Wat te doen in Leeuwarden? 10 tips voor jouw stedentrip!

Leeuwarden-10-tips-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Cultuur, historie, leuke winkels en voldoende groen: de Friezen hebben met Leeuwarden een hoofdstad om trots op te zijn! Wil je weten waar je moet zijn om te shoppen, welke musea je hier echt moet bezoeken en wat er allemaal tijdens een wandeling te ontdekken is in Ljouwert? In deze ‘Wat te doen in Leeuwarden’-lijst hebben wij 10 tips voor je op een rijtje gezet!

Klein maar groots

De Kleine Kerkstraat in Leeuwarden is meerdere keren uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland, en dat is natuurlijk niet voor niets! Struin over de klinkers langs de leukste winkels in mooie pandjes en sla je slag! Even behoefte aan een hapje of een drankje? Je vindt hier ook genoeg gezellige restaurantjes en barretjes.

Toren om van te houden

Wist je dat Leeuwarden z’n eigen Toren van Pisa heeft? Dat is de Oldehove. De toren is niet alleen scheef, maar ook nog eens eigenlijk niet afgemaakt. Al tijdens de bouw, die in 1529 van start ging, begon de Oldehove scheef te zakken. Er is nog een reddingspoging gedaan, maar ook dat mocht niet baten. In plaats van de ruim 120 meter die de toren had moeten worden, steekt ‘ie nu 39 meter de lucht in. Maar dat maakt de Leeuwarders niets uit, “A’k de Oldehove niet siën ken, dan foël ik my onwennig”,  is hier een gevleugelde uitspraak. Vanaf eind maart kan dit Friese icoon weer beklommen worden!

Oldehove-Leeuwarden-Voordeeluitjes-VakantieblogAquazoo-Leeuwarden-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Legoparadijsje

Met de kinderen in Leeuwarden? Bezoek dan het Stenen Tijdperk, op De Kelders. In deze beleefwinkel ontdekken bezoekers de wondere wereld van LEGO en Playmobil. In het Speelcafé, achterin de winkel, kunnen ouders en grootouders rustig genieten van een bakje koffie met wat lekkers of een broodje, terwijl de kinderen zich ongetwijfeld uitstekend vermaken aan de lage DUPLO-tafels, de LEGO- of de Playmobiltafels. Extra spannend wordt het in de Special Effects-kamer: bouwen met lichtgevende stenen, in het donker!

Avontuurlijk dierenpark

Net buiten Leeuwarden is nog zo’n paradijsje voor jong én oud te vinden. Tijdens een bezoek aan AquaZoo leer je van alles over de bijzondere dieren die hier te vinden zijn. Volg een van de avonturenroutes langs pinguïns, kleinklauwotters, luiaards, zeeleeuwen, emoes, stinkdieren en apen maar ook cavia’s, konijnen en wasberen.

De Blokhuispoort

De uit de negentiende eeuw stammende Blokhuispoort in Leeuwarden is een van de belangrijkste gebouwen van de stad. Hier kun je echt even terug in de tijd. Nu is het een cultureel centrum, maar de lange historie als huis van bewaring, waar veel beruchte Nederlandse criminelen tijd hebben doorgebracht, is nog altijd duidelijk zichtbaar! Onder begeleiding van een gids kan je zien hoe dat opsluiten precies ging. Interessant, en een béétje spannend! Niet overslaan, deze Blokhuispoort in Leeuwarden!

Blokhuispoort-Leeuwarden-Voordeeluitjes-VakantieblogBlokhuispoort-Leeuwarden-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Groen in Leeuwarden

Van het “stadse” loop je in Leeuwarden zo het groen in. Zoals de Prinsentuin, een park aan de noordkant van de binnenstad. Hier is het fijn tot rust komen, tussen de bomen en langs het water. Buiten de stad, maar vlakbij, ligt Park Vijversburg, In het voor publiek toegankelijke park, op een historische landgoed in Tietjerksteradeel, wandel je over historische slingerpaadjes, verdwaal je in de Dwaalster en vind je landschapskunst.

De boot in

De mooie grachten die door Leeuwarden slingeren vragen erom ontdekt te worden. Extra leuk: je ziet de stad van een heel andere kant vanaf het water! Of jij nou in een klein bootje, een boerenpraam met gids of op een supboard het water op wil: in Leeuwarden kan het allemaal!

Kijk om je heen

Kunst vind je in Leeuwarden op straat, houd die kijkers dus goed open tijdens het struinen door de straten. Je vindt in de binnenstad namelijk op verschillende plekken indrukwekkende street art. Langs de zowel legaal als illegaal aangebrachte kunstwerken op muren worden ook stadswandelingen gegeven. De gids van A Guide to Leeuwarden vertelt onderweg van alles over deze kunst in de openbare ruimte, die een grote variëteit in verschillende stijlen laat zien.

Fries-museum-Leeuwarden-Voordeeluitjes-VakantieblogVaren-Leeuwarden-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Tijd voor een museum

In Leeuwarden kun je echter ook gewoon een museum induiken! Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Fries Museum, waar je alles ontdekt over de elf steden en het omliggende platteland, de bijzondere relatie van Friesland met het water en alles wat typisch Fries is, gecombineerd met tijdelijke tentoonstellingen. Een van de andere musea in Leeuwarden die zeker een bezoekje waard zijn, is Keramiekmuseum Princessehof. Dit museum is gevestigd in het achttiende-eeuwse stadspaleis midden in de historische binnenstad. Hier zie je onder meer keizerlijk porselein uit China , art-nouveaukeramiek en iconisch Delfts Blauw.

Borrelgeschiedenis

Ook in het hart van Leeuwarden: het Beerenburger museum van Boomsma! Ontdek in de ambachtelijke distilleerderij, helemaal teruggebracht naar de stijl van de jaren 30, hoe toentertijd Boomsma Beerenburg gemaakt werd en wat de geschiedenis is van het bedrijf én het borreltje. Daarna moet er natuurlijk geproefd worden, in het gezellige proeflokaal achterin. Aan de voorkant is een authentiek winkeltje.

Dus wat te doen in Leeuwarden? Zoals je leest valt in deze Friese stad genoeg te beleven! Ben jij nog op zoek naar een plek om te overnachten, om er een uitgebreide stedentrip van kan maken? Bekijk dan onze hotels in Leeuwarden!

  • Naam
  • Email