dingen bekend. Zo is meesterschilder Rembrandt van Rijn er geboren en getogen, is het een studentenstad bij uitstek (onze eigen koning heeft er gestudeerd), wordt het ook wel de Sleutelstad genoemd en natuurlijk staat deze historische stad ook bekend om de hutspot op 3 oktober, ofwel: het Leids Ontzet. Er valt meer dan genoeg te leren, bekijken en beleven in deze Zuid-Hollandse stad. En dat maakt Leiden tot een uitermate geschikte bestemming voor een stedentrip! Daarom hebben we de leukste uitjes in Leiden, bezienswaardigheden en activiteiten voor je op een rijtje gezet. Zodat je niks mist tijdens jouw volgende weekendje Leiden!

Academisch tuinieren

Leiden staat al sinds jaar en dag bekend om de academische waarde die de stad heeft, met name op het gebied van gezondheidszorg. Medische studenten kwamen hier naartoe om de fijne kneepjes van het vak te leren. En dat heeft onder andere de Hortus Botanicus opgeleverd. Deze botanische tuin is in de 16e eeuw aangelegd met als doel om de studenten de genezende kracht van planten te laten begrijpen. Nu is een wandeling door deze tropische tuin vol eigenaardige planten vooral een prachtige, kleurrijke ervaring. Leuke bijkomstigheid: met je kaartje voor de Hortus Botanicus heb je ook toegang tot de oudste universitaire sterrenwacht ter wereld!

Kunstzinnig struinen

Met Rembrandt van Rijn als bekendste inwoner is het niet vreemd, dat in Leiden kunst een grote rol speelt. Voeg daaraan toe dat de Universiteit van Leiden bekend staat om zijn verschillende taalstudies en het project muurgedichten is geboren. Door de hele binnenstad van Leiden zijn namelijk meer dan 120 muurgedichten in allerlei verschillende talen en stijlen te vinden; sommige dateren zelfs nog uit de 19e eeuw! Er zijn verschillende stadswandelingen die deze kunstwerken volgen, maar ook als je zelf op pad gaat is het leuk om je ogen open te houden voor deze unieke gedichten. Spot jij ze allemaal?

Al het leven op aarde verzameld

In Leiden vind je meerdere musea die allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken, maar als je toch moet kiezen, kies dan voor Naturalis. Dit is een natuurhistorisch museum en tevens nationaal onderzoeksinstituut voor biodiversiteit. Met een collectie van meer dan een miljoen verschillende soorten organismen kijk je urenlang je ogen uit! Van de kleinste insecten tot de grootste dinosauriërs: al het leven op aarde wordt hier bestudeerd.

Hippe zaken

De studenten van nu laten hun sporen achter in Leiden, waardoor deze historische stad gevuld raakt met hippe winkels en boetiekjes. Zo is de Leidse binnenstad een waar walhalla voor vintage shoppers geworden. De Haarlemmerstraat en de Breestraat zijn de grootste winkelstraten van de stad. Daartussen vind je ‘hartje Leiden’. In de gezellige kleine straatjes van het Pieterskwartier scoor je toffe woonaccessoires en kom je langs hippe sieraden- en kledingboetiekjes.

Borrelen op het water 

Een terrasje kan tijdens een stedentrip natuurlijk niet ontbreken. Zeker niet als je stedentrip in Leiden is! De stad barst namelijk van de leuke horecazaken. Vooral op en rond de grachten is het goed vertoeven met een lekker drankje in de hand. Bijvoorbeeld bij Lot en de Walvis. Deze tent is gevestigd in ‘De Volharding’, een prachtig oud pand aan de gracht waar vroeger het hoofdkantoor van een stoombootmaatschappij zat. Het terras staat op een drijvende vlonder in de gracht en op de menukaart prijken verschillende soorten gerechten: van ontbijt tot taart en van borrelhapjes tot complete diners. Ook vega’s en vegans halen hier hun hart op!

Weten wat er nog meer te doen is in Leiden? Bekijk de video!

  • Naam
  • Email