Ontdek Nationaal Park De Biesbosch: 5x de leukste activiteiten

De Biesbosch - Voordeeluitjes - Vakantieblog

De verkleurende blaadjes, de bomen, planten en dieren die zich klaarmaken voor de winter en de frisse neus als bonus: dit is het perfecte seizoen om de natuur in te trekken! Wat dacht je van Nationaal Park De Biesbosch? Een uniek zoetwatertijdengebied op de grens van Zuid-Holland en Brabant, waar het niet alleen fantastisch wandelen en fietsen is, maar waar je ook in een bootje prima de schitterende natuur kunt ontdekken. Op zoek naar de leukste ‘Biesbosch-activiteiten’? Lees dan snel verder; wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet!

#1 Varen door de Biesbosch

In Nationaal Park De Biesbosch valt heel veel te ontdekken. Je betreedt dit unieke zoetwatertijdengebied via een van de drie hoofdpoorten, in Drimmelen, Werkendam of via het Biesboschcentrum Dordrecht, waar je direct een bult informatie vindt over wandelen, varen of fietsen door de Biesbosch. Op zoek naar de meest bijzondere manier om dit schitterende natuurgebied te ontdekken? Met stip op één staat varen door de Biesbosch. Het waterrijke nationaal park leent zich hier namelijk uitstekend voor. Varend over het kabbelende water ontdek je allerhande vogelsoorten, groene oevers, wilgenbossen en vooral heel veel rust. Kies bijvoorbeeld voor een rondvaart door de Biesbosch, aan boord van een elektrische fluisterboot. Onderweg hoor je van alles over de omgeving. Liever je eigen pad kiezen? Dan kun je ook zelf een fluisterbootje huren, of kiezen voor een sportieve kano!

#2 Wandelen door de Biesbosch

Uitgevaren, of snel zeeziek? Dan is het tijd voor een mooie wandeling! Want ja, ook wandelen door de Biesbosch is een uitstekend idee! Houd het lekker makkelijk met een fijn wandelingetje over verharde paden of ga voor een urenlange tocht door drassig wetland: hoeveel uitdaging jij ook wenst, je vindt het in de Biesbosch! Onderweg heb je uitzicht op ondiepe lagunes, moeras, schitterende uitgestrekte kreken, wilgenvloedbos of grienden en akkers. Op de website van Nationaal Park De Biesbosch worden een aantal mooie wandelingen uitgelicht, die je het beste van het gebied bieden. Er wordt direct een aantal handige tips gegeven: trek laarzen aan als je van de onverharde paden wenst af te gaan en neem een verrekijker mee, want er valt genoeg moois te zien.

#3 Spot de bever

De trots van de Biesbosch? Dat is de bever! Dat komt doordat ze in het Nationaal Park ruimschoots aanwezig zijn. Stap aan boord van een rondvaartboot voor een speciale bevertocht of let zelf goed op wanneer je voor een mooie vaar-, wandel- of fietstocht door de Biesbosch kiest. Waar je naar moet kijken? Bijvoorbeeld naar gestapelde takken in het water. Dit kunnen beverburchten zijn. Ook is het een goed idee om extra waakzaam te zijn bij wilgen en populieren, de favoriete boomsoorten van dit knaagdier. Maar het belangrijkste om in acht te houden is dat je je stil houdt wanneer je er eentje ziet. Blijf op afstand en stoor de bever niet!

#4 Museum in de Biesbosch

Wist jij dat je midden in Nationaal Park De Biesbosch een heus museum kunt bezoeken? Op het Biesbosch MuseumEiland zie en hoor je hoe er door de eeuwen heen is omgegaan met water en leer je meer over de ontwikkeling van De Biesbosch. Zo ontdek je hoe het zoetwatergetijdengebied ontstond na de Sint-Elizabethsvloed van 1421 en komen mensen, ambachten en natuur aan bod in de interessante vaste collectie van dit museum.

Stedentrip Dordrecht - Voordeeluitjes - Vakantieblog

#5 Ontdek de omgeving van de Biesbosch

Uitgewandeld, zit de fietstocht erop of is de rondvaart door de Biesbosch afgelopen? Dan valt er ook in de omgeving van Nationaal Park De Biesbosch nog voldoende te beleven. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de prachtige oude stad Dordrecht, met een van de langste winkelstraten van Nederland én héél véél monumenten binnen de grenzen. Struin door de stad en maak een stop bij het interessante Huis van Gijn in Dordrecht, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Dit is het voormalige woonhuis van Simon van Gijn (1836-1922) dat een inkijkje geeft in het leven van pak ‘m weg een eeuw geleden. Aan de andere kant van De Biesbosch zijn Brabantse parels als Breda te bezoeken. En wist je dat Kinderdijk ook helemaal niet ver van de Biesbosch gelegen is? Je hoeft slechts vijftien kilometer te overbruggen om tussen de historische molens te belanden!

  • Naam
  • Email

1 REACTIE

  1. Marianne Gaarthuis schreef:

    Wat zijn de kosten van varen in de Biesbosch