Wat te doen in Apeldoorn? 7x de leukste activiteiten

Apeldoorn-Veluwe-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Met Paleis Het Loo, de Apenheul en de Veluwe binnen zijn grenzen, heeft Apeldoorn alles in huis voor een dag of weekend vol leuke activiteiten en bezienswaardigheden. Van wild spotten tot aapjes kijken en van slenteren door de paleistuinen tot uitgebreid winkelen: in Apeldoorn combineer je stad en natuur. Wat er nog meer te doen is in Apeldoorn? Dat vertellen wij je graag!

1. Cultuur bij CODA

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij CODA, hét cultuurhuis van Apeldoorn. Bewonder de uitgebreide collectie sieraden, hedendaagse en moderne kunst en de collectie houten ADO-speelgoed. Vroeger werd dit speelgoed als arbeidstherapie door patiënten van het sanatorium Berg en Bosch gemaakt, tegenwoordig zijn deze speelgoedproducten geliefd bij verzamelaars en al gauw honderden euro’s waard.

2. Nostalgisch ritje

Reis terug in de tijd tijdens een ritje met de stoomtrein, die over de ruim honderd jaar oude spoorlijn de Koningslijn voert. De Veluwsche Stoomtrein rijdt tussen Apeldoorn en Dieren, dwars door prachtige bossen en weilanden en langs toeristische dorpjes als Beekbergen en Loenen. Een unieke manier om het mooie Veluwse landschap te ontdekken!

Let op: houd de website van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in de gaten voor het laatste corona-gerelateerde nieuws.

Apeldoorn-Stoomtrein-Voordeeluitjes-Vakantieblog

3. Spelen tussen de dieren

Apeldoorn heeft de leukste kinderboerderij van Nederland! Als je aankomt bij Kinderparadijs Malkenschoten komen de geiten, alpaca’s, schapen en varkens je al tegemoet. Kom dieren voeren en aaien, trampolinespringen, spelen in de speeltuin, minigolfen, waterfietsen en een hapje eten en drinken. Hier vermaak je je wel een dagje!

4. Cultuur en natuur

Apeldoorn ligt midden op de Veluwe, dus natuurlijk trek je tijd uit voor een ontdekkingstocht door dit unieke natuurgebied. Tijdens een wandeling op de Veluwe spot je met een beetje geluk een edelhert, wild zwijn, ree, vos of Schotse hooglander. Bezoek Nationaal Park De Hoge Veluwe, waar je behalve prachtige natuur, ook het Kröller-Müller Museum aantreft. Hier bewonder je topstukken van beroemde kunstenaars als Van Gogh en Mondriaan en vind je een van de grootste beeldentuinen van Europa.

Apeldoorn-Wildspotten-Voordeeluitjes-Vakantieblog

5. Koninklijke tuinen

Paleis Het Loo wordt momenteel verbouwd, maar de 17-eeuwse paleistuinen zijn gelukkig wel gewoon geopend. Wandel langs historische beplanting, bijzondere bomen, fonteinen en tuinbeelden. Er zitten diverse echte parels tussen, zoals de sinaasappelbomen van meer dan 300 jaar oud, historische fruitrassen en oranjerieplanten.

Apeldoorn-Paleistuinen-Voordeeluitjes-Vakantieblog

6. Aapjes kijken van heel dichtbij

Een bos vol loslopende apen, midden op de Veluwe? Dat is de Apenheul. Hier kun je apen van heel dichtbij bewonderen, want voor je het weet heb je een nieuwsgierig doodshoofdaapje op je schouder zitten of boven je hoofd slingeren! Een deel van de apen, zoals de gorilla’s en orang-oetans, leeft op grote, natuurlijke eilanden. Maak op een unieke manier kennis met de dieren die af en toe zo op ons lijken!

7. Klimmen en klauteren

Naast de Apenheul ligt natuurgebied Stadspark Berg & Bos. In dit ruim 250 hectare grote park kun je een wandeling maken door het bos, de uitkijktoren beklimmen voor een fantastisch uitzicht, spelen op de waterspeelplek en klimmen en klauteren in het Klimbos Veluwe. Elke klimroute heeft een eigen moeilijkheidsgraad, dus het is een leuke activiteit voor jong én oud. Het park werd in 1934 aangelegd en kent een lange geschiedenis; zo staat er een ‘Stenen Bank’ waarop koningin Wilhelmina vroeger nog heeft geschilderd. In de zomer is het park geopend van 7:00 uur tot 21:00 uur en in de winter tussen 8:00 uur en 18:00 uur.

  • Naam
  • Email