Uitwaaien in de natuur en aan zee? Dát doe je op de Waddeneilanden!

Geschreven op 26 juni, 2024
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Nederland

Het ‘Waddengevoel’ is lastig uit te leggen aan mensen die de eilanden nog nooit bezocht hebben. Vanaf het moment dat je op de boot stapt, ben je echt even weg van alles en iedereen. Dát alleen al maakt een verblijf op de Wadden zo bijzonder. Eenmaal op het eiland, beleef je de mooiste avonturen in de natuur. Denk aan sterrenkijken, bijzondere vogels spotten, fruit plukken of duinen zien stuiven. De beste natuurtips op elk van de Waddeneilanden? Dit zijn ze!

1. Texel – het grootste en zonnigste eiland

Kies je voor Texel, dan kies je voor het grootste Waddeneiland. Het heeft de meeste zonuren, zeven dorpjes, meer schapen dan inwoners, maar liefst 40 kilometer strand en honderden kilometers aan wandel- en fietspaden. En…de helft van het eiland is nationaal park!        

Bezoek Nationaal Park Duinen van Texel 

Het nationaal park op Texel bestrijkt een groot deel van het land langs de Noordzeekust. Zo veel variatie in landschappen op de vierkante meter als op Texel tref je nergens anders in Nederland aan. Stranden, heidevelden, kwelders, natte duinvalleien, bos en droge duinen wisselen elkaar af. Stippel zelf een route uit of ga met gids de natuur in! 

Zie het unieke samenspel van land en zee

De Slufter is onderdeel van het Texelse nationaal park: een uniek dynamisch natuurgebied vol kreken en geulen, dat er bij eb heel anders uitziet dan bij vloed. Dol op weidse uitzichten? Beklim dan De Hoge Berg, een 15 meter hoge stuwwal afkomstig uit de ijstijd.   

Oók doen op Texel

Spot meer dan 300 soorten vogels, ga garnalen vissen op het wad, laat je rondleiden door de Texelse Bierbrouwerij of begeef je richting de zelfpluktuin waar je eigenhandig fruit, groenten of bloemen verzamelt.

2. Vlieland – autovrij en authentiek eiland

Liefhebbers van rust en natuur leven zich uit op het kleinschalige, autovrije eiland Vlieland, waar slechts één dorpje op de kaart staat: Oost-Vlieland. Op dit eiland met zijn rustige stranden, mooie duinen, het bos en het wad, krijg je het authentieke eilandgevoel!    

Waan je in de woestijn

Zandvlakte de Vliehors, ook wel ‘de Sahara van het noorden’ genoemd, moet je als natuurliefhebber zeker gezien hebben! De Vliehors Express neemt je graag mee over deze enorme zandvlakte! 

Zet een kroon op je wandeling

Vlak bij de Vliehors ligt nog zo’n natuurpareltje: de Kroonspolders, een beschermd natuurgebied waar onder meer aalscholvers en lepelaars broeden. Voor een avontuurlijk tochtje door deze polders meld je je aan bij Informatiecentrum de Noordwester. Een verrekijker is handig!     

Oók doen op Vlieland

Fiets het eiland rond en beklim het hoogste duin van de Wadden (45 meter). Neem ook beslist een kijkje in het kleine strandjuttersmuseum binnen de muren van het fotogenieke Drenkelingenhuisje.

3. Terschelling – het meest bruisende eiland

Houd je van een beetje leven in de brouwerij, dan is Terschelling jouw bestemming! Terschelling heeft leuke dorpjes, een enorme afwisseling in natuur, een bekende uitgaanscultuur en veel heerlijke eilandspecialiteiten. Het Oerolfestival (in juli) draagt zeker bij aan de populariteit van dit Friese eiland. En zoals gezegd: natuur vind je er in vele variaties!

Beweeg door duinen in beweging

Vele duinen op Terschelling zijn aan de ‘windgoden’ overgeleverd. Met een wandeling door ‘het stuivende duingebied’ tussen Hoorn en Oosterend waan je je in een woestijnachtig berggebied, waar hoge zandduinen, helmgras, de zee en een breed strand het beeld vullen. Wie van ruig houdt, kan hier geweldig klimmen en optimaal uitwaaien in de natuur van de Waddeneilanden!  

