5 x verrassende wintersportbestemmingen in Oostenrijk

Geschreven op 22 oktober, 2019
  Geplaatst in Oostenrijk, Winter

Je moet nog heel eventjes geduld hebben, maar wintersportseizoen 2019-2020 staat alweer te trappelen om te beginnen. Het is de hoogste tijd dus om de leukste vakantie van het jaar te gaan plannen. Maar waar ga je dit jaar naartoe? Wij hebben vijf verrassende bestemmingen voor de wintersport in Oostenrijk voor je op een rij gezet. Het ene oord is groot en bekend, maar er staan ook minder bekende en daardoor perfecte alternatieven tussen!

St. Johann in Tirol

Dit sfeervolle dorpje in Tirol aan de voet van de Kitzbüheler Horn en het Wilder Kaiser-gebergte is een van de verborgen wintersportpareltjes van Oostenrijk. Samen met Oberndorf biedt het skigebied van St. Johann ruim 43 kilometer aan pistes. Je vindt hier voornamelijk locals waardoor het skigebied relatief rustig is. Het grote voordeel: je hoeft hier niet vaak in de rij te staan voor de lift en ook op de pistes heb je voldoende ruimte om je bochten te draaien. Met de verhouding pistekilometers en berghutten zit het ook wel snor in St. Johann. Er zijn maar liefst 12 berghutten en -restaurants. Genoeg keuze dus! Op het hoogste punt van het skigebied staat de Harschbichalm, een prachtige authentieke hut met groot en zonnig terras. Het spreekt voor zich dat je hier een mooi uitzicht hebt. Voor de après-ski moet je bij Max Pub of berghut Grander Schupf zijn. Verwacht geen wilde après-ski, maar wel gezelligheid in een gemoedelijke sfeer.

Kitzbühel en Kirchberg

De Oostenrijkse dorpen Kitzbühel en Kirchberg verschillen onderling sterk: in het ene kom je om te feesten, het andere is wat meer decadent en chic. Samen vormen ze het skigebied KitzSki, een geweldig mooi en uitdagend skigebied. Kitzbühel is een van de meest legendarische wintersportbestemmingen van de Alpen, met name omdat je hier de Hahnenkamm (ook wel de Streif genoemd) vindt: een berg met een bijzondere vorm die het decor vormt voor de Hahnenkamm Rennen, ’s werelds meest gevaarlijke en iconische skiwedstrijd. En hoewel Kirchberg vooral bekendstaat om de bruisende après-ski, is het overdag ook een prachtig ski-oord. Het is een zeer uitgestrekt skigebied met veel moderne liften en dat betekent dus geen lange wachtrijen en soms ook verwarmde stoeltjes!

Flachau

Flachau ligt in het hart van de Ski Amadé en bestaat uit een lange straat gevolgd door een kleine, maar levendige dorpskern. Vanuit drie punten in het dorp hebben wintersporters toegang tot het skigebied Salzburger Sportwelt. Hier vind je pistes voor skiërs en snowboarders van alle niveaus en bovendien enkele funparken en een groot loipenetwerk. Dat er op de pistes van Flachau kampioenen worden geboren, staat vast. Hermann Maier heeft hier leren skiën en zijn ouders runnen hier nog altijd een skischool. Na het skiën stromen de gezellige barretjes onderaan de pistes in rap tempo vol. Après-ski speelt in Flachau namelijk ook een grote rol. Populaire plekken zijn de Hofstadl en de Dampfkessel. Sportievelingen zullen zich ’s avonds ook niet vervelen. Skischolen bieden dan verschillende activiteiten aan zoals sneeuwschoenwandelen met fakkels, snowtuben en ijsklimmen. Vooral eten en rodelen bij Sattelbauer moet je een keer gedaan hebben. Verder is er voor de diehard skiërs en boarders een verlichte piste.

Jerzens

Jerzens ligt aan het begin van het Pitztal op een zonnig plateau en beschikt over een eigen skigebied op de Hochzeiger. Het is een gemoedelijk wintersportdorpje, dat nog volop ruimte en rust kent. Ver weg van het massatoerisme vind je hier de optimale omstandigheden voor een fijne wintersportvakantie. Het veelzijdige skigebied biedt voldoende afwisseling voor de gevorderde skiër, ondanks dat het aantal pistekilometers wellicht niet heel indrukwekkend is. Daarnaast voorziet de regio Pitztal ook in zeer gevarieerde recreatiemogelijkheden. Ga bijvoorbeeld sneeuwschoenwandelen, ijsklimmen, paragliden, ijsstokschieten of maak een ritje met de paardenslee

Pistes in Oostenrijk

St. Johann im Pongau

St. Johann im Pongau ligt aan de rand van de Salzburger Sportwelt in het dal van de Salzach, een zijrivier van de Inn. Terwijl in het naastgelegen dorpje Alpendorf alles om de wintersport draait, heeft St. Johann meer het karakter van een alledaagse Oostenrijks provinciestadje. Achter de kerk van St. Johann gaat een stoeltjeslift de 1200 meter hoge Hahnbaum op. Op de huisberg van St. Johann im Pongau ligt 7 kilometer aan pistes. Toerskiërs vinden hier perfecte mogelijkheden, kinderen kunnen in alle rust leren skiën en ook is er een verlichte rodelbaan. Na het skiën hoef je je niet te vervelen in St. Johann im Pongau, want er is een groot aanbod van winkels, als ook diverse restaurants en gezellige cafés. In het ‘Kultur- und Kongresshaus am Dom’ vinden regelmatig theatervoorstellingen en concerten plaats. Sankt Johann is dus ideaal voor mensen die houden van de allure van de stad, maar echte wintersporters kunnen beter kiezen voor Alpendorf.

Liever op wintersport in Duitsland? Bekijk dan ons aanbod wintersportbestemmingen bij de oosterburen.
  • Naam
  • Email

1 REACTIE

  1. Karel schreef:

    Leuk !