Dol op kerstsferen? Maak plannen voor een warme winterse stedentrip!

Geschreven op 23 oktober, 2023
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Najaar, Winter

Inkopen doen voor de feestdagen, struinen over de kerstmarkt om alvast in de stemming te komen, of gewoon lekker shoppen in de gezelligste tijd van het jaar? Steeds meer mensen zoeken naar warmte in koude tijden, letterlijk én figuurlijk. En het leuke is: voor een onvergetelijke stedentrip in de wintermaanden hoef je helemaal niet ver te reizen! Ons eigen land, Duitsland en België hebben stuk voor stuk steden, die je de kou – en wat al niet meer – doen vergeten. Met lichtjes, vuurkorven, glühwein en sfeervolle kerstmarkten. Waar moet je zijn voor die warme, winterse stedentrip?

Maastricht en Valkenburg

Ons zuiden heeft toch wel de beste kersttraditie. Zo maakt de kerstmarkt Magisch Maastricht Vrijthof de Maasstad nóg aantrekkelijker, met typische winteractiviteiten, nostalgische attracties en heerlijk eten. Ook de overdekte schaatsbaan en het reuzenrad met de glazen gondels mogen altijd op veel belangstelling rekenen.

De ultieme kerstsfeer op Nederlandse bodem is al sinds jaar en dag in Valkenburg te proeven. Je stapt een wondere wereld binnen, want werkelijk alles in dit Geulstadje is in kerstsferen gehuld. Laat je meevoeren door de ondergrondse betovering in de kerstgrotten, amuseer je bij het straattheater of maak een ritje met de kabelbaan.

Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam

Onze grote steden pakken in de aanloop naar kerst flink uit. Een stedentrip naar een van deze vier is altijd leuk, maar éxtra leuk in de decembermaand. Zo heeft Amsterdam meerdere hotspots in wintertijd, waar je je kunt warmen aan een kop chocolademelk, typische winteraccessoires en leuke hebbedingetjes voor je kerstinterieur. Een grote schaatsbaan op het Rembrandtplein maakt het plaatje compleet. In Utrecht heet de markt Country & Christmas Fair. Maar let op: deze wordt in de laatste week van november gehouden, op Slot Zeist! Tijd voor warmte tijdens een winterse stedentrip naar een van deze ‘big four’?

Winterse warmte op de Veluwe

Winterfairs, markten met streekproducten en kerstsfeerwandelingen op de Hoge Veluwe: óók in een van Nederlands mooiste natuurgebieden kun je prima in de kerststemming komen! Bekende en mooie kerstmarkten op de Veluwe zijn die op Kasteel de Cannenburgh en in Apeldoorn. Kasteel de Cannenburgh vormt al voor de 33e keer het decor voor de meest sprookjesachtige kerstmarkt van Nederland. Mét kerststal, livemuziek en kerstman. Daarnaast zorgen verschillende steden op de Veluwe voor ijspret in december, op een schaatsbaan in het centrum.

Antwerpen

Als Antwerpen toch al op je lijstje staat, waarom bezoek je deze Vlaamse parel dan niet in de aanloop naar kerst? Alleen al van de mooi verlichte eeuwenoude gebouwen in het centrum krijg je meteen een warm gevoel! Winkelen doe je natuurlijk in de langste winkelstraat van de stad: de Meir. Maar ook de Modewijk, met straten als de Kammenstraat, Kloosterstraat en Kleine Markt, is ongekend populair onder de liefhebbers.

De kerstmarkt zul je hier niet makkelijk over het hoofd zien; Antwerpen heeft namelijk een van de grootste kerstmarkten van  België. Met winterse taferelen, kerststallen, miljoenen lampjes en livemuziek weet Antwerpen er altijd weer een gezellig feestje van te maken. Ook kun je ervoor kiezen om te schaatsen op de schaatsbaan, die maar liefst 1200 vierkante meters telt!

Keulen

In Keulen kun je ook keigoed winkelen. Tweedehands, design, handgemaakt of vintage: in Keulen vind je het allemaal! Hét winkelwalhalla van de stad kom je net iets ten zuiden van de Dom tegen, te weten de Hohe Strasse. Wie overdekt rond wil neuzen, kan in de Neumarkt Galerie terecht, aan de Schildergasse.

Tegenover het prachtige decor van de Dom van Keulen bevindt zich de populairste kerstmarkt van Duitsland: de kerstmarkt van Keulen. Zo’n 150 kramen bieden hier culinaire afwisseling, hoogwaardig handwerk en bijzondere cadeautjes. Laat je horen tijdens de leuke meezingconcerten en merk op, dat ook aan de allerkleinsten is gedacht. Aan kindervermaak geen gebrek!

Hamburg

Op zoek naar licht in de duisternis? Bezoek dan de bruisende metropool aan de Elbe. Grote havenstad Hamburg is behoorlijk in opkomst als reisbestemming. Heb je ‘een dikke portemonnee’, dan kun je naar hartenlust rondkijken in de designerwinkels aan de Neuer Wall. Maar ben je op zoek naar unieke cadeautjes of aparte kleding, dan moet je toch echt even de binnenstad verlaten. Laat je verrassen door het leuke aanbod van de Marktstrasse in het Karolinenviertel, of ga naar de wijk Sankt Pauli en kijk je ogen uit in de Paul-Roosen-Strasse en de vele dwarsstraten.

Ben je er in december, dan laat je natuurlijk je gezicht zien op een van de kerstmarkten in de stad. De grootste vind je op de Rathausmarkt; deze verrast met glühwein, Lebkuchen en een vliegende kerstman. Winkel je in Sankt Pauli, dan is de kans groot dat je op de kerstmarkt Santa Pauli belandt, die speelser en pikanter is dan welke andere kerstmarkt ook. Daar krijg je het pas winters warm van!

Als je echt even in ultieme kerstsferen wilt komen, dan heb je aan een dag niet genoeg. Combineer dus je stedentrip met het bezoek aan een gezellige kerstmarkt en pak een fijn hotel in de buurt!

  • Naam
  • Email