Rail away; de mooiste treinreizen van ons land

Rail away; de mooiste treinreizen van ons land

Wie denkt aan treinreizen denkt al gauw aan de avontuurlijke Transsiberië Expres, de Oriëntexpres of misschien de spectaculaire Glacier Express door de Zwitserse Alpen. Maar ook Nederland heeft een uitgebreid spoornetwerk dat tot de absolute wereldtop behoort! Het reizen met de trein is comfortabel en bovendien goed voor het milieu. Daarnaast hoef je niet op te letten – behalve op het mooie uitzicht – en je geen zorgen te maken over een parkeerplek voor je auto. Stap in de trein en boemel langs de mooiste plekjes van ons eigen kikkerlandje.

Miljoenenlijntje

Iets minder spectaculair dan de bovenstaande treinreizen, maar wel heel mooi, is de Miljoenenlijn in Limburg. De spoorlijn Schaesberg-Simpelveld werd vroeger gebruikt voor goederenvervoer en regulier personenvervoer. Tegenwoordig is een groot deel van de lijn in ongebruik of het maakt deel uit van een toeristische spoorlijn van de ZLSM. De spoorlijn wordt ook wel ‘Miljoenenlijntje’ genoemd omdat de bouw van het traject in/rond 1930 ruim 12 miljoen euro gekost heeft. Langs de Miljoenenlijn loopt een mooie wandelroute van 16 kilometer.

Boemelen langs zes van de elf Friese steden

Met het boemellijntje van Leeuwarden via Sneek naar Stavoren reis je op aangename wijze door de Zuidwesthoek van Friesland. Onderweg doe je maar liefst 6 van de 11 Friese Elfsteden aan. Op het eindpunt Stavoren kun je op sommige dagen in de zomer de boot naar Enkhuizen nemen. Geen zin in varen? Kijk dan even bij het ‘Vrouwtje van Stavoren’ en loop verder naar de dijk. ‘s Zomers kun je hier zwemmen. In de winter, wanneer het ijs tegen de dijk kruit, zie je hier soms zelfs ijsbergen.

Zeilen-Trein-Voordeeluitjes-VakantieblogRail away; de mooiste treinreizen van ons landLandschap-Trein-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Almere Oostvaarders – Lelystad Centrum

De spoorlijn door Flevoland is relatief nieuw. Het tracé tussen Almere en Lelystad brengt je langs de Oostvaardersplassen en vanuit de trein heb je een mooi uitzicht over het gebied – met goede kans om wilde dieren te zien zoals herten en Konikpaarden! En misschien is het uitzicht vanuit de trein nog wel beter dan voor wandelaars en fietsers, want die komen het gebied bijna niet in. In het beste geval kunnen zij de dieren slechts vanachter een schutting zien.

De strandtrein

Van Haarlem naar Zandvoort aan Zee is een unieke treinrit te maken; je reist namelijk door de duinen en eindigt op het strand. Tijdens de rit pak je een stukje geschiedenis mee. Onderweg zie je de restanten van de Tweede Wereldoorlog: vroegere nederzettingen, historische buitenplaatsen en bunkers. Vroeger reed de trein uit Zandvoort door tot aan Maastricht. Aan het zand in de trein kon je dan in Maastricht zien of het goed strandweer was. Tegenwoordig rijdt de strandtrein alleen maar tussen Haarlem, Overveen en Zandvoort.

Kust-Trein-Voordeeluitjes-VakantieblogKonikpaarden-Trein-Voordeeluitjes-VakantieblogDorpje-Trein-Voordeeluitjes-Vakantieblog

Heerlen – Valkenburg – Maastricht

Tijdens een treinreis door Zuid-Limburg kom je als vanzelf in vakantiestemming. Tijdens de half uur durende rit over de Heuvellandlijn stop je bij tal van nostalgische stationnetjes en zie je het glooiende landschap aan je voorbijtrekken. Het gebied is ideaal voor een lekkere wandeling; vanuit station Schin op Geul wandel je bijvoorbeeld zo het heuvellandschap in. Ook in de winter, als er sneeuw ligt, is het een bijzonder mooie reis en voelt het als… vakantie!

De trein is natuurlijk ook een ideaal vervoermiddel voor het maken van een stedentrip!

  • Naam
  • Email