Paddenstoelen gespot tijdens jouw herfstwandeling? Leer meer over de paddenstoel!

Geschreven op 20 november, 2023
Door
  Geplaatst in Herfst, Natuur

De herfst is niet meer weg te denken uit ons land. Nederland ligt bezaaid met kleurrijke bladeren en… de paddenstoelen schieten uit de grond! Door het vochtige weer en de nog niet te koude temperatuur, is de herfst de ideale periode voor de paddenstoel. Trek er dit seizoen heerlijk opuit om een frisse neus te halen, je weerstand op peil te houden en paddenstoelen te spotten! Wil jij meer te weten komen over de paddenstoel, zoals welke soorten er zijn, welke soorten eetbaar zijn en waar de mooiste paddenstoelen te vinden zijn? Lees dan snel verder!

Paddenstoelen spotten

De herfst is het perfecte seizoen voor een heerlijke wandeling. Ga het bos in voor een ontspannen wandeltocht of struin door de duinen. Tijdens een herfstwandeling zullen de paddenstoelen je niet ontgaan. Paddenstoelen zijn een deel van een schimmel en worden ook wel ‘zwammen’ genoemd. Ze zijn er in vele soorten en maten. In Nederland komen naar schatting meer dan 5.000 paddenstoelen voor.

Al deze soorten paddenstoelen hebben vele functies in de natuur en zijn dus supernuttig! Zo zijn paddenstoelen van nature opruimers. Ze ruimen tot wel 90% van het natuurlijk afval op, zoals bladeren, dode, omgevallen bomen of naalden van de naaldboom. Tijdens dit afbraakproces produceert de paddenstoel water en mineralen, die de levende planten en bomen weer goed kunnen gebruiken. Bovendien zijn paddenstoelen voor veel dieren belangrijk voedsel, leven insecten met de paddenstoelen samen en worden er verschillende paddenstoelen gebruikt in de geneeskunde.

Wil je er tijdens jouw herfstwandeling zeker van zijn dat je paddenstoelen spot én wil je meer over deze zwammen leren, ga dan het bos of de duinen in met een ervaren gids! Er worden door verschillende natuurorganisaties wandelingen georganiseerd, volledig gericht op het spotten van en leren over paddenstoelen. Ontdek de wandelingen van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en IVN Natuureducatie. Ook voor kinderen zijn er speciale routes te volgen, bijvoorbeeld georganiseerd door OERRR. Een aantal mooie gebieden voor een herfstige paddenstoelensafari zijn Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en de Holterberg, de Schoorlse Duinen, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en Nationaal Park Drents-Friese Wold. Wil je op een extra bijzondere plaats paddenstoelen spotten, bezoek dan een van de Nederlandse Waddeneilanden, zoals Schiermonnikoog.

Paddenstoelen herkennen

Paddenstoelen spotten in de natuur is leuk, maar hoe leuk is het als je de paddenstoelen ook kunt herkennen? Leer de namen van paddenstoelen en de plek waar ze zich het liefst huisvesten. De meest bekende of de meest herkenbare paddenstoelen zijn:

  • Vliegenzwam: dit is de rode paddenstoel met witte stippen, die voorkomt in liedjes en verhalen. Deze, waarschijnlijk bij iedereen bekende, paddenstoel vind je vaak bij bomen. Vooral bij berkenbomen, eikenbomen, beukenbomen, lindes en naaldbomen maak je veel kans om de rode zwam te spotten.
  • Aardappelbovist: deze paddenstoel dankt zijn naam aan het feit dat de bovenkant op een gelige aardappel lijkt. deze paddenstoel spot je het beste bij de eiken- en berkenbomen.
  • Eekhoorntjesbrood: Deze paddenstoel heeft een witte stam met een bruine hoed en is eetbaar. Vooral bij dieren is deze zwam geliefd als voedsel.
  • Grote parasolzwam: dit is de reus onder de paddenstoelen! Deze crèmekleurige paddenstoel is te vinden in grasgebieden en valt erg op, omdat ze graag met vele bij elkaar staan.
  • Champignon: dit is waarschijnlijk de bekendste eetbare paddenstoel. Deze wit met bruine paddenstoel is te spotten op graslanden.

Paddenstoelen bewonderen

Heb je in de natuur paddenstoelen gespot, maar wil je ze ook op een andere manier bewonderen? Bezoek dan een museum! Zo heeft Openluchtmuseum De Locht, in het Noord-Limburgse Melderslo, een speciaal Paddenstoelenmuseum. Hier leer je meer over de ontwikkeling van de teelt en verwerking van paddenstoelen door de jaren heen. In het Paddenstoelenpaviljoen, gebouwd in de vorm van een halve champignon, vind je vooral informatie over de champignon. Dit omdat Noord-Limburg vroeger een belangrijk productiegebied was van deze eetbare zwam.

Paddenstoelen eten

Tussen de vele soorten paddenstoelen die in de natuur te vinden zijn, bevinden zich een aantal eetbare en een aantal giftige soorten. Je moet dus goed oppassen met zelf paddenstoelen plukken! Wist je dat het in de meeste gebieden in Nederland zelfs verboden is om zelf paddenstoelen wild te plukken? Om te weten welke paddenstoelen eetbaar zijn en welke absoluut niet, zijn er verschillende workshops te volgen. Zo zijn er diverse workshops waarbij je eerst de natuur in gaat om paddenstoelen te vinden, om er daarna een heerlijk gerecht mee te maken. Ook workshops waarbij alleen gekookt wordt zijn mogelijk.

Wil je liever zelf paddenstoelen kweken, volg dan een workshop paddenstoelen kweken in je tuin of zelfs gewoon in je huiskamer! Ga je liever voor een leerzame workshop over de medicinale werking van zwammen, ook dat is mogelijk. Reserveer snel een workshop en ontdek een leuk herfstuitje.

Boek een hotel- of vakantieparkovernachting in het groen of nabij een natuurgebied en geniet volop van de herfst en alle te bewonderen paddenstoelen!

  • Naam
  • Email