Op zoek naar een last minute vakantiebestemming? Denk eens aan het veelzijdige Sauerland!

Geschreven op 31 juli, 2023
Door
  Geplaatst in Duitsland

Heb jij al wel eens aan Duitsland gedacht als vakantiebestemming in de zomer? Je hoeft niet weg te gaan om er even helemaal uit te zijn. Uitgestrekt over de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen ligt het Sauerland, een middelgebergtegebied vol dichte bossen, uitgestrekte weiden, heldere meren en idyllische vakwerkdorpen. Ga voor een heerlijke wandel- of fietsvakantie in het groen, geniet van watersporten bij een van de stuwmeren, ontdek de wereld ondergronds, kom alles te weten over de cultuur in de vele kastelen en bezoek de idyllische dorpen vol vakwerkhuizen. Ga er last minute opuit naar Duitsland en verken het Sauerland!

Geniet van een wandeling, neem een duik of ga ondergronds

Het natuurrijke Sauerland biedt verschillende landschappen waarin je via genummerde knooppunten en rood-witte markeringen de mooiste wandelingen en fietstochten maakt. Het Sauerland staat bekend om het grote aanbod wandelpaden, van kortere paden tot uitdagende wandelingen en langeafstandswandelroutes. Geniet van de frisse lucht, de wind door je haren en het geluid van kabbelende rivieren. Bezoek bovendien zeker het Rothaargebergte, een van de hoogste gedeeltes van het Sauerland én een van de grootste natuurparken van Duitsland. Ontdek de prachtige vergezichten vanaf de hoge toppen, ontspan tijdens een wandeling over de heide en ontmoet de loslopende Wisenten. In dit gebergte vind je tevens een van de mooiste wandelpaden, het langeafstandswandelpad ‘Rothaarsteig’. Dit pad is opgedeeld in verschillende delen en is in totaal 154 kilometer lang.

Ga je liever voor een verkoelende duik, een vaartocht of het beoefenen van een watersport, dan kun je terecht bij een van de zes grote stuwmeren, ook wel de Sauerlandse meren genoemd. Dit zijn de Möhnesee, de Biggesee, de Edersee, de Hennesee, de Diemelsee en de Sorpesee. Deze meren zijn ontstaan door stuwdammen en worden omringd door mooie natuur en bergen, waardoor ze echt een buitenlands gevoel geven. Maak een leuke boottocht of rondvaart, fiets of wandel om het meer heen, beklim de stuwdammen voor een prachtig uitzicht of ontspan op een van de kleinere zandstranden.

Ook onder de grond is veel te zien in het Sauerland. Ontdek de geschiedenis tijdens een rondleiding in een van de grotten vol stalagmieten en stalactieten. Een van de bekendere druipsteengrotten en een echte aanrader zijn de Attahöhle, bij het stadje Attendorn. Deze grotten herbergen een van de grootste grottenstelsels van Duitsland. De grot is 7 kilometer lang en alleen te bezoeken met een gids.

Ontdek de typerend Duitse steden en dorpen

In het Sauerland vind je gezellige, historische en typisch Duitse steden en dorpen, vol idyllische vakwerkhuizen en mooie bezienswaardigheden. Een van de bekendste plaatsen in het Sauerland is Winterberg. Deze plaats is trots op zijn gezellige centrum, oude vakwerkhuizen en het wintersportmuseum. Een andere bekende plaats is Willingen. Smul na een wandeling in en rondom deze plaats van een hapje en drankje in een van de vele restaurants of cafés.

De grootste stad in het Sauerland is Iserlohn. Deze plaats wordt omringd door bossen en heeft een rijke historie, welke goed terug te zien is in het centrum. Zo kent de stad meerdere mooie kerken, een eeuwenoude stadsmuur en een stadsmuseum. Wil je meer leren over de vroegere ambachten in de stad, bezoek dan een van de musea hierover, zoals het smederijmuseum.

Naast grotere en bekendere plaatsen biedt het middelgebergte vele kleinere, pittoreske steden en dorpen. Zo is Marburg een aanrader. Deze middeleeuwse stad is nu een universiteitsstad met een gezellig centrum en een historische burcht. Bezoek daarnaast de geboorteplaats van Willem van Oranje; de plaats Dillenburg. Ben je in Dillenburg, bezoek dan ook de Willemstoren. Wil je de echte Sauerlandsfeer proeven, ga dan naar Schmallenberg. Deze plaats heeft een groot toeristencentrum en natuurcentrum. Ga er ook zeker een dagje winkelen en bezoek de abdij van Grafschaft. Bovendien kun je naar Hanzestad Medebach en de middeleeuwse stad Soest. Deze laatstgenoemde stad laat je teruggaan in de tijd als je door het historische centrum en langs de stadsmuur loopt.

Bezoek de vele burchten of leer bij in de musea

De geschiedenis van het Sauerland leren kennen? Bezoek dan de vele kloosters en kastelen in dit gebied en leer het verleden kennen. Bezoek bijvoorbeeld Burcht Altena, een bekende burcht uit de 12e eeuw. Deze burcht staat bovenop een berg en torent boven de plaats Altena uit. Leer over de geschiedenis in het museum of woon een van de voorstellingen bij. Ook Slot Berleburg en Slot Arolsen zijn een blik waard. Slot Berleburg werd in de 18e eeuw gebouwd in barokke stijl. Neem een kijkje binnen tijdens een rondleiding en bezoek de verschillende kamers en zalen, met indrukwekkende inrichting. Slot Arolsen stamt tevens uit de 18e eeuw en is gebouwd naar voorbeeld van Versailles. Ook dit slot is hedendaags ingericht als museum, waar je tijdens een rondleiding doorheen mag lopen.

Een andere manier om dit middelgebergte te leren kennen is het aandoen van het Sauerland-Museum, te vinden in Arnsberg. Dit cultuurhistorische museum leert je alles over Zuid-Westfalen, van steentijd tot heden, en is gesitueerd in het mooie Landsberger Hof. Door de audiotours maak je een Nederlandse rondleiding door dit museum.

Wil je er graag opuit, maar ga je liever niet voor een uitdagende bergwandeling? Wandel dan door een van de kasteeltuinen of aangelegde parken die volop te vinden zijn in het Sauerland. Voor de mooiste uitzichten zonder lange wandeling kies je voor een luchtballonvaart of klim je omhoog bij een van de uitzichtpunten. Het uitzicht over het Sauerland mag je namelijk niet missen!

Bekijk alle last minute hoteldeals in Duitsland en ga er heerlijk tussenuit! Ga je liever last minute op uitje in Nederland? Bekijk dan de last minutes in Nederland en geniet dichtbij.

  • Naam
  • Email