Alleen op vakantie? Met deze tips ga je onbezorgd op pad!

Single reizen

Heb je net je relatie verbroken, ben je al langere tijd single of heb je een keuze gemaakt voor een vrijgezellenbestaan? Steeds meer singles gaan alleen op vakantie en steeds meer hotels haken in op die trend, door bijvoorbeeld een beperkte eenpersoonstoeslag te rekenen voor een tweepersoonskamer. We hebben enkele redenen (+ tips!) verzameld voor als je in je eentje op vakantie gaat, én als bonus selecteerden we een paar aantrekkelijke arrangementen zonder eenpersoonstoeslag speciaal voor singles!

#1 Lekker je eigen plan trekken

Of je nu na je studie een jaar gaat reizen, hebt besloten om het roer radicaal om te gooien of na je pensioen alle tijd van de wereld hebt, iedere single heeft zo zijn eigen redenen om alleen op vakantie te gaan. En dat heeft veel voordelen. Het grote voordeel van alleen op vakantie gaan, is dat je helemaal kunt doen wat je zelf wilt. Je hoeft je van niets en niemand iets aan te trekken! Je eerste keer alleen op vakantie kan het wat onwennig voelen. Waar wil je heen? Backpacken in India of toch liever in eigen land? Als je bijvoorbeeld graag wandelt met je hond, ga dan eens samen met je viervoeter op ontdekkingsreis naar de duinen, of kijk eens over de grens naar gebieden waar je kunt wandelen. In de meeste hotels zijn honden tegen een klein bedrag welkom.

Adobe Stock - Singles - Koffer - Voordeeluitjes - Vakantie

#2 Leer jezelf beter kennen

Ondanks dat je weinig alleen bent, ben je wel op jezelf aangewezen. Je leert je grenzen beter kennen en zult ze soms zelfs verleggen. Je hebt alle tijd om naar jezelf te kijken en even afstand te nemen van je leven thuis. Hierdoor kijk je misschien wel heel anders naar bepaalde situaties. Je hoeft hiervoor niet naar India of Bali, zoals in Eat Pray Love. Elk land is goed, zolang je maar niet de hele dag met je telefoon bezig bent.

#3 Leer anderen beter kennen

Vaak heb je sneller contact met de lokale bevolking, die je bijvoorbeeld kan wijzen op mooie plekjes in de omgeving die nog niet door het massatoerisme zijn ontdekt. Een veelgehoord nadeel is dat je als single op vakantie ook alleen moet eten. Hoe maak je deze eetmomenten zo leuk mogelijk? Aan de bar in een restaurant hebben singles sneller aanspraak, of zoek een restaurant uit waar je letterlijk aan een lange tafel kunt aanschuiven. En terwijl je eet, kun je ook aan de hand van toeristische informatie in reisgidsen en brochures, of op je smartphone of tablet, je plannen voor de volgende dag maken. Ten slotte kun je natuurlijk altijd doen alsof je thuis bent en je avondmaaltijd via roomservice bestellen, zodat je met je bord op schoot voor de televisie kunt eten.

#4 Een luilakvakantie of een doe-vakantie?

Heb je een zware tijd achter de rug en ben je eraan toe om jezelf eens uitgebreid te laten verwennen? Ga dan een lang weekend weg en geniet van een massage, een schoonheidsbehandeling of van een uurtje in de sauna. Bij steeds meer hotels is wellness een vast onderdeel van het faciliteitenaanbod. Ben je van plan om leuke activiteiten te ondernemen, zoals een weekendcursus volgen? Na een intensieve cursusdag kun je in je hotel bij de open haard onder het genot van een drankje uitpuffen. Wil je een festival in een andere stad bezoeken? Kies dan een hotel dat dicht bij het festivalterrein ligt.

Singles - Zwembad - Voordeeluitjes - Vakantieblog

#5 Deel je reiservaring!

Het delen van je reiservaringen is wel een van de allerleukste dingen van een vakantie. Foto’s van mooie plekjes en grappige of juist ontroerende verhalen over de mensen die je ontmoet. Hou je thuisfront op de hoogte van je belevenissen, door bijvoorbeeld een vakantieblog bij te houden. Zo zien je vrienden en familie direct waar je bent en wat je allemaal meemaakt.

Waarom een eenpersoonstoeslag?

Het kan voorkomen dat er bij een hotelaanbieding een eenpersoonstoeslag wordt berekend. Een hotel rekent deze toeslag vaak wanneer een standaard- of tweepersoonskamer door maar één persoon wordt gebruikt. De kosten voor verwarming, verlichting en schoonmaak zijn dan namelijk wel dezelfde als wanneer twee personen gebruikmaken van een kamer. Deze toeslag kan behoorlijk oplopen. Steeds meer hotels rekenen hiervoor een lager bedrag of ze schaffen de eenpersoonstoeslag zelfs helemaal af.

 • Naam
 • Email

8 REACTIES

 1. Wanda van der Eijk schreef:

  GEWELDIG OM DIE EENPERSOONSTOESLAG AF TE SCHAFFEN. KAN IK EINDELIJK OP VAKANTIE.

 2. Maria schreef:

  Een redelijke verhoging stoort mij niet als ik alleen een hotel boek, maar een 100% verhoging gaat mij te ver en ik denk velen met mij.

 3. Wilma schreef:

  Geweldig ! Eindelijk wordt men wakker ! Er zijn zoveel alleenstaande ouderen en jongeren,
  die graag alleen, zelfstandig en rustig op vakantie willen.
  Eindelijk een einde aan deze discriminatie !

 4. Chas schreef:

  Ja. Eindelijk. Het weerhield mij ook vaak om iets te boeken.

 5. els Hols schreef:

  Het is voor mij gewoon ook te duur maar met toeslag kom je helemaal niet weg.

 6. Annie schreef:

  Een kleine vergoeding voor verlichting/verwarming is niet erg. Heeft men hotel ontbijt of halfpension geboekt dan komt daar vaak nog eens 100% bovenop. Ik neem toch maar 1 keer ontbijt/diner. Is het een aanbieding, dan gaat men eerst terug naar de normale prijs en doet er dan nog eens een schepje bovenop. Dat is toch te gek.

 7. C.Wiegerinck schreef:

  Echt, het zal een keer tijd worden dat er meer gedaan wordt voor alleenstaanden. IK weet zeker dat als men geen toeslag berekent, er veel en veel meer boekingen zullen worden gedaan!!!! Ik zou het het pluspunt vinden als er echt aanbiedingen voor alleenstaanden zonder ‘verborgen’ toeslag….. nu blijf ik maar zoeken en kom steeds hoger uit omdat dan ineens de toeslag er bij gerekend wordt