Weg met de Kerststress! 5 tips voor een heerlijk, relaxed kerstdiner

Geschreven op 10 december, 2021
Door
  Geplaatst in Culinair, Najaar, Najaar, Winter

Mariah Carey knalt dagelijks uit de speakers, de pakketbezorgers hebben het drukker dan ooit, de bestellijsten liggen al in de slagerijen en de top 10 van de Top 2000 is bekend. Dat kan maar één ding betekenen: het is bijna kerst! Voor velen een tijd vol filmavondjes met een warme kop chocomel, gezellige familiebezoekjes en lange ochtenden in bed. Het is de meest relaxte tijd van het jaar. Behalve voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het kerstdiner natuurlijk. Iedere keer dat zij Last Christmas op de radio horen, zitten zij nagelbijtend van de stress in een hoekje. Wat een gedoe zijn die vele gangen voor nog veel meer mensen ieder jaar weer. Wat eten we met kerst? Wanneer moet ik boodschappen doen? Wie lust wat niet? Hóe ga ik dit voor elkaar krijgen? Rustig maar. Wij zijn hier om te helpen! 

Bestel maar, bestel maar, bestel maar 

Ik hoor je denken, bestellen? Ik dacht dat dit blog over kooktips ging! Dat klopt. Toch kun je ook wanneer je helemaal zelf je kerstdiner gaat koken, profiteren van al die bezorgservices die tegenwoordig van deur naar deur sjezen. Boodschappen doen rondom de feestdagen kan namelijk nogal chaotisch zijn. Zeker wanneer je ingrediënten voor 3, 4 of misschien wel 5 gangen nodig hebt. Daar kun je wel twee hele winkelwagens mee vullen! Gelukkig bieden vele supermarkten een bezorgservice aan, die je boodschappen tot aan de keuken aflevert. Let wel: je bent natuurlijk niet de enige met dit idee zo rond eind december. Zorg daarom dat je ruim van tevoren weet wat je gaat koken en wat je daarvoor nodig hebt. Koop jij je boodschappen liever bij specialisten? In veel steden zijn er tegenwoordig ook zogenoemde ‘vers-bezorgers’. Zij gaan voor jou langs de bakker, slager, groenteman, de visboer en ga zo maar door en leveren alles in één keer bij jou voor de deur. Dat scheelt toch weer een aantal ritjes, ideaal!

Zo, het stresspunt boodschappen doen is uit de weg geruimd. Check!

Mise-en-place, ofwel: voorbereiden!

Koken = time-management. Iedereen die een beetje kan koken zal het beamen. Want hoe zorg je ervoor dat die aardappeltjes uit de oven, het perfect gebakken vlees, de saus én de groente allemaal precies op hetzelfde moment klaar zijn? En hoe voorkom je dat je gasten tussen de gangen door een uur zitten te wachten terwijl jij staat te zwoegen in de keuken? Juist, door een perfecte planning aan te houden. En hét geheim voor een goede planning is de mise-en-place, ofwel de voorbereiding. Maak alles wat ook later opgewarmd kan worden gewoon van tevoren. Zoals sausjes of aardappeltjes die je alvast gekruid en wel op de bakplaat kunt leggen. Kijk daarnaast bij alles wat echt á la minute gemaakt moet worden in ieder geval alvast naar de lijst met ingrediënten. Snijd wat je kunt snijden, zodat je op het moment suprême alleen nog maar alles in een pan hoeft te gooien. Twijfel je of je bepaalde gerechten al van tevoren kunt klaarmaken? Zoek het vooral even op, er zijn meer dan genoeg goede tips van echte chefs te vinden. Dé meesters van de mise-en-place. 

‘s Middags een koelkast vol plastic bakjes en gevulde pannen, betekent ‘s avonds heerlijk ontspannen!

Taken verdelen

Wie heeft gezegd dat je alles alleen moet doen? Kerst is het feest van samenzijn, dus hop, trek iedereen een schort aan steek met z’n allen die handen uit de mouwen. Het leuke hieraan is ook, dat niet alleen jij, maar iedereen met een trotse glimlach aan tafel zal zitten. Bovendien is samen koken hartstikke leerzaam en gezellig. Knal die kerstafspeellijst maar op standje boze buren! Wanneer je wat oudere kinderen hebt, is het ook een leuk idee om het hele diner op te delen. De een is verantwoordelijk voor het voorgerecht, de ander doet het hoofdgerecht en zo verder. Zo blijft het diner voor iedereen een verrassing, heeft iedereen plezier in de voorbereiding en natuurlijk het belangrijkste: het zorgt voor minder stress voor jou! 

Mix & match 

Niet alleen kun je ervoor kiezen om de hulp van je familie in te schakelen bij het koken van het kerstdiner, de supermarkt of de speciaalzaak wil ook nog wel eens een handje helpen. Je hóeft natuurlijk niet alles helemaal zelf te mixen, kloppen of stampen. De meeste supermarkten en speciaalzaken hebben nu al een speciaal kerstassortiment in de schappen liggen. En daar liggen echt heerlijke dingen tussen. Zeker wanneer je meerdere gangen kookt, kan het zo zijn dat je aardig wat tijd en geld moet investeren. Wil je het jezelf makkelijk maken? Kijk dan eerst wat voor lekkers je kant-en-klaar kunt kopen. Van een soep als voorgerecht tot een lekker pepersausje voor over de kalkoen. Combineer dat met een paar topstukken van eigen hand en niemand zal je ook maar iets kwalijk nemen, iedereen is te druk met genieten! 

Less is more 

Het is natuurlijk allemaal leuk en aardig, zo’n culinair 6-gangendiner, maar niemand zal er ook maar een beetje van kunnen genieten wanneer jij gestrest en zwoegend van de keuken naar de eettafel aan het rennen bent. Vergeet daarom vooral niet dat het aller-allerbelangrijkste is dat kerst een feest is van liefde, gezelligheid en samenzijn. 

Een geslaagd kerstdiner, is een kerstdiner waar iedereen blij van wordt. Of het nou gepocheerde zeebaars op een bedje van venkelmousse met een erwten-limoncellocrème is of een lekkere bak Chinees. Ieder diner is sterrenwaardig wanneer het wordt gegeten met de juiste mensen.

Eet smakelijk! 

Wil je nou helemaal onbezorgd genieten? Ga dan voor een van onze kerstarrangementen in een hotel. Inclusief diner!

  • Naam
  • Email