Pluk cranberry’s

Niet ver van de woeste duinen vandaan, in natte duinvalleien, kom je prachtige cranberryvelden tegen. In veel typische eilandproducten is deze bes een vast ingrediënt. Als half september de cranberry’s rijp zijn, valt er op Terschelling heel wat te plukken!

Oók doen op Terschelling

Ga naar Paviljoen de Walvis voor de mooiste uitzichten, bezoek het Wrakkenmuseum, luister naar lokale zangheld Hessel in diens eigen café of ploeter met een fatbike over het strand!

4. Ameland – gemoedelijk eiland met de mooiste stranden

Ameland, het familievriendelijkste Waddeneiland, kan volgens velen pronken met de mooiste en schoonste stranden van alle eilanden. De 27 kilometer lange kuststrook bedekt de hele noordkant van het eiland. Landinwaarts herbergen de vele zandduinen en bossen talrijke wandel- en fietsroutes. Welk stukje natuur mag je niet missen op Ameland?

Spot vogels in een gebied vol geulen

Ten oosten van het dorpje Buren ligt één groot niemandsland: ‘t Oerd. Dit is een drassig natuurgebied, waar zeewater via enkele geulen in- en uitstroomt en waarin het wemelt van de vogels. Houd ook hier je verrekijker paraat!

Knijp jezelf in de arm – is dit echt?

Helemaal op het meest oostelijke puntje van Ameland ligt het bijna surrealistische kweldergebied De Hon. Je wandelt hier kilometers lang door een soort verlaten landschap, een leegte waarin windvlagen en eventueel een lepelaar de hardste geluiden maken.  

Oók doen op Ameland

Met zo veel stallen en ruiterpaden op het eiland, is een ritje te paard zo geregeld. Ga lekker paardrijden, beklim de vuurtoren, ga wadlopen of pak de (huur)fiets en verken wel honderd kilometer aan paden op fietseiland Ameland!

5. Schiermonnikoog – kleinste en rustigste eiland

Voor natuurliefhebbers zijn Vlieland en Schiermonnikoog de beste keus. Schiermonnikoog is van alle Waddeneilanden het kleinst, het stilst en het rustigst. Wie dus op zoek is naar rust en ruimte, kan hier zijn paradijs vinden. Met de hond de natuur in? Ook dan zit je hier goed!    

Wandel buiten gebaande paden

Schiermonnikoog is in z’n geheel een nationaal park, waarin de natuur z’n eigen gang gaat. In het oosten ontwaar je een stukje écht ongerepte natuur. Wanneer je van de Kobbeduinen naar Kaap Willemsduin loopt, creëer je hier en daar je eigen pad door eindeloze vlakten en geulen vol met slib. Let op: in verband met het broedseizoen is dit pad onbegaanbaar van 15 april tot 15 juli.

Ga sterrenkijken

‘Schier’ is een van de donkerste plekken van Nederland, waardoor het uitermate geschikt is voor het kijken naar de sterren. Het bezoekerscentrum organiseert in dit kader leuke excursies. Door de afwezigheid van kunstlicht in de buurt, ervaar je pas wat echt donker is. En zie je met de minuut meer sterren aan de hemel verschijnen!

Oók doen op Schiermonnikoog

Ga met de speciale Balgexpress op zoek naar zonnebadende zeehonden op de oostelijke zandplaat, bewonder het historische centrum van het enige dorpje op het eiland of volg de Westerstrandtocht, waarbij je wadlopen met varen combineert. 

6. Waddenmix – meer wad voor je geld

Door te eilandhoppen kun je in een paar dagen meerdere Waddeneilanden aandoen. Maak een trip, waarbij je een bezoek aan Texel, Vlieland en Terschelling met elkaar afwisselt. Dankzij de ligging en de bootverbindingen van deze drie eilanden, is genoemde combinatie het makkelijkst te maken. Een echte aanrader ook!

  • Naam
  • Email