Even lekker uitwaaien aan de kust? Beleef de herfst op de Waddeneilanden!

Geschreven op 9 oktober, 2023
Door
  Geplaatst in Najaar, Nederland

De dagen worden korter, de temperatuur daalt, het zonnetje laat zich minder vaak zien en de jas gaat weer aan. Het najaar klopt op de deur. Ook de herfst biedt voldoende mogelijkheden voor een leuk uitje! Ga er bijvoorbeeld opuit naar de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog. Uitwaaien aan zee, wandelen, fietsen, cranberry’s plukken of een museum bezoeken; het is allemaal mogelijk tijdens je waddenbezoek.

Texel

Er is in het najaar genoeg te doen op het eiland Texel. Zo kun je lekker uitwaaien op het strand of genieten van een heus kleurenspektakel in het Texelse bos. Het eiland heeft twee bosgebieden waar je heerlijk kunt wandelen: het Dennenbos en het Krimbos. Daarnaast is Texel een geliefde bestemming voor vogelaars. Bij een bezoek aan het eiland kom je een groot aantal vogelsoorten tegen. Ga in het najaar dus ook eens mee op vogelexcursie. In De Cocksdorp worden meerdere keren per week excursies en vogelsafari’s georganiseerd. Andere typische Texelse najaarsactiviteiten zijn de paddenstoelenexcursies, die starten vanaf Ecomare. Verder is het natuurlijk ook in de herfst mogelijk om te struinen langs de bijzondere winkeltjes en leuke boetiekjes in Texel. Sla hier je slag voor bijvoorbeeld souvenirs.

Vlieland

In de herfst is het eiland Vlieland in rust en zijn de cranberry’s rijp. Wist je dat je op het eiland zelf de rode bes kan plukken? Het oogstseizoen loopt van medio september tot eind oktober. Zo’n beetje iedere Vlielander kan je vertellen waar je de cranberry’s vindt. Natuurlijk is de vogeltrek ook in volle gang in het najaar. Dus met wat geluk zie je enorme wolken vogels over het wad vliegen, op weg naar warmere oorden. Vlak bij het Posthuys ligt de kwelder, een stuk land dat af en toe overspoeld wordt met zout water. Hier kleuren de diverse planten in de herfst op zijn mooist: rood, paars, zeegroen en geel. Dit is echt de moeite waard om eens te aanschouwen. Is het weer wat minder mooi, dan hoeft dat je niet te hinderen. Neem de tijd om een museum te bezoeken, zoals het Bunkermuseum, De Noordwester of het Tromp’s Huys.

Terschelling

Naast Vlieland kom je ook op Terschelling cranberry’s tegen. Het Waddeneiland staat bekend als cranberry-eiland. Per toeval kwam de cranberry op het eiland terecht, nadat rond 1845 een vat cranberrybessen is aangespoeld. Als je dol bent op deze rode bessen, ga dan vooral op cranberry-jacht. Toch is er nog veel meer te beleven op Terschelling. Bezoek een van de musea, zoals het Bunker Museum of het Wrakkenmuseum, ga naar een bezoekboerderij of strijk na een strandwandeling neer in een strandpaviljoen om even op te warmen. Je kunt natuurlijk daarnaast een ‘stadswandeling’ maken door West-Terschelling. Door de 70 kilometer aan fietspaden staat het eiland bovendien bekend als fietseiland. Schroom dus niet om de fiets te pakken en al fietsend de natuurlijke schoonheid, rust en ruimte van Terschelling te ontdekken.

Ameland

Op Ameland is het heerlijk toeven in de herfst. Kleurrijke bossen, vele paddenstoelen en dennenappels die als rijpe appelen uit de bomen vallen. Daarnaast zorgt de wat stevigere herfstwind voor schuimkoppen op de golven, die vervolgens op het strand slaan. Maar het najaar heeft nog veel meer te bieden op Ameland. November is namelijk de Kunstmaand en het hele eiland is dan één grote expositieruimte. Geniet van kunstwerken, optreden, workshops en nog veel meer. Met de proefroute geniet je nog meer van de Kunstmaand op Ameland. Tussen de bezoeken aan de kunstlocaties door kun je lekker ontspannen met een glas wijn en luxe Amelander amuses.

Schiermonnikoog

Last but not least: Schiermonnikoog. Ook dit Waddeneiland heeft in het najaar veel moois te bieden. Maak bijvoorbeeld een avondwandeling onder leiding van een gids. Je wandelt dan door de mooiste straatjes van het dorp en via de duinen naar de ‘brandende’ vuurtoren. Onderweg vertelt de gids over het eilandleven. De herfst is één van de mooiste jaargetijden om te wandelen door Nationaal Park Schiermonnikoog. De zeekraal op de kwelder kleurt intens rood, de oranje duindoorbessen schitteren in de duinen, op het strand hangen indrukwekkende herfstluchten en in het bos liggen de schelpenpadjes bekleed met kleurrijke bladeren. Op de website van Natuurmomenten vind je diverse wandelroutes.

Enthousiast geworden over de Nederlandse Waddeneilanden? Boek nu jouw overnachting op een van de mooie eilanden en geniet dit najaar van rust, ruimte, natuur én gezelligheid!

  • Naam
  • Email