Op vakantie in Duitsland? 5 mooie streken

Geschreven op 15 juni, 2020
Vakantie-Duitsland-Eifel-header-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Yes! We kunnen weer op vakantie in Duitsland. Een perfecte bestemming voor wie niet al te ver weg wil, maar zich toch wil onderdompelen in een nieuwe omgeving. Dichtbij, maar er toch even helemaal uit: die unieke combinatie vind je bijvoorbeeld in deze prachtige streken!

Het Sauerland

Op vakantie in Duitsland in 2020 zonder al teveel kilometers te maken? Denk dan eens aan het Sauerland! Misschien bij jou alleen bekend door het hier gelegen wintersportparadijsje Winterberg, maar dit prachtige stukje Duitsland heeft veel meer te bieden. Het Sauerland wordt niet voor niets het ‘land van de duizend bergen’ genoemd: je maakt hier schitterende tochten door het glooiende landschap, met onderweg pittoreske plaatsjes vol vakwerkhuizen en historische burchten om te bezichtigen. Én natuurlijk prachtige natuur, die wordt gekenmerkt door stuwmeren, naaldwouden en talrijke bossen. Leuke uitjes zijn hier ook genoeg te vinden: bezoek een van de heilzame bronnen, ga ondergronds in de druipsteengrotten in Attendorn en bezoek middeleeuws Soest voor een reisje terug in de tijd.

De Harz

De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland, waar zowel natuurliefhebbers als cultuursnuivers hun hart ophalen. Naast héél véél natuurschoon vind je hier namelijk ook schitterende historische stadjes, die het bezoeken waard zijn. Zoals Quedlinburg, aan de voet van het noordelijke Harzgebergte, met een prachtige oude binnenstad, die niet voor niets een plekje op de Werelderfgoedlijst veroverd heeft! Ook tref je in de Harzregio nog talloze sporen van de mijnbouw aan. Zoals de mijn in de Rammelsberg waar nu rondleidingen worden gegeven. De Brocken is met z’n 1.141 meter de hoogste berg in de Harz, en een echte blikvanger. Door het ruige klimaat kom je hier ook nog eens allerlei bijzondere planten tegen, zoals de Brocken-anemoon. Op de berg vind je de bijzondere Brockentuin uit 1890 waar je 1600 planten uit de hooggebergten van over de hele wereld kunt bewonderen. Tip: neem de stoomtrein van de Harzer Schmalspurbahnen  naar boven!

De Eifel

Graag een sprookjesachtige bestemming? Dan vier je vakantie in de Eifel! Vulkanische bergen, uitgestrekte bossen en schitterende watervallen, en dat op een steenworp afstand van de Zuid-Limburgse grens! Deze groene streek tussen de Rijn, de Moezel en het Belgische Malmedy beslaat grote delen van Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. In Nationaal Park de Eifel vind je nog échte natuur, die hier gewoon z’n gang mag gaan. Wandel of fiets langs idyllische beekjes, geurende bloemenweiden en door diepe bossen en spot onderweg wilde katten, herten en zwarte ooievaars. De natuur even laten voor wat het is, om een authentiek dorpje te bekijken? Monschau, oftewel de parel van de Eifel, is een aanrader! Dit typisch Duitse stadje is gelegen in een diepe kloof, waar rivier de Rur doorheen stroomt. Wandel door het historische centrum en passeer prachtige vakwerkhuisjes, diverse musea en boetiekjes. Snelle auto’s en lekker scheuren meer jouw ding?  Dan is een bezoekje aan het racecircuit in Nürburg zeker de moeite waard! 

Het Zwarte Woud

Donkere bossen en kersentaart? Precies ja: het Zwarte Woud! Deze mooie streek tussen Karlsruhe en Basel, in het zuidwesten van Duitsland, is een dichtbebost middelgebergte in deelstaat Baden-Württemberg, vlak bij de Franse grens. Zoals je al wel merkt is dit de perfecte vakantie en Duitsland-bestemming voor de echte bosliefhebber. Ga voor eindeloze wandel- en fietstochten en geniet onderweg van de frisse berglucht en de prachtige uitzichten, goed bewaard gebleven burchten en ruïnes en eeuwenoude tradities in mooie plaatsjes. De burchten vind je vooral in het noorden van de streek, naar het zuiden toe worden de toppen in het Zwarte Woud grilliger en de landschappen gevarieerder, met brede rivierdalen, smalle kloven en spectaculaire vergezichten. Genieten!

Duitse Noordzeekust

Bij de Wadden denk je al snel aan onze eigen kust, en eilanden als Terschelling, Texel en Ameland. Maar dit unieke landschap strekt zich ook uit over Duitsland, en doet zelfs Denemarken aan! Rijd vanuit Groningen de grens over, en trek richting de Duitse Noordzeekust om je te laten verrassen door charmante havenplaatsjes, hippe restaurants, schilderachtige dorpjes, eindeloze ruimte en lange dijken. De Waddeneilanden hier zijn ook het bezoeken waard dankzij de zandstranden, bossen, duinen en alle ruimte om te wandelen en fietsen. Geniet van de rust op het autovrije Juist of van de schone lucht op kuureiland Borkum. Dit Waddeneiland is trouwens  ook prima te bereiken vanaf Eemshaven in Groningen! Zo kun je je vakantie in Nederland met een stukje vakantie in Duitsland prima combineren.

Duitsland heeft natuurlijk nog veel meer mooie vakantiebestemmingen. Bekijk onze hotels in Duitsland en vakantieparken in Duitsland voor meer inspiratie!

  • Naam
  • Email

4 REACTIES

  1. Evelien schreef:

    Het Arhdal….,

  2. A.Noten schreef:

    Geweest , alle vijf.

  3. Diane schreef:

    Verleden week naar Ertsgebergte oberwiezenthal geweest ook heel prachtig

  4. E.Moorman schreef:

    Jullie vergeten de Moezel, dit gebied is ook zo mooi. Je kunt er geweldig mooi fietsen langs de wijnvelden. Het landschap is heel erg liefelijk met mooie plaatsen als Cochem,Bernkastel kues en Trier zeer de moeite waard.