Vlieg naar Krakau

Geschreven op 7 december, 2018

blog_vlieg_naar_Krakau

Zin in een vliegreis? Vlieg dan met ons naar Krakau. Ontdek tijdens deze 4-daagse stedentrip dé parel van Oost-Europa. Nog niet zo heel lang geleden leek Oost-Europa ver weg en geheimzinnig. Tegenwoordig trekken steden als Praag en Boedapest veel toeristen en zijn ze bijna net zo vertrouwd als Londen of Parijs. Een nog vrij onbekende Oost-Europese parel is Krakau. De stad bruist van energie, beschikt over een indrukwekkende historie en is zeer goed betaalbaar.

Rynek Glowny

De Rynek Glowny is het hart van Krakau. Aan dit middeleeuwse plein van twee voetbalvelden groot vind je een pronkerige Mariakerk met twee ongelijke torens, een lakenhal met een aantal toeristische winkels en koetsjes voor een rondrit. Het plein en de omliggende straten dateren uit de 13e eeuw en staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Overdag vullen shopaholics hier hun tassen, ‘s avonds maken studenten en feestgangers de dienst uit. Dit hart van Krakau klopt 24 uur per dag.

blog_vlieg_naar_krakaublog_vlieg_naar_Krakau

Getto Krakau

Via de slotjesbrug van Krakau, ‘Kladka Ojca Bernata’, loop je zo naar de wijk Podgórze. Hier werd in 1941 het getto voor Joden ingericht, dat echter door de Duitsers zo nauwkeurig geruimd is, dat er nauwelijks iets van terug te vinden is. Er is een herdenkingsplein, het ‘Plac Bohaterow Getta’, waar op de hoek in een voormalige apotheek een museum ingericht is. In de straat Ulica Lwóska vind je nog een stukje gettomuur. Net buiten het vroegere getto staat de Fabriek van Oskar Schindler. Deze fabriek werd wereldberoemd uit Stephen Spielbergs film Schindlers’ List. Tegenwoordig is in de fabriek een museum gevestigd.

Kazimierz

Kazimierz is de wijk waar eeuwenlang de Joodse gemeenschap van Krakau woonde. De Tweede Wereldoorlog maakte hier abrupt een einde aan, maar de Joodse invloeden zijn nog steeds overal zichtbaar. De wijk is nu uitgegroeid tot een van de hipste plekken van de stad. Je vindt hier blitse kunstgalerijen, hippe koffietentjes en prachtige straatkunst. Ook is dit de plek waar je uitstekende mezze, Israëlische hapjes, kunt eten. Vooral in de zomermaanden bruist het hier van het leven.

blog_vlieg_naar_krakaublog_vlieg_naar_Krakau

Trendy Tytano

Ga lunchen, dineren of borrelen bij Tytano: een voormalige tabaksfabriek die een beetje opgeknapt is (met nadruk op ‘beetje’) en waar je nu allerlei hippe cafés en restaurants vindt. Je komt tegen hier voornamelijk locals tegen en de menukaart is standaard in het Pools, al ligt er achter de bar vaak nog wel een Engels menu klaar voor de enkele toerist die hier belandt. Voor wie van de industriële stijl houdt: industriëler dan dit ga je het niet vinden!

Beklim de Wawelheuvel

Dit is het oudste stukje van Krakau. Op de Wavelheuvel werd een burcht gebouwd en van daaruit groeide de stad verder. Omdat het kasteel en de kathedraal op de heuvel gebouwd zijn, zie je van onderaf niet veel meer dan de torens van de kathedraal en wat burchtmuren. Beklim daarom zeker de heuvel en breng boven wat tijd door. Je hoeft geen kaartje te kopen om de kathedraal te bezichtigen en ook het terrein rond het kasteel is vrij toegankelijk. Alleen voor toegang tot het kasteel zelf is een ticket nodig.

blog_vlieg_naar_krakaublog_vlieg_naar_Krakau

Auschwitz

Het is moeilijk om je voor te stellen, dat een uur verwijderd van Krakau vreselijke dingen gebeurd zijn in een van Europa’s grootste concentratiekampen. Hier kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen, velen door vergassing, om het leven. Nu is het kamp een museum, dat voor veel toeristen de belangrijkste reden is om naar Krakau te komen. Een bezoek aan het museum is een indrukwekkende ervaring. Zorg er wel voor dat je iets te eten of drinken meeneemt; het terrein is immens groot en er is niet veel te koop.

1 REACTIE

  1. Sneijers schreef:

    Wat kost deze reis?