Op hoogte: 7x uitkijktorens in Nederland

header uitkijktoren - Kootwijkerzand - Voordeeluitjes - Vakantieblog

Een mooie wandeling of fietstocht is natuurlijk al de perfecte manier om een nieuwe omgeving op je gemakje te leren kennen. Maar hoe leuk is het om de boel ook eens van bovenaf te bekijken? Héél leuk, toch? Gelukkig zijn er in ons land heel veel mooie uitkijktorens te vinden, die jou je in de mooiste stukjes Nederland ‘on top of the world’ laten voelen! Zet bijvoorbeeld eens koers richting deze zeven prachttorens!

Uitkijktoren De Zandloper op het Kootwijkerzand

Zelden was een naam voor een uitkijktoren zo toepasselijk als die van De Zandloper. Deze 13,5 meter hoge kolos vind je namelijk in het Kootwijkerzand, een indrukwekkend en uniek stukje Veluwe. Je kijkt hier uit over de grootste zandverstuiving van West-Europa, met een oppervlakte van maar liefst 700 hectare. De aanblik van uitgestrekte zandduinen, heidevelden en groene vliegdennen is van boven nog nét dat beetje spectaculairder. Tipje: het monumentale zendgebouw Radio Kootwijk, dat in dit gebied te vinden is, is zeker een bezoekje waard.

De Drentse Brandtoren

Ben jij aan het genieten van een Drentse fietsvakantie of gewoon een dagje op pad in deze natuurrijke provincie? Dan is het misschien een leuk idee om eens een kijkje te nemen bij de Poolshoogte, een heuvel in de buurt van het mooie plaatsje Odoorn. Op de heuvel, zelf al 13 meter hoog, is de ruim 30 meter tellende Brandtoren gebouwd. Beklim deze uitkijktoren voor een fenomenaal uitzicht over de bossen van de Hondsrug. Daarna is een bezoekje aan het bekende Boomkroonpad een uitstekend idee. Hier wandel je van boomtop naar boomtop; een unieke ervaring!

Het heuvelland van boven: de Mesch in Mesch

Op weinig plekken kijk je zo mooi weg over het Zuid-Limburgse heuvellandschap als vanaf uitkijktoren Mesch in, jawel, Mesch. Op de Mescherhei, om precies te zijn, waar de toren negen meter boven het mooie glooiende landschap uitsteekt. Dit is een historisch belangrijke plek, waar in de prehistorie al rendierjagers over het land tuurden. Tegenwoordig hoeft u hier niet op zoek naar een prooi, maar is het gewoon genieten van het weidse uitzicht over het landschap; ontdek sjoen Zuud-Lèmbörg! Natuurlijk is ook het drielandenpunt in Vaals een toplocatie voor wie graag de hoogte opzoekt. Oskar ging al eens langs, en beklom de Wilhelminatoren. Ga je mee? Bekijk de video!

Indrukwekkende uitkijktorens in Nederland: Pompejus, Bergen op Zoom

Voor de volgende uitkijktoren blijven we in het zuiden des lands, en vertrekken we naar het uiterste westen van Noord-Brabant. Hier, in Bergen op Zoom aan de Binnenschelde, vind je misschien wel een van de meest in het oog springende uitkijktorens van Nederland, met de al even indrukwekkende naam Pompejus. Een schitterend staaltje architectuur, midden in een prachtig landschap. Deze toren brengt je via 129 treden op 25 meter hoogte, vanwaar je geniet van het uitzicht over de stad, de West-Brabantse Waterlinie en het historische Fort de Roovere, waarbij de toren te vinden is. Wandel hier ook zeker even over de Mozesbrug. Deze ‘loopgraafbrug’ ligt diep in het water, en toch blijven je voeten droog!

Uitkijktoren De Kaap in Doorn

Van de Domtoren in Utrecht tot de Amersfoortse kerktorens en de Pyramide van Austerlitz: in Doorn kijkt u vanaf uitkijktoren De Kaap mijlenver weg over de prachtige Utrechtse Heuvelrug en omgeving. De toren, zelf al ruim 25 meter hoog, is ook nog eens op een 40 meter hoge heuvel gebouwd. Nou, dan weet je het wel: dat wordt je laten betoveren door het uitzicht, hoog over de boomtoppen, vanuit deze uitkijktoren in de Kaapse Bossen.  

Uitkijktoren Bergschenhoek

Even genieten van stadse vergezichten vanaf een van die mooie uitkijktorens in Nederland? Dan moet je in het Bergse Bos bij Bergschenhoek zijn. Je kijkt vanaf Heuvel B namelijk op de indrukwekkende skyline van onze eigen metropool aan de Maas: Rotterdam! Ook Den Haag, Zoetermeer en Delft ontsnappen niet aan jouw blik, en recreatiegebied Rottemeren ligt aan je voeten. Op écht heldere dagen kun je vanaf hier zelfs de zon in de zee zien zakken. Het Hoge Bergse Bos is sowieso een mooi stukje natuur om eens doorheen te wandelen, zeker voor cultuurliefhebbers. Je komt hier namelijk in het landschap verschillende kunstwerken tegen.

Kempentoren – Tilburg

Nog zo’n mooie toren: de ronde Kempentoren bij Tilburg. Vijfendertig meter hoog, 192 treden: deze uitkijktoren in het Spoorpark beklimmen betekent wellicht wat spierpijn in de kuitjes de volgende dag (hoewel de tocht naar boven afgelegd wordt op een redelijk ‘luie trap’, dat scheelt!). Maar wat is het uitzicht het waard, zeg! Je kijkt niet alleen schitterend uit over de stad, maar ook, zoals de naam van deze toren al doet vermoeden, over de Kempen. Ga dit mooie natuurgebied vol historische verrassingen ook zeker te voet of op de fiets verkennen en ontdek onderweg verhalen over Napoleon, marskramers en smokkelaars. Misschien wandel je voor je het weet weer tegen een van die prachtige uitkijktorens in Nederland aan!

  • Naam
  • Email