De Waddeneilanden dit voorjaar ontdekken? Dit zijn enkele tips om te onthaasten op de Wadden!

Geschreven op 13 maart, 2023
Door
  Geplaatst in Nederland, Tips & uitjes, Voorjaar

Hoewel je het door het weer van begin maart – en ja ‘maart roert zijn staart’ – niet zou denken, is de lente toch echt in aantocht. De dagen worden langer, de lentezon schijnt weer op je hoofd en de bloemenvelden staan vol geurende bloemen. Tijdens de lente is een bezoek aan een van de Waddeneilanden een uitstekend idee. Lekker uitwaaien aan het strand en heerlijk onthaasten op de Wadden!

Texel

Voor het ultieme lentegevoel is de Lammetjesfietsroute op Texel een echte aanrader! Het is een fietstocht met een lengte van 35 kilometer langs de meest schapenrijke gebieden van het grootste Waddeneiland. Je komt onderweg maar liefst honderden Texelaar lammetjes tegen. Na afloop van de fietstocht kun je heerlijk eindigen met een Texels biertje in de zon, bij de Texelse Bierbrouwerij. Ook de fietsroute ‘Langs vogelhotspots’ is een echte aanrader in het voorjaar. De vogeltrek is dan in volle gang en het broedseizoen van de vogels begint.

Vlieland

Er wordt altijd gezegd ‘klein maar fijn’ en dat geldt zeker voor Vlieland. Het is het kleinste Waddeneiland van de vijf, maar ook hier is genoeg te zien en te doen. Er is op het eiland maar één dorp te vinden: Oost-Vlieland. Het eilandgevoel zal op Vlieland direct aanwezig zijn, want auto’s van buitenaf mogen het eiland niet op. Je zult je dus heel snel één voelen met de natuur en dat is voor natuurliefhebbers natuurlijk uiterst prettig! Vooral in het voorjaar, want dan staat dit eiland volop in bloei. In de lente kun je een twee uur durende tocht maken met de Vliehors Expres. Je rijdt over het strand richting de ‘Sahara van het Noorden’. Bij deze tocht leer je over het reddingsboothuisje en de vele boeiende vondsten en heb je de mogelijkheid om zeehonden te spotten.

Terschelling

Het Waddeneiland Terschelling staat ook wel bekend als cranberry-eiland. Hoe komt dat toch, vraag je je misschien af. Nou, de cranberry is per toeval op het eiland terechtgekomen. Vroeger werden de kleine vitaminebommetjes, die lang houdbaar waren, tijdens de zeevaart meegenomen om de bemanning te beschermen tegen scheurbuik. Vermoedelijk is een van deze vaten halverwege de 19e eeuw overboord geslagen, waarna deze is aangespoeld op Terschelling. Vervolgens zijn deze zaden ontkiemd, waarna het rode besje het Waddeneiland heeft veroverd. Sindsdien staat Terschelling ieder voorjaar vol met bloeiende cranberryplanten, wat zorgt voor een prachtig gezicht. Maar niet alleen voor de cranberry hoef je naar Terschelling, er valt namelijk veel meer moois te zien. Zo kun je lepelaars spotten, lammetjes aaien of de duisternis ervaren bij Dark Sky Park Terschelling op de Boschplaat.

Ameland

Voor uitwaaien op het strand zit je op Ameland echt goed. Dit eiland bestaat namelijk voor liefst 27 kilometer uit strand. Dat is pas lekker uitwaaien in het voorjaar! Bovendien krijgen de vele zeehonden die op en rondom het eiland leven jongen in het voorjaar. Dit is toch mooi om eens even te bekijken van een afstandje? Daarnaast zijn er ook vier gezellige dorpen op het eiland die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken. Er staan prachtige oude huizen, waarvan er eentje zelfs stamt uit 1516. Je vindt het oudste huisje op Ameland in het dorpje Hollum.

Schiermonnikoog

Dan het laatste eiland uit het rijtje: Schiermonnikoog. Dit eiland is uitgeroepen tot donkerste plek van Nederland. ’s Avonds en ’s nachts in het voorjaar, als de nachten helder zijn, kun je hier genieten van de mooiste sterrenhemel met duizenden fonkelende sterren. Overdag kun je eropuit naar Nationaal Park Schiermonnikoog, alwaar de zanglijster de lente aankondigt met haar gezang.

Enthousiast geworden over de Nederlandse Waddeneilanden? Boek nu jouw overnachting op een van de mooie eilanden en geniet van rust, ruimte, natuur én gezelligheid!

  • Naam
  • Email