Top 3 verrassende fietsregio’s

Geschreven op 26 juli, 2017
Door
  Geplaatst in Bestemmingen, Nederland, Tips & uitjes

Je kent ze wel, die geijkte fietswalhalla’s. Je hebt vast al eens de pedalen rond getrapt op de Veluwe, door het glooiende Limburgse landschap of in de Achterhoek. Wij hebben de onderbelichte fietsparadijsjes even voor je op een rijtje gezet. Want er liggen nog honderden kilometers aan paden en talrijke hotspots op je te wachten. Hier onze top 3 verrassende fietsregio’s in eigen land!

Stap af in mooi en gezellig Brabant

In Ravenstein stap je af voor een nostalgische rondleiding door een oud leerlooierijhuisje. Het museum, evenals de prachtige tuin eromheen, spreekt tot de verbeelding. Pak in Oss je rust bij Molen Zeldenrust uit 1860, waar je – met een beetje geluk – kunt zien hoe koren gemalen wordt. Een belevenis van formaat vormt het rondvarend museum De Schokker; al varend op de Maas zie je de mooiste plaatjes aan je voorbij trekken. Oude ambachten schitteren in openluchtmuseum het Boerenbondsmuseum in Gemert en zelfgemaakte streeklekkernijen lachen je toe tijdens een pitstop bij Bloesem Theehuis in Herpen. Het meest unieke streekproduct van Noord-Brabant is trouwens kaviaar, afkomstig van de enige echte Nederlandse kaviaarkwekerij uit Eindhoven. Maar ook tijdens het fietsen zie je al, dat de fruitteelt hier rijk vertegenwoordigd is. Haal je handen van het stuur en pluk je eigen fruit; dit kan op tal van plekken!

Stap af in onverwacht groen Utrecht 

Na al het gefiets snakken je benen naar een andere beweging. Het alternatief, langs de voet van de Utrechtse Heuvelrug, is zeker niet minder! Wandel hier eens een stukje in de voetsporen van dichter Gerrit Achterberg. Beleef de stilte en de natuurpracht. Wil je de mooie streek rondom Utrecht graag vanuit de hoogte bekijken, dan staat er in Doorn een reusachtige uitkijktoren op je te wachten, “De Kaap”. En op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug prijkt een bijzondere pyramide, die al in 1804 als eerbetoon aan Napoleon is gebouwd. Deze “Pyramide van Austerlitz” in Woudenberg biedt feest voor het hele gezin, met een paviljoen, botsautootjes, een ruim terras en een treintje. Fiets ook vooral niet aan het 17e-eeuwse Slot Zeist voorbij; bezichtiging is overigens wel op afspraak.

Stap af op veelzijdig Terschelling

Natuurlijk moet je hier de oudste vuurtoren van Nederland bezoeken; deze stamt uit 1594 en is genaamd “De Brandaris”.  Maar er is meer te zien en te proeven. Wat dacht je van verse cranberries? Die vind je hier vooral te kust maar ook te keur. Proef deze specialiteit van Terschelling!  Kom oog in oog te staan met zeebewoners in het Natuurmuseum en in het Zeeaquarium. Bezoek vervolgens een van de traditionele kaas- en ijsboerderijen op het eiland en ontdek wat er zoal komt kijken bij deze oude ambachten. Ontdekken doe je er uiteraard vooral met je mond.

  • Naam
  • Email

2 REACTIES

  1. Maria schreef:

    Vind dit leuk

  2. Sanne schreef:

    Als je ergens in Zuid-Europa op fietsvakantie wil, zou ik Andalusië aanraden. Je hebt hier hele mooie landschappen en zeker in de bergen heb je hele leuke fietsroutes. In de buurt van Ronda heb je bijvoorbeeld veel leuke routes en plekjes: https://www.andalusie.nl/ronda/