Wandelen in Wallonië: 5 x de mooiste wandelgebieden

Geschreven op 26 september, 2019
  Geplaatst in België, Wandelen

Wie gaat wandelen in Wallonië, ontdekt dat ‘Wandellonië’ een wandelparadijsje is. In de Ardennen of Hoge Venen en langs mooie rivieren als de Semois en de Ourthe ben je niet snel uitgelopen. Wij hebben de vijf mooiste Waalse wandelgebieden in België voor je geselecteerd. Dichtbij en toch zo anders!

#1 – De Hoge Venen

In het uiterste oosten vind je een van de allermooiste wandelgebieden van België. Het natuurpark Hoge Venen-Eifel: wild en verlaten. Niet meer zo gevaarlijk als vroeger, toen je in wandelgidsen nog gewaarschuwd werd voor ‘de gevaarlijke moerassen’ en hoge venen, die zich van Spa tot Malmedy uitstrekken. Tegenwoordig wandel je er over vlonders en stenen paden. En kun je rustig om je heen kijken naar de ruige schoonheid van dit ‘woeste land’ met zijn unieke flora en fauna. Populaire wandelstartpunten zijn de Baraque Michel, Mont Rigi en Signal de Botrange.

#2 – De Ourthevallei

De Ourthevallei is een wandelaarsparadijsje. Er wacht je meer dan duizend kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes in dit deel van de Ardennen, ook wel het hart van de Ardennen genoemd. Op sommige plekken stromen de Ourthe en de Aisne door diepe kloven. Hier sta je soms uit te hijgen op uitstekende rotspartijen, met uitzicht op de beboste heuvelhellingen en de rivier in de diepte. De Ardennen in optima forma. Ook leuk: er zitten bevers in de Ourthe! Een prima uitvalsbasis voor het ontdekken van het wandelgebied is het schilderachtige La Roche-en-Ardenne, gelegen aan de oever van de Ourthe.

#3 – Pays de Villers (Waals Brabant)

Pays de Villers heeft een lieflijk, licht golvend landschap, bezaaid met kleine dorpjes, kenmerkende vierkantshoeves, landbouwvelden en grote wouden die worden doorsneden door paadjes en wegen. Midden in dit rustieke land staat de Abdij van Villers-la-Volle, het meest uitzonderlijke erfgoed van de streek. De Abdij is opgenomen in veel wandelingen, en dat zijn er nogal wat in Pays de Villers. Bijna 150 kilometer aan wegen en paden is er te belopen. Er zijn kaarten met bewegwijzerde routes te koop, maar sommige wandelroutes zijn ook gratis te downloaden via de website van de streek.

#4 – Namen en het Maasdal

Het zuidwestelijke deel van de Ardennen is het gebied waar de Maas door een van de mooiste gedeelten van het land stroomt. Je vindt er hellende kliffen, dorpen en stadjes aan de rivier, verstilde natuurgebieden als Molignee en de mystieke ruïne van Montaigle. Namur zelf (Namen), de hoofdstad van Wallonië, is een mooie uitvalsbasis, waar alles voor de hongerige en dorstige wandelaar te krijgen is. De streek in de buurt, ook wel het Land van de Valleien genoemd, is een echt wandelgebied. Op de website van het toeristenbureau van Namen kun je verschillende soorten wandelroutes downloaden.

#5 – In en om Chimay

Niet voor niets reizen wetenschappers elk jaar af naar de Valleien van het Levend Water. In dit gebied in de provincie Henegouwen is namelijk een grote verscheidenheid aan bodemsoorten te vinden. Van noord naar zuid de Condraz, de Venen, de Kalkstreek en de Ardennen. Dit zijn contrasterende landschappen, waarin bijzondere, zeer diverse flora en fauna te vinden is. De Valleien van het Levend Water hebben de hoogste concentratie van dier- en plantensoorten van België. Er valt natuurlijk veel te wandelen in zo’n streek. Dat geldt eigenlijk voor het hele gebied rond Chimay – meestal de Laars van Henegouwen genoemd. Dit is een bosrijk, glooiend en dunbevolkt gebied. Chimay is een prima uitvalsbasis voor wandelingen in de Laars.

  • Naam
  • Email