Stedentrip Keulen: 10 x bezienswaardigheden

Stedentrip Keulen Vakantieblog Voordeeluitjes.nl

Keulen is een stad, waarin kunst en historie hand in hand gaan met hippe restaurants en designerwinkels. Daardoor heeft deze stad bij de oosterburen echt voor ieder wat wils. Vanuit Nederland ben je al binnen een paar uur met de trein in het hartje van Keulen en kun je de Dom bewonderen of langs de Rijn flaneren. In Keulen vind je ook prachtige kunstmusea en parken. De stad is bovendien de grootste studentenstad van Duitsland, wat je onder andere merkt aan de vele (betaalbare) eettentjes, cafés en uitgaansmogelijkheden.

#1 – De Dom

De kolossale Dom van Keulen werkt als een magneet op elke toerist en is het hoogtepunt in de Altstadt van Keulen. Je kunt er gewoonweg niet omheen. Niet alleen de twee hoge torens zie je al van verre, deze grootste kerk van Duitsland is met de totale oppervlakte zelfs groter dan een officieel voetbalveld. En dat is lang en breed. Het uitzicht vanaf de torens, die je via een trap met ruim 500 treden kunt beklimmen, is onbeschrijfelijk. Niet voor niets prijkt dit erfgoed op de lijst van UNESCO.

#2 – Altstadt

De middeleeuwse Altstadt van Keulen was ooit de grootste van heel Duitsland. Na de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog is echter alleen het deel gerestaureerd, dat tussen de Alter Markt, de Heumarkt en rivier de Rijn ligt. Dankzij tientallen cafés en restaurants, de ontspannen sfeer en de promenade langs de Rijn is deze oude binnenstad een leuke toeristische bestemming.

#3 – EL-DE-Haus

Ben je geïnteresseerd in de sombere maar toch fascinerende geschiedenis van het nationaalsocialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog in Keulen? Dan is het NS-Documentatiecentrum een aanrader. Dit onderzoekscentrum en museum is gevestigd in het EL-DE-Haus, het voormalige hoofdkwartier van de Keulse Gestapo. Naast beruchte martelkerkers vind je hier informatie over het alledaagse leven in Keulen gedurende de nazitijd.

#4 – Kölsch drinken

Of je je nu op een zomers terras langs de Rijn bevindt, of in een warme kroeg tijdens Carnaval, in Keulen kun je niet om Kölsch heen. Dit is de benaming van het bier zoals het al eeuwenlang in de stad gedronken wordt. De Altstadt van Keulen herbergt een aantal Brauhäusern. Traditioneel wordt hier het bier geserveerd door een kelner in een blauw schort, de Köbes. Wanneer je glas leeg is, vervangt de Köbes dit zonder dat je erom hoeft te vragen. Heb je genoeg gehad? Leg dan je bierviltje op het glas.

#5 – Belgische Viertel & Kwartier Läting

Fashionista’s en echte modefreaks komen allang niet meer in de drukke winkelstraten van het centrum van de stad, maar hebben hun mekka gevonden in het Belgische Viertel. In snel tempo vestigden zich hier boetiekjes, concept- en flagshipstores, die mode aanbieden van bekende en minder bekende labels, waarvan enkele uit Keulen zelf. Hier tref je ook de hipste cafés aan, die heerlijke en zelfgemaakte ‘Kaffee & Kuchen’ aanbieden, alsmede eigentijdse restaurants met de laatste foodstyles. In de studentenwijk Kwartier Läting kom je de beste Libanese eettentjes tegen. Ga ook even kijken op de Rathenauplatz, waar je ’s avonds onder de lichtjes geniet van een drankje.

#6 – Parfumhuis 4711

Eau de Cologne is Frans voor Keuls water en het is ook de naam van het parfum, dat al eeuwenlang in de stad gemaakt wordt. Een van de oudste en bekendste merken is 4711. Het merk bestaat al sinds 1799 en is vernoemd naar het toenmalige huisnummer van de fabrikant. Nu kun je hier het Parfumhuis 4711 bezoeken, een elegant museum waar aan de hand van historische flacons de geschiedenis van het merk uiteengezet wordt. Voor de enthousiastelingen is het mogelijk een seminar te volgen. Dit klinkt deftig, maar het komt erop neer, dat je samen met andere deelnemers je eigen eau de cologne samenstelt. Mocht je daar geen zin in hebben, dan bezoek je gewoon de winkel waarin je talloze exclusieve parfumsoorten kunt kopen. Leuk dus om als cadeau uit Keulen mee terug te nemen!

#7 – Street art spotten in Ehrenfeld

Bewonder de straatkunst in ‘multiculti’ stadsdeel. Ehrenfeld. De voormalige arbeiders- en fabriekswijk Ehrenfeld ondergaat al jaren een metamorfose. Buurtcafés, traditionele bakkers en fabrieksgebouwen hebben plaatsgemaakt voor hippe koffie- en cocktailbars, streetfoodzaken en ateliers. De wijk heeft een sterk aanzuigende werking op mensen uit de alternatieve hoek. Dat zie je bijvoorbeeld aan de street art in de Venloer Straße en de diverse shops die skate- en streetwear verkopen. De wijk heeft recentelijk ook een reputatie verworven op het gebied van design en meubelontwerp van jonge vormgevers.

#8 – Liefdesslotjes

De Hohenzollernbrücke ligt pal achter de Dom en is een van de drukste spoorbruggen van Duitsland. Sinds eind 2018 is de brug tevens een geliefd foto-object, toen aan de relingen en hekken van de brug door verliefde stelletjes slotjes opgehangen werden. Inmiddels zorgen de ruim 100.000 slotjes voor een flink extra gewicht aan de brug. Maar omdat deze inmiddels een toeristische trekpleister is geworden, laten de Duitsers het toe. Als je het leuk vindt om zelf een slotje op te hangen, moet je wel even zoeken naar een vrij plekje…

#9 – De Triangeltoren

Voor een van de betere uitzichten over de stad bezoek je de KölnTriangle. Aan de overkant van de Rijnoever staat het moderne glazen gebouw van ruim 103 meter hoog, dat dagelijks te bezoeken is. Met de lift zoef je naar het dak met panoramazicht. Beschermd door een stevige glazen wand, kun je hier in de frisse buitenlucht genieten van een fenomenaal uitzicht op de skyline van Keulen.

#10 – Het groene Noorden van Keulen

De Zoo, de Flora en de Botanische Garten lenen zich prima voor een onderbreking van het stadsgewoel. Op oude stadsmuren gaat een droomtuin schuil. Vanaf de Dom kun je comfortabel met de Wolters Zoo-Express naar het noorden van Keulen, een mooie trip langs de Rijnoever. Tip: wil je sowieso de dierentuin van Keulen bezoeken? Kies dan voor het 2-daags Kölner Zoo arrangement van Hotel PhiLeRo.

  • Naam
  • Email