Roadtrip in Nederland: 6x de mooiste autoroutes

Geschreven op 11 september, 2019

header-roadtrip-nederland-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

Roadtrips, wij houden ervan! Het gevoel van vrijheid, geen gezette tijden, gaan en staan waar je wilt en ondertussen langs de meest onverwachtse plekken komen waar het OV je niet kan brengen. Vergeet Route 66 en Ruta 40; ons eigen kikkerlandje heeft ook geweldige routes voor je in petto. Deze duren geen weken, maar laten je wel de indrukwekkendste bouwwerken, mooiste natuurgebieden, een hoop musea en pittoreske dorpjes zien. Dus kies er een uit en hit the road!

Gronings Goed Route, Groningen (145 km)

Groen, stil en indrukwekkend, dat is wat de Gronings Goed Route is. De ouderwetse bewegwijzerde autoroute brengt je langs 11 attracties en musea in Noordwest-Groningen en Oost-Lauwersland, waaronder de zeehondencrèche in Pieterburen en Nationaal Park Lauwersmeer. Schilderachtige gehuchten zoals Warffum, Eenrum en Garnwerd passeren de revue.

roadtrip-groningen-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

De Mergellandroute, Limburg (110 kilometer)

Van beneden zeeniveau stijgen we naar grote hoogte. Op de Mergellandroute in Limburg waan je je beetje in Frankrijk: de taal is moeilijk te verstaan en het uitzicht is er prachtig. Glooiende heuvels, kastelen, vele dorpjes met vakwerkhuizen, beekjes en terrasjes. De route start officieel bij het station van Maastricht, maar kan ook bij Sint Geertruid of Wittem. Valkenburg is de eerste stop. De kasteelruïne en de gemeentegrotten vormen leuke excursies. Rijd verder naar Gulpen voor een bezoek aan de Gulpener brouwerij. De Amerikaanse begraafplaats bij Margraten vormt een indrukwekkend monument ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Rijd verder langs Cadier en Keer om ten slotte terug te keren naar bourgondisch Maastricht.

Limburg-roadtrip-mergellandroute-vakantieblog-voordeeluitjes.nlLimburg-roadtrip-mergellandroute-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

De Deltaroute, Zeeland (310 km)

Ben je in voor een wat langere route, dan stellen wij de Deltaroute voor. De ANWB en Rijkswaterstaat hebben de handen ineengeslagen en deze leuke route voor je uitgestippeld. Het brengt je van Rotterdam via de Deltawerken tot aan Middelburg en Vlissingen. Je kunt ook kiezen voor de toeristische route die je langs nog meer hoogtepunten (hoewel vaak onder zeeniveau) brengt. Neem fiets of wandelschoenen mee, want langs de route zijn veel mooie fiets- en wandelmogelijkheden te vinden. Sluit af met een drankje aan de oevers van de Westerschelde (maar maak geen ruzie over wie de BOB is…).

zeeland-deltawerken-roadtrip-nederland-vakantieblog-voordeeluitjes.nl

De Holland-Amerika route, Limburg & Gelderland (150 km)

Een Cadillac of camper denk je er maar even bij, maar deze route lijkt toch wel een klein beetje op de befaamde Route 66. Het begint in America (Limburg) en eindigt in Californië (Gelderland). Onderweg kom je langs vele kastelen, rivierduinen en pittoreske dorpjes. Kasteel de ruïne van Batenburg is zeker de moeite waard om even voor te stoppen, het is een van Nederlands onbekendste plekken.

De Middenveldroute, Drenthe (75 km)

In Drenthe geldt: hoe minder mensen er wonen, hoe mooier het er is. Daar zijn wij het wel mee eens! Dromerige dorpjes, uitgestrekte bossen en heidevelden, vele schaapskuddes en futuristische radiotelescopen. Je vindt het er allemaal. Echte droomplekken die je tegenkomt zijn nationaal park Dwingelerveld en het museumdorp Orvelte.

 

Kastelen-, stinzen- en statenroute, Friesland

De Elfstedentocht schiet als eerste te binnen bij een rondreis door Friesland maar het is natuurlijk wel erg ambitieus om zoveel steden te willen bezoeken. Een leuk alternatief is de kastelenroute. Want wist je dat Friesland over wel vijftig kastelen en landhuizen beschikt? Tijdens deze roadtrip kom je onder andere langs Uniastate en Heringastate in Bears, de Dekemastate in Jelsum en het Poptaslot in Marssum. Allemaal cultuurhistorisch erfgoed en dus bucketlist-materiaal tijdens deze rondreis door Nederland!

  • Naam
  • Email