TIPS | Top 6 sfeervolle kerstmarkten in 2019

 

De sfeer, warmte en gezelligheid van kerstmarkten hebben een betoverende werking. Daarom zoeken miljoenen Nederlanders ieder jaar een kerstmarkt op in de donkere dagen rond kerst. Kerstmarkten in Duitsland zijn geliefd, maar ook de kerstmarkten bij onze zuiderburen zijn razend populair. Of blijf je liever op Nederlandse bodem tijdens een bezoekje aan de kerstmarkt? Wij hebben de 6 sfeervolste kerstmarkten op een rijtje gezet.  

#1 – Valkenburg

Laat al je zintuigen prikkelen in het kerstparadijs Valkenburg. Dé kerststad van Nederland is een van de mooiste plekken van Europa om tijdens de kerstperiode te bezoeken. En omdat kerst een van de gezelligste periodes van het jaar is, die eigenlijk nooit voorbij mag gaan, is het in Valkenburg maar liefst 52 dagen per jaar kerst! In de periode van half november tot en met de eerste week van januari wordt het mergelstadje volledig getransformeerd tot de wondere winterwereld van de kerstman. Laat je betoveren door de kerstparade met sprookjesachtige verlichte praalwagens en dansers in prachtige kerstkostuums. Bezoek ook zeker de oudste, grootste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa in de Gemeentegrot.

#2 – Düsseldorf

De kerstmarkt in Düsseldorf is het ideale uitstapje voor kerstliefhebbers! De verschillende pleinen die gezellig druk zijn, maar niet zo massaal zoals in sommige andere steden, maken de kerstmarkt van Düsseldorf erg sfeervol. Hoewel Düsseldorf goed te berijden is in een dag kun je er natuurlijk ook een leuke weekendtrip van maken. Op zes verschillende pleinen staan allerlei kraampjes met leuke kerstspulletjes, glühwein en lekkere hapjes. Zo zijn de kraampjes op de Marktplatz in dezelfde stijl opgezet als de historische pandjes in de omgeving. Het ruiterstandbeeld van Jan Wellen laat zijn blik over de feestende kerstmeute gaan. De Engeltjesmarkt op de Heinrich-Heine Platz is geheel in jugendstil-stijl. Ernaast vind je een heus sneeuwdorp.

 

#3 – Brugge

Brugge wordt tijdens de kerstperiode vaak vergeleken met Londen. Het is dan ook een van de populairste momenten van het jaar om een bezoek te brengen aan deze prachtige Vlaamse stad. Het historische centrum is rijkelijk versierd in kerstsferen net als de vele winkels en restaurants. Daarnaast zijn er verspreid over de stad kleine kerstmarktjes te vinden. Maar de belangrijkste en grootste kerstmarkt in Brugge vind je op de Grote Markt, waar zich de meest uiteenlopende kraampjes bevinden. Je kunt er niet alleen de heerlijkste gerechtjes kopen, maar het is ook de absolute ‘place to be’ voor het scoren van leuke kerstspulletjes en souvenirs. Als je uitgekeken bent op de vele (kerst)stalletjes, maak dan een rondje op de schaatsbaan van het sfeervolle, met kerstlampjes verlichte plein. Wie geen schaatsen heeft, kan deze ter plaatse huren. Drink na afloop een lekkere kop warme chocomelk of glühwein onder de grote kerstboom.

#4 – Dortmund

Ben je nieuwsgierig naar de grootste kerstmarkt van Duitsland? Bezoek dan de kerstmarkt in Dortmund. Met meer dan 300 kraampjes en de grootste kerstboom ter wereld laat Dortmund het hart van menig kerstliefhebber sneller kloppen. En wat is een wandeling over de kerstmarkt zonder een typisch Dortmunder glühwein en een stevige bratwurst? Op de Dortmunder Weihnachtsmarkt vind je alles voor een heerlijk dagje kerstplezier in de gezelligste tijd van het jaar. Wat ook bijzonder is aan de kerstmarkt van Dortmund, zijn de popsterren die er optreden. Ieder jaar is er een uitgebreid showprogramma met Duitse bekende artiesten. Dus hop naar Dortmund en zing lekker mee met de Duitse (kerst)schlagers.

#5 – Antwerpen

Op zoek naar een schitterende stedentrip in adventstijd? Overweeg dan een bezoek aan de kerstmarkt van Antwerpen! Geniet van het prachtige erfgoed van de stad en proef tegelijkertijd de mooiste kerstsferen al wandelend over de historische pleinen van het centrum. Van eind november tot vlak voor kerst is Antwerpen zo mogelijk nog magischer dan in de rest van het jaar. Ook al is het nog zo koud, van deze sprookjesachtige Vlaamse kerstbeleving warm je gegarandeerd op!

#6 – Hamburg

Op zoek naar iets anders tijdens de donkere dagen? Bezoek dan de kerstmarkt van Hamburg, bestaande uit vele kerstmarkten verspreid over de stad. Van eind november tot vlak voor kerst blinken de diverse wijken van de noordelijke kustplaats uit in prachtig kerstvertoon. De grootste en bekendste kerstmarkt van Hamburg vind je op de Rathausmarkt; deze verrast met lekkere glühwein, niet te versmaden Lebkuchen, boerenkool en een vliegende kerstman. De schaatsfanaat laat zich graag naar de HafenCity lokken, terwijl de liefhebber van speels en pikant misschien graag de kerstman met zijn ‘hete engelen’ tegenkomt op de kerstmarkt Santa Pauli aan de Spielbudenplatz.

  • Naam
  • Email