TIPS | Op stilte-retraite in Nederland: ontdek de 7 fijnste stilteplekjes

Bij een stilte-retraite denken de meeste mensen aan een lange tijd doorbrengen in een klooster of een week lang in stilte zitten. Maar een retraite kan meer zijn dan alleen dat. Er zijn heel wat onderzoeken die aantonen dat jezelf omringen met natuur bijdraagt aan innerlijke rust. Voordat je een ticket naar het boeddhistenklooster in Vietnam boekt, denk eens aan een retraite weekend in onze eigen Nederlandse natuur. Dit zijn, naar onze mening, de meest bijzondere plekken in Nederland!

#1 – Dwalen door Dwingelderveld

In Drenthe, in de buurt van Hoogeveen, ligt Nationaal Park Dwingelderveld. Tegenwoordig is dit het grootste overgebleven heidegebied. En daar is kortgeleden nog een stuk landbouwgrond aan toegevoegd. Verspreid over het gebied grazen koeien en schapen, zodat de heide mooi open blijft (en geiten met een volle mond blaten niet, lekker stil dus! Je vindt overal plassen en bos. Bezoekerscentrum Dwingelderveld is een mooie uitvalsbasis voor je bezoek aan het park, je hebt er uitzicht op het landschap en er staat een voedertafel waar vogels af en aan vliegen. In de wintermaanden is het er heerlijk rustig en kun je er in alle stilte genieten van een kop koffie om je bevroren vingers op te warmen.

Overnachtingstip: Bed and Breakfast Drentse Krent

#2 – Alleen op de wereld op Terschelling

Europees Natuurreservaat De Boschplaat op Terschelling is een van de weinige plekken waar je de echt ruige natuur van Nederland nog kunt ervaren. In september kleurt het rood van de zeekraal. In de lente en voorjaar wemelt het er van de vogels en ‘s winters waan je je alleen op de wereld. Het natuurgebied is tevens erkend als Dark Sky Park: een unieke plek waar je de Melkweg extra goed kunt zien. In maart en oktober kun je hier zelfs het noorderlicht aanschouwen. Stilte gegarandeerd!

#3 – Woestijn zonder warmte

Woestijn in Nederland? Net tussen Den Bosch en Tilburg vind je een heuse mini-Sahara, maar dan enkele tientallen graden koeler. De Loonse en Drunense duinen bedragen 35 vierkante kilometer en bestaan grotendeels uit stuifzand. In dit unieke natuurgebied vind je niet alleen zandvlaktes en duinen (zonder zee), maar ook heide en bossen.

#4 – Trek je terug in het klooster

Een stilte-retraite in het klooster iets te hoog gegrepen? Zingeving kun je ook vinden bij voormalig Klooster Nieuwkerk Goirle, gelegen op een unieke plek aan de Nederlands-Belgische grens. Hier mag je gewoon kletsen en bourgondisch genieten maar zoek je ook gemakkelijk de prachtige natuur op. Rondom het klooster kun je echt even helemaal tot rust komen. Het bevindt zich op een indrukwekkend historische landgoed met veel fijne stilteplekjes en in de omgeving zijn prachtige natuurgebieden te vinden zoals de Regte Heide en de Oisterwijkse Bossen en Vennen.

goirle-stilte-retraite-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

#5 – Stiltewandeling langs de IJssel

Geef jezelf een mini-break door mee te doen met een stiltewandeling. Zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten organiseert vaak stiltewandelingen. Een mooie tocht is die langs de IJssel, waarbij je samen met een zenleraar op zoek gaat naar de stilte van de natuur. Ook in Nationaal Park Weerribben-Wieden heb je prachtige, georganiseerde stiltewandelingen. Ervaring met mediteren is trouwens niet nodig!

#6 – Neem een bosbad op de Veluwe

Dompel jezelf onder in de natuur door middel van wat de Japanners Shinrin Yoku noemen – oftewel bosbaden. Het concept is begin jaren tachtig in Japan ontwikkeld en houdt in dat je je heel bewust en langzaam door het bos beweegt, terwijl je probeert alles in je op te nemen. Deze meditatieve manier van wandelen is de wereld aan het veroveren, simpelweg omdat het een goed middel is gebleken om stress te verlagen en je gezondheid te verbeteren. In feite is ieder bos geschikt voor deze ‘bostherapie’, maar je kunt natuurlijk er ook voor kiezen om een workshop te volgen.

Overnachtingstip: Hotel De Werelt, gelegen aan de oudste bossen van Nederland. Combineer een stilte-retraite in het bos met luxe wellness in het hotel. Je kunt hier tevens een workshop Shinrin Yoku volgen in Hoge Park Veluwe.

#7 – Laat alles even lopen in Twello

Tijdens een blotevoetentocht wandel je op blote voeten door de natuur, over verschillende soorten ondergronden, van zacht gras en fijn zand tot grote keien en houtstronken. Dus trek je schoenen uit en voel hoe de verschillende landschappen je een natuurlijke voetmassage geven! In Nederland zijn er veel verschillende blotevoetenpaden. Het blotevoetenpad in het Hof van Twello is onze favoriet! Deze is 2 kilometer lang en brengt je langs en door historische tuinen uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen, een ‘tropisch eiland’, een sprookjesbos, een wijngaard en een heuse savanne.

  • Naam
  • Email