TIPS | Dit zijn de top 4 mooiste wandelroutes in de Harz en wij vertellen waarom

Duitsland en wandelen zijn twee begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn! Dit keer reizen we af naar de Harz en het noorden van Duitsland, de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern; twee ultieme reisbestemmingen voor een fijne wandelvakantie! Wandel langs idyllische beekjes, diepe kloven en door uitgestrekte bossen. Laat je hieronder inspireren door vier mooie wandelroutes, drie in de betoverende Harz en één in de wonderschone regio Mecklenburg-Vorpommern in Nationalpark Müritz.

1. Harzer Hexenstieg

Op de Harzer Hexenstieg laat de Harz zich tussen Osterode en Thale van zijn mooiste kant zien! Op deze route kunt u steile klippen, mysterieuze naaldbossen en schilderachtige stuwmeren verwachten. De route begint bij Osterode in het westen en eindigt in Thale. Een deel van de route loopt door het Nationaal Park Harz. De 1.141 meter hoge Brocken vormt het het hoogtepunt van de wandeltocht. Het oerbos van de Brocken en de Rübelander grotten behoren tot enkele bezienswaardigheden. De route eindigt bij het indrukwekkende Bodetal, een enorme diepe kloof waar de rivier de Bode doorheen stroomt.

Startpunt: Osterode
Eindpunt: Thale
Lengte: 97 kilometer
Aantal etappes: 5
Hoogtemeters: stijging 1.560 meter, afdaling 1.600 meter
Markering: een witte heks met bezem op een groene achtergrond.

2. Selketal Stieg

Het Selketal is een van de mooiste valleien in de Harz en heeft een afwisselend natuurlandschap te bieden. De 67 kilometers lange wandelroute, de Selketal Stieg brengt je langs lieflijke plaatsjes, zoals Stiege, Alexisbad, Güntersberge, Meisdorf, Ballenstedt en de historische stad Quedlinburg. Je wandelt voornamelijk langs de oevers van de Selke, meestal ver weg van de stadsdrukte. Een bijzondere bezienswaardigheid die je onderweg tegenkomt is Burcht Falkenstein. Dit kasteel staat op een 134 meter hoge bergtop en vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over het groene dal. Je eindigt de wandeltocht in de UNESCO-werelderfgoedstad Quedlinberg.

Startpunt: Stiege
Eindpunt: Quedlinburg
Lengte: 75 kilometer
Etappes: 3 à 4
Hoogtemeters: stijging 1.363 meter, afdaling 1.727 meter
Markering: het rood-witte symbool van de Selketal Stieg

3. Harzer Baudensteig

De Harzer Baudensteig voert je door de prachtige natuur van het Nationaal Park Harz. Deze route is 100 kilometer lang en brengt je van Bad Grund door de uitgestrekte bossen, lieflijke dalen en over de glooiende heuvels van de zuidelijke Harz naar het plaatsje Walkenried. Tijdens de wandelroute kom je tien berghutten tegen waar een heerlijke maaltijd of een verfrissend drankje voor je klaarstaat. Ook passeer je mooie dorpen en stadjes, zoals Lerbach, Riefensbeek, Sieber en Wieda, waar je eventueel (bij het wandelen van de gehele route) kunt overnachten. Etappe drie en vier bieden langs de route een aantal leuke bezienswaardigheden, zoals uitkijktorens, een reuzenglijbaan en een valkerij. Oftewel; een goede tocht voor het hele gezin!

Startpunt: Bad Grund
Eindpunt: Walkenried
Lengte: 100 kilometer
Etappes: 6
Hoogtemeters: stijging 811 meter, afdaling 270 meter
Markering: het bruine Harzer Baudensteig symbool.

4. Müritz-Nationalpark Weg

De Müritz Nationalpark Weg in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is met 175 kilometer de langste wandelroute die door een Duits nationaalpark loopt. Meer dan de helft van de route bevat natuurlijke wegen. De tocht voert je langs de oevers van de Müritz, het op een na grootste meer van Duitsland. Hier vindt u drassige velden, karakteristieke veengebieden en weilanden. Het Nationalpark Müritz is ook rijk aan vogels. Onderweg hoor je het gefluit van krooneenden. Of wie weet spot je wel een visarend! Tijdens de route passeer je diverse bezienswaardigheden, zoals de 55 meter hoge Käflingsbergtoren.

Startpunt: Waren (Müritz)
Eindpunt: Waren (Müritz
Lengte: 175 kilometer
Etappes: 9
Hoogtemeters: geen tot weinig
Markering: blauwe M op witte ondergrond

Je hoeft natuurlijk niet de gehele routes te lopen, aangezien een dagtocht je ook al schitterende natuur van Duitsland laat zien. Voordeeluitjes.nl heeft het beste aanbod hotels in de Harz voor u geselecteerd. 

  • Naam
  • Email