Stedentrip Bolsward; beleef de Friese traditie in een van de elf Friese steden!

De vijftiende Elfstedentocht werd verreden op zaterdag 4 januari 1997. Het zou natuurlijk mooi zijn, als de tocht der tochten 20 jaar later doorgang kon vinden. Maar daarvoor moet de ijslaag op de Friese wateren natuurlijk dik genoeg zijn. En daar lijkt het vooralsnog niet op. Hoewel Koning Winter vreselijk zijn best doet, is het laagje ijs op veel plekken nauwelijks dikker dan vijf tot zeven centimeter. Dat Bolsward, een van de elf Friese steden op de route, sowieso een leuke trekpleister is – ijs of geen ijs – laten we in dit blog zien. Doe inspiratie op voor een heerlijke stedentrip Bolsward!

Bolsward, op z’n Fries Boalsert, is een historische stad met mooie oude gevels, diverse grachten door de binnenstad en enkele interessante musea. Lees hieronder over de beroemde kruidenjenever uit Bolsward, het Us Heit-bier en meer Friese heerlijkheden. Ben je nieuwsgierig naar het complete aanbod van Voordeeluitjes.nl als het gaat om leuke hotels in de noordelijke provincie? Neem dan een kijkje bij Hotels in Friesland.

Distilleerderij Sonnema sinds 1860

Wil je weten hoe de echte Friese Berenburg ontstaan is? Dan ben je tijdens je stedentrip Bolsward op de Stoombootkade aan het juiste adres. Bij Distilleerderij Sonnema hoor en zie je het verhaal van herbergier Fedde Sonnema, die omstreeks 1860 geschiedenis begon te schrijven.De Friese schippers, die van hun handelsmissies uit de Bollenstreek terug kwamen, brachten de ‘beerenburg’ van Amsterdam naar Friesland. Zo kwamen de kruidenmengsels van Hendrik Beerenburg bij Fedde Sonnema terecht, eerst in Dokkum, later in Bolsward waar het bedrijf kon groeien. Fedde stelde een kruidenmelange uit eigen omgeving samen en liet dit goedje vervolgens trekken op zuivere jenever. En zo was, volgens een geheel eigen recept, Sonnema Berenburg met één ‘e ‘ geboren. Fedde’s mengsel onderscheidde zich immers duidelijk van dat van de Amsterdammer. Als je Bolsward gaat bezoeken, moet je echt even een authentieke Sonnema proeven. Het jenevertje zal je extra goed smaken na een anderhalf uur durende rondleiding door de distilleerderij. Is jouw groepje kleiner dan 15 personen, dan kun je vaak aansluiten bij grotere groepen. Bekijk op de website van Sonnema de mogelijkheden.

De Friese Bierbrouwerij/proeflokaal Us Heit

Als je de verhalen over lekkere drankjes ‘nog niet zat bent’, of gewoon gekker bent op bier, loop dan eens de Friese Bierbrouwerij binnen en laat je het ‘bjusterbaarlik bier út Fryslan’ goed smaken.  Voor het brouwen van de diverse Us Heit-speciaalbieren wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke ingrediënten. En dat proef je! Ook worden hier authentieke likeurtjes en een typische Friese whisky gestookt. Benieuwd naar het brouw- en stookproces van de bieren en de andere drankjes? Reserveer dan voor een rondleiding door de brouwerij/stokerij. Voor de mogelijkheden kijk je op de site van Us Heit. In het bijbehorende proeflokaal kun je jezelf optimaal verwennen met typische streekgerechten. Bolsward scoort sowieso hoog op de culinaire ladder. Overal in de stad kun je de typisch Friese producten vinden, zoals de Dockumer koffie – hete koffie met een scheut Berenburg, afgedekt met geslagen room -, de Friese droge worst, de koekjes met de naam Fryske dúmkes, de drabbelkoeken en het echte Friese suikerbrood. Wilde je in 2017 een poging doen om kilo’s te verliezen, zeg dit voornemen in Bolsward dan maar vaarwel.

Halve Elfstedentocht vanuit Bolsward

Bolsward ligt centraal in het mooiste deel van Friesland. Nu je hoogstwaarschijnlijk niet gaat schaatsen tijdens je stedentrip Bolsward, wil je wellicht op je fiets de bos- en waterrijke omgeving verkennen. Je kunt natuurlijk wachten op de Fietselfstedentocht, die jaarlijks op pinkstermaandag verreden wordt. Maar pas op; deze telt maar liefst 235 kilometer! Een beetje teveel van het goede, misschien? Een leuk alternatief hiervoor is de ‘Helftstedentocht’ of ook wel ‘Zes-steden-tocht’ genoemd. Het startpunt van de tocht, die 89 kilometer lang is, is in Bolsward; dat treft! Op je stalen ros langs de meren, over vaarten en historische dijken suizen, terwijl je Workum, Hindeloopen, Stavoren, IJlst en Sneek doorkruist. De Helfstedentocht laat je echt niet half genieten; integendeel! Dit traject toont je de mooiste plekjes van Zuidwest-Friesland, zoals onder andere het mooiste fietspad van heel Nederland. Neem je tweewieler dus mee als je naar Bolsward komt en informeer naar de Helftstedentocht bij VVV Zuidwest-Friesland of download de route via route.nl.

  • Naam
  • Email