De 10 leukste, minder bekende pretparken in Nederland op een rijtje

Hellendoorn, Slagharen, Walibi, Duinrell en Julianatoren kent iedereen, maar waar kun je nog in alle gemoedelijkheid losgaan in leuke attractieparken, zonder de kleintjes uit het oog te verliezen? Deze 10 parken hebben wat meer te bieden dan de vele indoor speelparadijzen, maar zijn toch net iets kleinschaliger en overzichtelijker dan de grote spelers op attractiegebied! Dus, als je voor pret bent, doe je hier als ‘jong gezin’ je inspiratie op! Ga jij voor de bekendere pretparken in Nederland, kijk dan even bij de pretparken met overnachting.

 1. Attractiepark Toverland

Toverland in Sevenum is een deels overdekt attractiepark in het sowieso al betoverende landschap van Noord-Limburg. Het is een van de jongste attractieparken van Nederland. Toverland begon in 2001 als overdekte speeltuin, en moet je nu eens zien! In krap 20 jaar tijd is het park uitgegroeid tot een middelgroot en avontuurlijk attractiepark met schommelschip, indrukwekkende achtbaan, wildwaterbaan en nog veel meer. Het hele gezin kan hier genieten van zowel actie en spanning als betovering en fantasie.

 1. Familiepark Drievliet in Den Haag

In dit Zuid-Hollandse familiepark zul je je geen moment vervelen met de spannende attracties die het te bieden heeft. Wat willen de kids: gillend in achtbaan de Kopermijn of gelanceerd worden met de Formule-X ? Maar ook attracties die minder hard, hoog of snel gaan, zijn op het terrein ruimschoots vertegenwoordigd. Drievliet in Den Haag is namelijk voor de hele familie leuk, van jong tot oud. Het park is onderverdeeld in vier themagebieden: familie, kinderen, thrill en shows.

Pretparken-Nederland-draaimolen-Voordeeluitjes-Vakantieblog

 1. Drouwenerzand Attractiepark

Drouwenerzand in het Drentse Drouwen profileert zichzelf als het voordeligste pretpark. Wil je met je kids in de leeftijd van 3 tot 14 jaar een leuke dag uit? Dan is dit een ideaal park! Voor één vaste prijs is het volop genieten van eten en drinken en allerlei verschillende attracties zoals de twister, een lachspiegeldoolhof, trampolines, de calypso, botsauto’s, een waterplein, de spinning coaster, een apenkooi, een schommelschip, een spookhuis en de parajump.

 1. Sprookjeswonderland in Enkhuizen

Sprookjeswonderland in het Noord-Hollandse Enkhuizen lijkt een beetje op de Efteling in haar begindagen: een fijn, niet al te groot park met sprookjesbos en feeërieke attracties. Ga op hekspeditie, bestuur een dobberbootje of stap in de nostalgische draaimolen! Ook op dit pretpark zijn leuke voorstellingen en shows bij te wonen. ‘Simpele’ maar niet weg te denken attracties zijn natuurlijk de speeltuin, een siertuin en een kinderboerderij. Altijd leuk voor de allerkleinste gasten!

 1. Attractiepark Duinen Zathe

Duinen Zathe in het Friese Appelscha is eveneens een van die goedkope pretparken, die een all-in-formule hanteert. Gezinnen met jonge kids hebben voor één entreeprijs toegang tot alle attracties inclusief eten en drinken. Jammer dat Verkeerspark Assen niet meer bestaat? Niet alles is verloren gegaan, want de trapauto’s van dit verkeerspark hebben bij Duinen Zathe een mooi tweede leven gekregen! Verder valt hier te genieten van de achtbaan, een apenkooi, luchtkussens, de flying heli en vele klim- en klautertoestellen.

 1. Attractiepark de Waarbeek

Ook in Overijssel is het draaien, zweven en klimmen geblazen. De Waarbeek – in de bossen tussen Hengelo en Enschede – is een kleinschalig familiepark voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar. In tijden van prangende milieuvraagstukken, is De Waarbeek koploper in verantwoord energieverbruik; de attracties hier draaien volledig op groene stroom! In Hengelo tref je onder andere een van de oudste stalen achtbanen ter wereld aan. Nostalgische attracties als de hully gully, de rupsbaan, de swingmill en de zweefmolen kunnen hier nog altijd op groot enthousiasme rekenen.

 1. Attractiepark Mini Mundi

Het Zeeuwse Mini Mundi in Middelburg is vooral leuk voor de allerkleinsten. Alles gaat er op tempo nul, dus voor niemand hoeven de attracties eng te zijn. Het park is niet immens groot, maar toch tref je er een verscheidenheid aan vermaak aan, zowel binnen als buiten. Het jongste grut wordt helemaal blij van de draaimolen, een beginners-achtbaan, een schommelschip dat nooit te hoog gaat en een treintje. Dit is een van de meest peuter- en kleutervriendelijke pretparken van Nederland!

 1. Pretpark Het Land van Jan Klaassen

Het Land van Jan Klaassen in het Gelderse Braamt is een uniek pretpark met het grootste poppentheater van Nederland. Maar dat niet alleen. Ook in de kaboutertrein, de water-, buiten- en binnenspeeltuin kan jouw kind z’n lol op, want dit is volgens velen hét pretpark voor gezinnen met jonge kinderen! De levendige poppenkastvoorstellingen zijn iedere dag bij te wonen.

 1. Amusementspark Tivoli

In Berg en Dal, nabij Nijmegen, tref je een overzichtelijk en gemoedelijk amusementspark aan. Kinderen in de leeftijd tussen de 2 en 12 jaar kunnen hier zich de hele dag vermaken met achtbanen, draaimolens, botsauto’s, een reuzenrad, een binnenspeeltuin, een bouwplaats, een kippenfarm en meer. Er is hier voor ieder wat wils!

 1. Speelpark Wipe Out Kids

Het eerste Wipe Out-speelpark voor kids staat in het Gelderse dorp Zoelen, aan het mooiste strand van de Betuwe: Beldert Beach. Het tv-programma Wipe Out werd over het algemeen door kids graag bekeken. In Zoelen kan uw kroost nu zélf proberen overeind te blijven op een parcours met wel 15 obstakels, zowel op het land als in het water. Dit is een uniek uitje voor gezinnen met kids tot 13 jaar. Ouders chillen ondertussen in de beachclub, want deze strandlocatie is niet alleen aantrekkelijk voor piepjonge mensen. Ontdek een van de meest originele attractieparken van Nederland, op slechts vijf kilometer van Tiel!

 • Naam
 • Email

5 REACTIES

 1. Buijsen schreef:

  En de Valkenier in Valkenburg?

 2. Samantha Waardenburg schreef:

  Ik mis oud valkeveen in Naarden

 3. vd zwaag schreef:

  waarom wordt de goedkoopste niet vermeld ? sybrandy,s speelpark Oudemirdum (friesland)

 4. Ellis Aalders schreef:

  Toverland in zuid Limburg! De topografie van de gene die dat schreef is niet best! Het is noord Limburg.