Vijf verborgen schatten van Antwerpen

Geschreven op 28 augustus, 2015
Door

Antwerpen heeft een aantal verborgen pareltjes, onontdekte schatten van een populaire stad. Antwerpen staat bekend om het Rubenshuis en de meeste mensen denken bij Antwerpen ook gelijk aan de bekende winkelstraat de Meir en de Stadsfeestzaal, bekende couturiers zoals Dries van Noten en de Antwerpse Zoo. Maar Antwerpen heeft ook een aantal minder voor de hand liggende stadsschatten. Wij hebben een aantal verborgen schatten van Antwerpen op een rij gezet:

1. Centraal Station, de openbare schat Antwerpen

De eerste schat is helemaal niet zo verborgen, want iedereen kan het station zo binnenlopen. Het Centraal Station in Antwerpen werd een paar jaar terug bekroond als een van de hoofdwinnaars van de Europa Nostra Awards, een EU-prijs voor buitengewoon cultureel erfgoed. Het station heeft een prachtig interieur, vooral het stuk rond het goudkleurige koepeldak. Jaren was dit verborgen, maar het station is prachtig opgeknapt en nu kan iedereen deze schat in het midden van Antwerpen bewonderen en het station is een geliefd onderwerp van fotografen. Het station staat zelfs in lijstjes van CNN van de mooiste stations ter wereld. De Antwerpenaren zelf noemen het station ook wel De Spoorwegkathedraal.

2. De Ruien, riekende schat van Antwerpen

Al vanaf de Middeleeuwen heeft Antwerpen een uitgekiend net van waterwegen: de ruien, vlieten en vesten. Oorspronkelijk waren ze gegraven als verdedigingsgordel, maar eeuwen later werden ze gebruikt door schippers die turf of water leverden aan de ambachtslui. Later hebben de oude stadskanalen gediend als riool en werden de ruien overwelfd. Zo verdween dit unieke stukje erfgoed uit het stadsbeeld en uit het geheugen. Sinds 2005 is dit verborgen stukje ondergrondse stad weer te ontdekken. Vanuit het Ruihuis kunnen groepen de ruien veilig verkennen onder leiding van een ervaren gids. Oude gewelven, fundamenten, bruggen en sluizen spiegelen de historische stadskern boven je hoofd. Neem hier een kijkje in de onderbuik van de stad, met tal van interessante weetjes en geheimzinnige anekdotes, en probeer niet teveel te letten op die lúcht…

3. Antwerpse handjes, culinaire erfgoedschat van Antwerpen

Wie een bezoek brengt aan de vele chocolatiers en patisserieën die Antwerpen rijk is, kan niet om de Antwerpse Handjes heen: koekjes of chocolade in de vorm van een opgestoken hand. Het koekje is gemaakt van boter, suiker, eieren, bloem en wat geschaafde amandelen en wordt ‘de prins van het dessert’ genoemd. De geschiedenis van het handje? Die komt voort uit de legende van de reus Druoon Antigoon, die van alle op de Schelde voorbij varende schippers hoge tol eiste. Weigerde je de tol te betalen, dan werd je hand afgehakt. Vergeet dus vooral je delicate handjes niet af te rekenen!

4. Spookwandeling Antwerpen, over échte schatten en spoken

De spookwandeling van Antwerpen heeft als thema ‘De donkere geschiedenis van de stad’ en voert behalve in het voetspoor van spoken langs beroemde legendes en grappige anekdotes. Beroemd en grappig, maar altijd donker en griezelig. Startplaats is het Steen, een vesting aan de Schelde die lange tijd dienst deed als gevangenis. Vele (vermeende) misdadigers zijn er op de pijnbank gelegd, maar executies vonden altijd in het openbaar plaats, op de nabijgelegen Grote Markt. Tijdens de twee uur durende wandeling, door donkere steegjes, onder poorten en over pleinen, passeren vele figuren de revue. Hans met de Helm bijvoorbeeld, die op spectaculaire wijze wist te ontsnappen uit het Steen, maar na een nieuwe moord alsnog werd opgehangen. Leef mee met de spectaculaire en gruwelijke lotgevallen van heiligen en zondaars en ga mee op spooktocht, als je durft…

5. Het Kathedraalcafé

Dit café, in de schaduw van de Antwerpse kathedraal, stond eerder bekend onder de naam Het Elfde Gebod. Het interieur van dit café is gedecoreerd met ontzettend veel Mariabeeldjes, andere religieuze kunstwerken en fresco’s. Er wordt een breed assortiment aan Belgisch bier geschonken en de kaart staat bekend om het wild.

Antwerpen staat sowieso bekend om het lekkere eten, er zijn volop leuke tearooms, banketbakkers, chocolatiers, kroegen met lekkere bieren of kleurige cocktails en restaurants met heerlijke gerechten. De porties zijn wat groter dan we in Nederland gewend zijn, dus zorg dat er wat ruimte overblijft.

  • Naam
  • Email